A Fővárosi Állatkert igazgatója zöldügyi kormánybiztosként asszisztál majd a Liget-projekt körül

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 8.

Hírnarancs

Megint kijjebb szorították a Ligetvédőket. Kósa Lajos szerint, aki szavazni akar októberben, oldja meg. Vizsgálat indul a fideszes Voldemort ellen. Fabiny Tamás kiállt a menekültek mellett. Röhrig Géza ételt osztott. Jön Woody Allen sorozata.

Alkotmányos jog vagy bontás

Újabb épületek bontását kezdték meg a Városligetben a volt Hungexpo-épületeknél, amelyet a Ligetvédők jelenlegi területét felszámoló rendőrségi intézkedés előzött meg – számoltak be riadót fújva a Ligetvédők Facebook-oldalukon. Hétfő reggel kivonult a rendőrség a Hungexpo oldalánál sátrazó aktivistákhoz, és bontási munkálatokra hivatkozva kiszorították őket a területről. És bár a Ligetvédők azzal érveltek, hogy bejelentett demonstrációt tartanak a területen augusztus végéig, így alkotmányos jogukban áll ott tartózkodni, mindez a világon senkit nem érdekelt, a rendőrök intézkedtek, a Városliget Zrt. őrző-védő emberei pedig a kordonokat biztosítva tették lehetővé a további bontást. Az őrző-védő cég embereit vezető Tóth Csaba az Indexnek megerősítette, hogy a rendőrök azért tették ki a Ligetvédőket, mert így a gépek könnyebben hozzáférnek az épületekhez kívülről. Ahhoz, hogy belülről is munkagépekkel dolgozhassanak, fákat kellene kivágni.

Persányi Miklós bevállalja

Nyeregbe!

Nyeregbe!

Fotó: MTI

Zöldügyi kormánybiztost kap a Népszabadság információ szerint a Városliget Zrt. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatóját a hírek szerint kedden nevezik ki e posztra, feladata az lesz, hogy a városligeti múzeumépítési projektben a kormányzati oldalról az eddigieknél hathatósabban legyenek képviselve a természetvédelmi szempontok. Ezek szerint nem véletlen, hogy Persányi a legutóbbi ÉS hasábjain a Liget-projekt mellett érvelve tette le a voksát a Városliget beépítéséért. De a kinevezéssel egyidőben a nol.hu forrása szerint a Liget-projekt költségvetését is megosztják: mintegy 15 milliárd forintot közvetlenül a természetvédelmi és kertépítészeti feladatokra különítenek el, nehogy „minden pénz betonra menjen”.

Aki szavazni akar, oldja meg, hogy szavazni tudjon

Tartalmi és eljárási okok miatt nem támogatja a Fidesz a választójogi törvény módosítását, így a külföldön dolgozó magyarok nem szavazhatnak majd levélben – tudósított az MTI. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik által kezdeményezett hétfői ötpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott, hogy „a jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet, például az Emberi Jogok Európai Bíróságának és a Velencei Bizottságnak a vizsgálatát”.

Egy esetleges módosítás miatt nem lehetne lebonyolítani a jogerősen október 2-ára kitűzött kvótareferendumot.

Kósa Lajos azt mondta, aki voksolni akar, jöjjön haza vagy menjen el az adott külképviseletre.

Vizsgálat Voldemort ellen

Voldemort nagyúr

Voldemort nagyúr a példa

 

Belső vizsgálatot indít a Miniszterelnökség Mengyi Roland ügyében – nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára. Mengyi az a fideszes politikus, akiről a múlt héten a 168 Óra megszellőztette, hogy százmilliós uniós támogatás lenyúlásában lehet érdekelt. Mengyi egyszerűen csak Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát. A vizsgálat során a Miniszterelnökség azt szeretné kideríteni, hogy az érintett cégek milyen formában indulhattak pályázatokon a 2007–2013-as és a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban.

Fabiny Tamás evangélikus püspök: „A szeretet a legfőbb mérce”

Érdekes interjút közölt a 24.hu az északi evangélikus egyházkerület püspökével, amelyben Fabiny többek között beszél az egyház viszonyáról a melegekhez, a transzneműekhez vagy épp a váláshoz, de a menekültekről és a magyar kormány menekültpolitikájáról is szól.

false

 

Fotó: MTI

A kormány menekültügyi politikájában helyesli, hogy próbálta megakadályozni a menekültek ellenőrizetlen, tömeges érkezését az országba. Rosszallotta viszont, hogy a magyar kormány „csak a biztonságpolitikai és gazdasági szempontokat hangsúlyozta, a humanitárius és egyéb szempontokról sosem beszélt”.

Az evangélikus lelkész kijelentette: az az érv, hogy meg kell védeni a keresztény Európát az iszlamizációtól, nem igaz: „A keresztény Európa a szekularizálódással és az emberek elvallástalanodásával már megszűnt. Már bocsánat, de engem nem tud meghatni, amikor azok hullatnak krokodilkönnyeket a keresztény Európáért, akik nem keresztelik meg a gyerekeiket, nem járnak templomba, nem keresik a kereszténység útját.”

Cedáká

Röhrig Géza újra itthon van, most épp rászorulóknak osztott ételt.

false

 

Fotó: cedek.hu/Horváth Péter Gyula

Woody Allen sorozatban utazik

Szeptember végétől látható először Woody Allen első sorozata. A Crisis in Six Scenes az Amazon Videón mutatkozik majd be. A sorozat főbb szerepeiben Woody Allen, Elaine May és Miley Cyrus lesz látható, de feltűnik majd Rachel Brosnahan, John Magaro, Michael Rapaport vagy Lewis Black is.

A történetről csupán annyit árultak el, hogy az 1960-as években játszódik, és egy középosztálybeli, kertvárosban élő amerikai családról szól, amelynek élete gyökeresen megváltozik, amint egy váratlan vendég érkezik hozzájuk. Közzétettek egy rövid jelenetet, amelyből ha sok minden nem derül is ki, annyi érződik belőle, hogy a 80 éves rendező hozza a formáját.

Figyelmébe ajánljuk