Simicska Lajos nélkül is gyatrán áll a Fidesz Veszprémben

  • narancs.hu
  • 2015. február 9.

Hírnarancs

Kész Zoltán a városban népszerűbb, mint fideszes ellenfele. Apropó, Simicska! Orbán nem foglalkozik vele. De ki hiszi ezt el? Az pedig felfoghatatlan, hogy a Szputnyik megszűnik. Pedig de. Hétfői hírek.

Kész Zoltán Veszprémben veri a Fidesz jelöltjét a február 22-i választás előtt. Az Index ma hozta nyilvánosságra az Ipsos korábbi közvélemény-kutatását, ami sok szempontból meglepő részleteket tartalmazott. Például mindjárt itt van egy: Veszprémben Kész Zoltán vezet 41-38-ra Némedi Lajossal (Fidesz–KDNP) szemben. „A többi településen viszont hatalmas a kormánypárti fölény, itt 57-24 százalék az állás Némedi javára. (A választókerület szavazóinak közel kétharmada Veszprémben lakik, és a veszprémiek aktívabbak is a felmérés szerint.)”

A kutatás további érdekesebb megállapításai:

– „A megkérdezettek 57 százaléka tervezi a részvételt a választáson.

– A fideszesek kevésbé aktívak, csupán 67 százalékuk tervezi a voksolást. A baloldali szavazók (MSZP, DK, Együtt, PM) aktívabbak, 76 százalékuk ott lesz február 22-én.

– A választókerületben élőket arról is megkérdezték, hogy inkább jó vagy rossz irányba mennek a dolgok az országban. 61 százalék szerint inkább rossz irányba mennek, míg csak 28 százalék optimista.

– A bizonytalanok között elképesztően nagy Kész Zoltán előnye: 77 százalékuk Készre ikszel, ha elmegy voksolni. Némedire csupán 11 százalék szavazna.

– Az LMP-s szavazók között is vannak Késznek tartalékai: 31 százalékuk átszavaz Készre.”

A kutatásból az is kiderül: a baloldali pártok támogatottsága roppant alacsony a választókörzetben. Képzelhetik! Még az LMP is veri őket…

Orbán állítólag nem foglalkozik Simicskával. Legalábbis ezt mondta a kormányfő, amikor ma újságírók többször is arról faggatták, hogy mit szól a régi harcostárs pénteki kirohanásához. (Amikor egyebek mellett SL legecizte OV-t. Nekünk pedig itt nyilatkozott.) „Sem én, sem a kormány nem vettünk és veszünk részt ilyen vitákban” – mondta Orbán Viktor. Erre pedig mi mondjuk: na persze! Na persze, mi mást mondhatott volna?! Hogy kár, hogy Simicska nem indul el Veszprémben! Pedig micsoda kampánynyitó lett volna az a néhány interjú!

Simicska eszik

Simicska eszik

Fotó: Németh Dániel

Beszáll az állam az Erstébe. A kormány megállapodást írt alá az Erste Bankkal, hogy a pénzintézet magyarországi cégében tulajdont vásárol – jelentette be Orbán Viktor az Erste-vezérrel, Andreas Treichllel és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével tartott sajtótájékoztatón. A hvg.hu cikke így folytatódik: az EBRD is részesedést vásárol a magyarországi Erstében. Az Erste Bank Orbán bejelentése szerint egy olyan magyar bank lesz, amely a megállapodásban vállalt magasabb finanszírozással erősíti pozícióját. Cserébe Magyarország is vállal dolgokat, a kormány ígéretében a bankadó csökkentése is szerepel (tavaly 148 milliárd volt a bankadó, jövőre 60 milliárddal lehet kevesebb).

Vona Gábor fellép a rasszizmus ellen! Nem vicc, a dolog tényleg így van – legalábbis kommunikálva. Történt ugyanis, hogy a Jobbik mezőtúri jelöltje egy olyan megosztást tett közzé a Facebookon a hétvégi időközi választás előtt, amelyben félreérthetetlen módon a romák elleni erőszakos fellépésre sarkall (magyarán lövetne). Ennek ellenére (vagy talán épp ezért?) Kötél János hozta a fideszes jelölt ellenében a választást. A megosztás után pedig ma Vona Gábor közleményben tudatta: elhatárolódik Kötél inkriminált posztjaitól, és „vállalhatatlan kijelentései miatt és a Jobbik valódi programjával való azonosulása érdekében” arra kötelezi Kötelet, hogy költözzön három napra Jónás Kálmánhoz, a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez! El kell tényleg egy percre gondolni, hogy mit csinálnának kormányon, akik így vezetnek egy pártot…

Befejezi működését a Szputnyik. Ez a nap abszolút negatív híre, szerkesztőségünket órákra sokkolta. A társulat rövid közleményt adott ki, ebben azt írták: „Bodó Viktor, a társulat vezetője és Tóth Péter ügyvezető hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a társulat életében is ez a legemberségesebb megoldás.” A csapat hét éve alakult, és a hazai színjátszás abszolút meghatározó alakjai lettek. Említsük meg a Revizor című előadást vagy a számtalan külföldi meghívást. Döntésükben az alábbiak játszottak szerepet: a produkciók létrehozására két év alatt nem kaptak hazai pályázati támogatást, ezért azokat a működési támogatásból kellett kigazdálkodni. „A költségvetés 1/3-át jelentő működési pályázati támogatás a legjobb esetben is csak az adott év júliusában érkezett meg, minden tavasszal forráshiányt okozva.” Szponzort nem sikerült szerezni. „A Szputnyik 2009 óta tesz eleget külföldi meghívásoknak. Ezek a koprodukciók ugyan fedezték a költségvetés 2/3 részét, de komoly szervezési nehézségeket okoztak. Egyrészt minden esetben csak a társulat egy része tudott dolgozni egy-egy ilyen helyzetben, így a csapat kétfelé szakadva játszott itthon és külföldön (több külföldi előadás esetében ez már komoly logisztikát jelentett az egyeztetésnél és a műsorterv elkészítésénél), másrészt ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett a Szputnyik életében, hisz az egész társulat együtt nem tudott itthon dolgozni.”

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.