Jarosław Kaczyński megetette Orbánt

  • narancs.hu
  • 2016. január 6.

Hírnarancs

A miniszterelnök Kaczyńskivel magánebédelt, Hosszú Katinka összetépte 12 milliós szerződését, Észak-Korea hidrogénbombát robbantott. Mik az ütős hírek, ha nem ezek?

Kovász

„Magánlátogatáson” járt Orbán Viktor Jarosław Kaczyńskinél, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökénél. A megbeszélés tárgyát egyik fél sem hozta nyilvánosságra, az ellenben hamar kiszivárgott a lengyel sajtóba, hogy a pártvezetők kolbászos kovászlevest és pisztrángot ebédeltek egy szlovák határ melletti fogadóban. Az október végén kormányra került PiS az elmúlt hetekben alaposan visszavágta az alkotmánybíróság és a közmédia függetlenségét, amiért kapnak is rendesen az uniótól. Orbán nyilván hasznos tanácsadó lehet az ilyen konfliktusok rendezésében. Egyes feltételezések szerint szóba kerülhetett a két ország menekültpolitikájának összehangolása is, miután a lengyel kormány tegnap letért az orbáni útról, és bejelentette: mégis fogadja az uniós kvóta alapján küldött menedékkérőket. A harmadik nagy témát vélhetően a britek EU-s reformtörekvései szolgáltatták, elsősorban a kelet-európai bevándorlók szociális jogait korlátozni igyekvő javaslat.

false

 

Fotó: MTI

Utóbbi kérdés azért is időszerű, mert holnap Budapestre látogat David Cameron brit miniszterelnök, és megpróbálja meggyőzni Orbánt törekvései támogatásáról. Az uniós hatáskörök visszanyesését, a nemzetállami szuverenitás hangsúlyozását Orbán is szívesen látná, de a szociális juttatások négy évre történő megvonása a kivándorolt magyaroktól forró téma lehet. Az esélyeket és a közelgő brit népszavazás tágabb kontextusát a 444 elemezte. A várható útlezárások, forgalomkorlátozások hosszú listájáról itt tájékozódhatnak.

Édes

Nem fogadta el, sőt összetépte mai sajtótájékoztatóján a Magyar Úszószövetség szerződéses ajánlatát Hosszú Katinka, a többszörös világbajnok, világelső magyar úszó. Katinka még decemberben állt a nyilvánosság elé, követelve, hogy a szövetség biztosítsa versenyzői számára a megfelelő felkészülési feltételeket. Ehelyett 12 millió forintot ajánlottak neki, azt is csak azzal a feltétellel, ha részt vesz a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság népszerűsítésében. A Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján elhangzottakat itt olvashatják.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke a vs.hu-nak reagált a sportoló vádjaira. Egyrészt tagadta, hogy az elmúlt hónapban nem is keresték Katinkát, nem próbáltak vele megegyezni, másrészt elítélte a mai sajtótájékoztatót. Úgy fogalmazott, „ha valami hibát látunk, akkor meg kell súgni a másik fülébe, nem kiállni a nyilvánosság elé. Ez lenne a fiatalok felé az üzenet? Ha ezt tanulják meg a gyerekek a legnagyobbaktól, a példaképektől, akkor ez egy nagyon rossz irány. Lehet, hogy ez más országokban máshogy működik, de tőlünk ez a szemlélet nagyon idegen.” Gyárfás szeretné visszakapni azt az „édes Katinkát”, aki két éve még vele és Orbán Viktorral együtt népszerűsítette a vb rendezési tervét.

Köln

Három gyanúsítottat azonosítottak a kölni dóm előtt szilveszter éjszaka elkövetett tömeges szexuális zaklatások és lopások ügyében – közölte Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere. Ez ahhoz képest nem túl sok, hogy az elkövetők a rendőrség szerint egy nagyjából ezerfős csoportosulásból váltak ki, és mára a bejelentések száma is meghaladta a százat.

Közben – ahogy az várható volt – Németországban az elkövetők feltételezett észak-afrikai vagy közel-keleti származása új lendületet adott a menekültválság kapcsán kirobbant vitáknak (jóllehet az eddigi információk szerint a bűnözők nem a mostani menekülthullámmal érkeztek). A kormány politikusai azt hangsúlyozzák, hogy az elkövetőket származásuktól függetlenül meg kell büntetni, és nem szabad az eseményeket a menekültek nyakába varrni. Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt ugyanakkor rögvest ebbe az irányba terelte a közgondolkodást, és az Euobserver beszámolója szerint Merkel koalíciós partnere, a CSU is hasonló húrokat penget.

Észak-Korea

Kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombán Észak-Korea, adta hírül az ottani közmédia, de a világ a kiváltott 5,1-es Richter-fokozatú földrengésből is értesülhetett az erőfitogtatásról. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az események után azonnal, még a mai nap összeül.

Figyelmébe ajánljuk