Ma mindenki gyanús, ma mindenki hibázik

  • narancs.hu
  • 2014. február 5.

Hírnarancs

Az EU a paksi paktumot vizsgálja, az ENSZ a pedofil papokat, a kormány a művészek gerincét, Simon Gábor pedig Simon Gábor vagyonosodását. A szerdai hírekben sok a kutakodás – de hova vezet mindez?

Gazdaság

Meglepte a kormányt, hogy az EU „hamarosan” komoly vizsgálatot indít a paksi bővítés ügyében – értesült a hvg.hu, amelynek az Európai Bizottság szóvivője is nyilatkozott. Tényleg, ki gondolta volna, hogy Brüsszelben nehezményezik a pályáztatás elmaradását egy ilyen piti kis ügyben? Hogy mik vannak! Már megint nem hagyják dolgozni a nemzeti ügyek kormányát ezek a brüsszeli bu, pardon, bürokraták.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Drámamelléklet

A nap antihőse Simon Gábor, aki ezt a címet már tegnap is birtokolta, és bizony nem lesz ez másképp a következő napokban sem. Maga Simon is mindent megtesz, hogy minél tovább rágódhassunk az ügyén, hiszen egyre halogatja a megszólalást, és ezzel egyre gyarapítja a találgatásokat. Állítólag holnap végre beszél, de hát ez a sztori holnap is ugyanolyan sáros lesz, mint tegnap.

Kisszínes

Dr. Simon Gábor, a mentelmi bizottság szocialista tagja is szavaz majd arról, hogy kiadják-e párt- és névtársa mentelmi jogát. Dr. Simon Gábornak nagy napja a mai: külön sajtótájékoztatót tartott arról, hogy ő nem azonos Simon Gáborral. Valószínűleg soha nem esett még ennyi reflektorfény dr. Simon Gáborra, mint most. Aki pedig kíváncsi, milyen thrillert lehet forgatni a Simon-ügyről, az ne várjon tovább, nézze meg a köztévé tegnapi Híradóját, félelmetes anyag.

Külpol

Az ukrán kormánynak gyors döntést kell hoznia: a nyugatiaktól (EU & USA) vesz fel kölcsönt, vagy az oroszoktól. Orbán Viktor már választott, most Janukovicson a sor. A helyzet fokozódik, részletek itt.

Vallási élet

Röpködnek a nyilatkozatok a Vatikán és az ENSZ között. A világszervezet gyermekjogi bizottsága kiadott egy jelentést, amely a katolikus papok pedofíliájával foglalkozik, és meglehetősen kemény hangon fogalmaz. (Igaz, hogyan máshogy lehetne fogalmazni ilyen esetben, ha nem keményen?) A Vatikán erre meglepően színvonaltalan ellentámadásba lendült, és többek között a meleglobbit vélte felfedezni a jelentés mögött. Vajon tényleg olyan nehéz elképzelni, hogy egy gyermekjogi testület önfejei után megy, amikor a pedofília eltussolását vagy az egyház homoszexualitással, abortusszal és művi fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját bírálja?

Sajtófigyelő

Erős mezőnyben az Index vitte el a nap cikke díjat. Arról szól a tanulmány értékű bejegyzés, hogy valami mobilos applikáció felhasználói nyilatkoztak a korrupcióval kapcsolatos tapasztalataikról. Még az sem derül ki, hányan válaszoltak, mindenesetre az a tanulság, hogy az MSZP-szimpatizánsok többször kerültek korrupciós helyzetbe, tehát többször vártak tőlük kenőpénzt valami szolgáltatásért. A felmérés finoman szólva nem reprezentatív, és ha az lenne, akkor se jelentene semmit, ellenben ki lehetett írni a Simon-ügy kellős közepén a címlapra, hogy „Az MSZP-sek gyakrabban találkoznak korrupcióval, mint a fideszesek”.

Kultúra

Csak az kaphat Kossuth-díjat, aki íngem szeeret – énekelte Viktor a pusztában, és úgy is lett, trillárom.

Nekrológ

Megszűnik a Fekete Zaj zenei fesztivál, itt lehet nosztalgiázni.

Utazás

Mesterházy Attila továbbra is Washingtonban tartózkodik. Reméljük, szép idő van, és hasznosan telik az idő. Ha egyszer hazatér, akkor esetleg foglalkozhatna azzal az 1-2 millió szavazóval, aki kormányváltást akar.

Figyelmébe ajánljuk