Tudósként politizálhatsz, de az Akadémiától ne várd, nem feladata!

  • narancs.hu
  • 2016. október 14.

Hírnarancs

Tiltakoznak a tudósok, eladták a Népszavát, a Népszabi Bécsig ment. Közben Kálomista háborog, már a Széchenyiben is tiltják a burkinit. Spéder is eladta, meg le is mondott.

Tudósok levele

Miután néhány nappal ezelőtt Thomas Jovin biológus és Hernád István Róbert pszichológiaprofesszor lemondott a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságáról, ma közel 30 tudós levélben fordult az MTA elnökéhez, Lovász Lászlóhoz. Írásukban kifejtették, aggódnak a hazánkban végbemenő antidemokratikus folyamatok miatt, főként a sajtószabadságért és az idegengyűlölet elharapózásáért, aggodalmukat pedig csak alátámasztják a kilépett tagok levelei. Fontosnak tartják, hogy az MTA vegyen részt a kérdések feltárásában és érdemi vita szervezésében, vagyis megfelelő szerepvállalásra buzdítják az elnököt. És arra, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyaljon a fenti kérdésekben és kötelezze el magát a tudományos feltáró munka és vitasorozat kezdeményezésében. Az aláírók között szerepel például Csányi Vilmos, Ferge Zsuzsa, Mellár Tamás vagy Radnóti Sándor is. Lovász ma az Indexnek adott interjújában a kilépésekre azt válaszolta: az MTA tagjai politizálhatnak bárhol, bárhogyan, hátrányuk nem származik belőle, de az Akadémiának ez nem feladata.

Népszava: eladva

false

 

Fotó: MTI

A Magyar Nemzet információi szerint hosszas tárgyalások után ma megszületett a döntés: új tulajdonosa van a Népszavának. Méghozzá az a svájci Marquard Media, amely többek között kiadja a Joyt vagy a Playboyt. A lap kiadási joga eddig a szintén svájci TGD Intermedia SA tulajdonában volt, amely sokak szerint Puch László MSZP-s politikushoz köthető. Azt egyelőre nem tudni, hány főt építenek le és marad-e a főszerkesztő a helyén.

Bécsben a Népszabi

Bécsig mentek ma a népszabisok: a lap újságírói és Gergely Márton főszerkesztő-helyettes a kiadójuk osztrák tulajdonosánál jártak. A Heinrich Pecina tulajdonában lévő Vienna Capital Partners irodaházába ugyan bejutottak, de mivel nem kértek időpontot, Pecina pedig éppen nem ért rá, így a tulaj munkatársai azt javasolták, egyeztessenek időpontot. A küldöttség arra kereste volna a választ az osztrák tulajnál (már ha ő még a tulaj), miért kellett lelőni a nol.hu-t, mi lesz az újságírókkal, miért kellett kitiltani őket az e-mail-fiókjaikból, és mégis, milyen magyarázatot adnak a lap bezárására. Gergely ezek után sajtótájékoztatót tartott, majd hosszú interjút adott a Der Standard című német lapnak.

Spéder el és le

Spéder Zoltán eladta az FHB Bankban lévő tulajdonrészét és lemondott az elnök-vezérigazgatói posztról is. Az egykori orbánista oligarcha térvesztése ezzel formálisan is folytatódik, remélhetőleg előbb-utóbb kiderül, hogy a kormányzati hecckampány után sarokba szorított Spéder manővereinek része volt-e a Népszabadság beáldozása. (Még a bedöntés előtt, amikor az FHB-jelzálog okán volt valami köze a lap kiadójához.)

Kálomista versus 620 filmes

620 felé emelkedett azon filmesek száma, akik aláírták a Kálomista Gábornak címzett nyílt levelet, melyben közlik, hogy a producer elfogadhatatlan viselkedése miatt (tudniillik a Kút című filmben dolgozókat személyes bosszúból kirugdosta, melyről véleményünket itt olvashatják) nem kívánnak a jövőben semmilyen Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban közreműködni. Közben Kálomista ma reggel a Magyar Időknek adott interjújában undorító támadásnak titulálja az egészet, és még a Helsinki Bizottságot is felemlegeti.

No burkini

false

Október elején kidobtak két burkinit viselő nőt a Széchenyi fürdőből, öltözékükkel ugyanis megsértették a házirendet – ezt a 444.hu egyik olvasója közölte a portállal, akik megkeresték a fürdő marketing- és értékesítési igazgatóját, aki beismerte az esetet. Elmondása szerint egy vendég panaszkodott a fürdőző nőkre, hogy nem a házirendnek megfelelő (vagyis „az alsó testrészen kizárólag térdig érő, a felső testrészen pedig kizárólag vállig érő fürdőruha”) ruhában fürdőznek. A fürdőruhára vonatkozó szabályokat közegészségügyi, vízminőségi és balesetvédelmi szempontok szerint állapították meg.

Figyelmébe ajánljuk