Balog Zoltán szerint túltolták az oktatáspolitikai reformokat, de semmi vész, majd kitalálnak valamit

  • narancs.hu
  • 2016. január 26.

Hírnarancs

Az emberminiszter Miskolcra megy. Szlovákiában fenyegetik a sztrájkoló pedagógusokat. Lehet, hogy megvan a Corvinus új rektorjelöltje. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Hagyó Miklós. Bayer Zsolt definiál. Párizsban bedurvultak a tüntető taxisok. Keddi hírek.

Túltolták, na és?

Balog Zoltán most sem szerénykedik. Ha töredelmesen nem is, de bevallotta az RTL Klub Házon kívül című műsorának (amiből részleteket adtak le a tegnapi Híradóban), hogy elbaltázták az oktatás központosítását. „Túlhúztuk a dolgot egy kicsit. Ez mindig természetes része annak, hogy ha az ember elmegy egy változtatásba, mindig továbbmegy egy kicsit, mert tudja, hogy majd vissza kell jönni. Tehát valóban, szlengben, túltoltuk a biciklit egy kicsit, és szerintem abban vissza kell jönni” – mondta az Emmi minisztere a kormányzati oktatáspolitikáról.

false

Balog szavai szerint a tervezett változtatások része lesz, hogy ismét lejjebb viszik a döntési szinteket, hogy például ne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) döntse el, mennyi kréta kell, hanem kerületi vagy akár igazgatói feladat legyen a beszerzés. A miniszter már a következő tanévtől új szabályokat vezetne be, de a változásoknak nem lesz része a Klik megszűnése. Holnap a miskolci pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett fáklyás felvonulás előtt Balog tárgyalni akar az érintettekkel, ezért Miskolcra utazik.

Szlovák példa?

Mindeközben a hétfő óta tartó országos szlovák pedagógustüntetés résztvevőit azzal fenyegetik, amennyiben részt vesznek a sztrájkban, elveszíthetik vagy csökkenthetik a korábban megítélt normatív támogatásukat. Akad olyan iskola is, ahol a tanárokkal nyilatkozatot írattak alá, hogy önként abbahagyják a tiltakozást, Kelet-Szlovákiában pedig az egyik iskolában azt üzenték a tanároknak, ha diákjaik rossz eredményeket érnek el a vizsgákon, feljelentik őket. Robert Fico szlovák miniszterelnök Prágában tartott sajtótájékoztatóján azt üzente a pedagógusoknak, meg kell érteniük, az államnak más projekteket is ki kell tudni fizetni.

„Marxista fészekből” Orbán-odú?

E hét végén jár le a Corvinus Egyetem rektori székére kiírt pályázat, de a Népszabadság információi szerint „még most is nagy a bizonytalanság, hogy egy jobboldali rektorjelöltre nyitott-e a szenátus”.

Lánczi András jó társaságban

Lánczi András jó társaságban

 

A lap úgy tudja, hogy Orbán Viktor „a kormányzati stratégiai agytröszt Századvég elnökét, Lánczi Andrást látná szívesen” a Corvinus rektori székében Rostoványi Zsolt távozása után. A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint Lánczi egyelőre még mérlegel, hogy egyáltalán pályázzon-e.

Bürokráciacsökkentő halállista

Megszerezte az Index a minisztériumi háttérintézményeket durván átszabó és egy részüket megszüntető előterjesztést. E szerint a bürokráciacsökkentő tervezet szerint 20 százalékos leépítés jöhet az érintett szervezetekben, jövőre pedig még 10 százalék a most nem érintett hivataloknál. Azt még nem tudni, hogy hogyan lesz ettől hatékonyabb bármi, ahogy egyelőre az sem világos senkinek (!), hogy mennyit lehet majd ezen spórolni ténylegesen. A minisztereket is hideg zuhanyként érő, csupán halállistaként emlegetett terv megszellőztetésével természetesen rendesen beindult a lobbizás: Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fogja mérlegelni a bürokráciacsökkentési tervezetet érintő intézmények megtartása vagy megszüntetése mellett szóló érveket, és ő maga hozza majd meg a végső döntést arról, hogy a 73 intézményből mennyi maradhat meg.

Hagyó 1.0

Hagyó Miklós jogi képviselőjével

Hagyó Miklós jogi képviselőjével

Fotó: MTI

Hűtlen kezelés bűntette miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét első fokon a Kecskeméti Törvényszék. Az esetet cikkünk az előzményeket felidézve taglalja.

Bayer Zsolt már magát definiálja

Ha már úgy alakult, hogy G. Fodor Gábor sajátos módon fejezte ki, mi fán terem a „konzervatív újságírás”, hát Bayer Zsolt sem akart kimaradni a buliból, szócikknek is beillő írásában adott hangot annak, mit is művel. Jó, ha tudják: „A konzervatív újságírás a legbonyolultabb műfaj manapság.” Aha.

Budapesti olimpia?

Bár sem a budapesti lakosok, sem mások nem szólhatnak bele (egyelőre) a Kúria múlt heti döntése szerint az olimpia rendezésével kapcsolatos kérdésekbe, azért a 444.hu cikkében megnézhető, mely helyszínek lehetnek potenciális esélyesei egy jövőbeli budapesti olimpiának, ha… A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet a helyszínekről, amelyekkel Budapest pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra.

Lázadoznak az európai taxisok

Párizsi taxisok tüntetnek az Uber és más a közösségi fuvarszolgáltatások ellen. A francia főváros külső körgyűrűjén és a fontosabb repterekre vezető utakon megbénították a forgalmat.

false

 

Fotó: MTI

A franciák kicsit durvábban léptek fel, mint budapesti kollégáik, Párizs több útján égő abroncsokból emeltek barikádot, valamint autóikkal akadályozzák a haladást. A demonstráció akár több napig is eltarthat, már most repülőjáratokat kellett törölni a blokádok miatt, mert közúton szinte megközelíthetetlen a két legnagyobb repülőtér, az Orly és a Charles de Gaulle.

Figyelmébe ajánljuk