Az internetnek annyi, csövön jönnek az oroszok

  • narancs.hu
  • 2014. október 22.

Hírnarancs

A netadó bármilyen formájában brutális lesz, Rogán szerelmet vallott Putyinnak, Navracsics izzasztása véget ért. Megterhelő hírek a nemzeti ünnep előtt.
Rogán kedvenc mackója

Rogán kedvenc mackója

 

Holnap nemzeti ünnep, lelassul a hírmalom, de ma még pörgött, mint szélkakas a tornádóban:

Ahogy tegnap, úgy még ma is az internetadót rágta mindenki. Tényleg 150 forint/gigabyte lesz, amit túlzás nélkül nevezhetünk a magyar netezés, vagyis a nyilvánosság egyik utolsó és vitán felül a legfontosabb igazán szabad szegletének bezárására tett egészen bárdolatlan, nyíltan diktatórikus kísérletnek? Vagy az a hír igaz, hogy magánszemélyeknél 700 forint, üzleti vállalkozásoknál pedig 5 ezer forint lehet „csupán” a legmagasabb adótétel? De ki nézi meg, hol a határ e kettő között? Mi lesz például azzal, aki otthon dolgozik a saját előfizetésével (önéletrajzi megjegyzés)? És mintha megint a legszegényebb és amúgy is keveset netező polgártársainkba rúgnának bele még ezzel a puhított (bármikor szigorítható, amúgy is bizonytalan) változattal is egy isteneset. A netadóról egyébként állítólag még maga a Fidesz-frakció sem tudott, az Index szerint pedig, micsoda meglepetés, szakmai egyeztetés sem előzte meg, vagyis a kihirdetés formája tökéletesen harmonizált a törvénytervezet tartalmával. Ne felejtsük el egyébként, hogy Magyarországon már most is elég drága a net, és míg az EU-ban gyakorlatilag bárhol nő a hozzáférés a széles sávú verzióhoz, mi csak szánalmasan kullogunk a többiek után ezen az úton is. Vagyis a netadóval semmi sem stimmel, kizárólag rossz, gonosz és buta döntésnek olvasható – de olyannyira, hogy még a Magyar Nemzet szerzője sem érti. Nem érti, de ő azért majd biztos megszokja.

Persze kit érdekel a Magyar Nemzet, egy dolog fontos csak még ehhez: tüntetés a netadó ellen: most vasárnap este 6-kor a József Nádor téren.

Ezek után jönne a futottak még rovat, de nem az jön. A Rogán Vuitton Antal dicsőséges személye által vezetett gazdasági bizottság ugyanis egy tegnap beadott módosító javaslatával annyira mélyen és lelkesen fúrná bele magát V. Putyin (oroszosan izmos) testébe, hogy olyat legföljebb David Cronenberg korai biohorrorjaiban, illetve különféle, Oroszországban egyébként nem igazán támogatott, erotikus jellegű filmalkotásokban láthattunk. A lényege ennek ugyanis az volna, hogy az EU tiltása ellenére is megkezdjük a Déli Áramlat gázvezeték építését az új orosz–magyar szerelem jegyében, melynek megvan az az előnye is, hogy tovább provokálhatjuk vele az EU-t és az USA-t. Legföljebb nem utazhatnak majd a kormánytagok hamarosan már Bécsbe sem.

Közben eldőlt Navracsics Tibor EU-biztosi sorsa is: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elvette tőle az állampolgársági ügyeket, és odaadta neki a sportot az ifjúsági és kulturális ügyek mellé.

Ózdon pedig, ahol a jobbikos Janiczak Dávid győzött, meg kell ismételni a polgármester-választást, mert elfogadták Fürjes Pál, a fideszes második helyezett beadványát, melyben a szomorú ember láncszavazásra panaszkodott.

Holnap is rossz idő lesz, de legalább nem kell dolgozni.

Figyelmébe ajánljuk