Már Orbán volt gimnáziuma is csatlakozott a lázadozó pedagógusokhoz

  • narancs.hu
  • 2016. január 25.

Hírnarancs

Semmi vicces nincs abban, hogy aláírták a tiltakozó levelet – mondták a székesfehérvári gimiben. Nyilván Gaskó István sem jókedvében mondott le, és annak sem örülhetünk, hogy az EU tovább ügyködik Schengen szétbarmolásán. Ezek voltak a hírek hétfőn.

Orbán, közoktatás, félelem

Orbán Viktor miniszterelnök alma matere, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola is csatlakozott a miskolci pedagógusok mozgalmához – írja a hvg.hu. A Herman Ottó Gimnázium nyílt levelét már több mint 21 ezer magánszemély és 300 tantestület támogatta. Orbán volt iskolájának igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta: „itt is ugyanolyan tragikus a helyzet, mint bárhol máshol, ne keressünk ebben további összefüggéseket.” A székesfehérvári Telekit egyébként 1998 és 2012 között Sipos Imre jelenlegi köznevelésért felelős helyettes államtitkár igazgatta.

false

 

Fotó: telekiblanka.hu

 

A nol.hu közben arról számol be, hogy „felsőbb utasításra” egyre több tantestület vonja vissza a nyílt levél aláírását. Úgy tűnik, főleg a Nemzetgazdasági Minisztérium alá sorolt szakképző iskolákról van szó. A fenntartó azzal érvel, hogy ezeket az intézményeket már nem érintik a Klik működési problémái, és a tantestületeknek egyébként sincs joguk szimpátiaszavazást tartani. A Népszabadság cikkében miskolci és szegedi példákat említ, de a fenyegetések egyelőre nem tartották vissza a szakszervezeteket attól, hogy jövő szerdára tüntetést jelentsenek be Miskolcon.

E két hír illusztrálására idetesszük Illyés Tibor Tiszteletadás című fotóját, amely Orbán Viktort és feleségét ábrázolja Göncz Árpád temetésén, a nép körében. Már csak azért is, mert az alkotó ma sajtófotódíjat nyert vele hír- és eseményfotó kategóriában. Gratulálunk!

false

 

Fotó: MTI–Illyés Tibor

 

Gaskó, Lázár, Tállai

Lemondott a Liga Szakszervezetek éléről Gaskó István – tudta meg az atv.hu. A hírt később hivatalosan is megerősítették. Gaskó 1996 áprilisa óta vezette a szakszervezeti konföderációt, de már tavaly májusban inogni látszott a széke, amikor nem választották újra a VDSzSz Szolidaritás elnöki posztján, és a szervezet gyanús pénzügyei miatt fel is jelentették.

false

 

Fotó: MTI

 

A Népszabadság információi szerint nem tetszik a minisztereknek, hogy Lázár János javaslata alapján 73 háttérintézményt szüntetne meg vagy olvasztana a minisztériumokba a kormány. A múlt szerdai kormányülésen Balog Zoltán, Pintér Sándor és Seszták Miklós voltak az elképzelés leghangosabb kritikusai, de a hírek szerint Orbán július elejéig mindenképpen végrehajtaná a „bürokráciacsökkentő” reformot, hogy a Simicska Lajoshoz hű utolsó embereket is kisöpörje az államapparátusból.

Az intézmények minisztériumokba olvasztásának hatékonyságát talán előre jelzi az a tény, hogy Tállai András adóügyekért felelős államtitkár nem tudott az általa felügyelt intézmény, a NAV egy vizsgálatáról. Hogy ez miért történhetett, annak kiderítésére Varga Mihály miniszter ma újabb vizsgálatot indított. Az eredeti vizsgálat egyébként azért indult, mert az EU csalásellenes ügynöksége szerint a magyar támogatási rendszerből egyszerűen ellopták azt a pénzt, amit az EU éppen a korrupció felderítésére adott.

false

 

Fotó: MTI

 

Terroristák, Schengen

Újabb nagyszabású merényletre készülhet az Iszlám Állam Európában – közölte Rob Wainwright, az Europol vezetője. A terrorszervezet fő célpontja továbbra is Franciaország lehet. Wainwright azt is bejelentette, hogy megkezdi működését az ügynökség terrorellenes központja, amely a tagállami hatóságok közötti együttműködést próbálja majd elősegíteni.

Németország és Ausztria azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság megengedje az ideiglenes határellenőrzés kétéves meghosszabbítását a belső schengeni határokon – írja a Bruxinfo. Jelen állás szerint az ellenőrzés maximum májusig fenntartható, a hosszabbításhoz a bizottságnak azt kellene bizonyítania, hogy „tartós és súlyos hiányosságok” állnak fenn a külső határ valamelyik pontján, és ezeket három hónap alatt sem sikerül kijavítani. A határellenőrzést forszírozó tagállamok természetesen arra gondolnak, hogy a görög tengeri határról mondhatná ezt ki az Európai Bizottság.

Figyelmébe ajánljuk