Kovács Zoltán szerint a civilek a terroristákat támogatják

  • narancs.hu
  • 2017. január 13.

Hírnarancs

Van lejjebb Németh Szilárdnál, Gerendai amerikaiaknak adta el a szigetet. Hó, ónos eső, tovább gyűrűző dízelbotrány, de legalább itt az alkoholmentes ír kávé, és a hétvége. Pénteki hírek.

Gerendai eladta a Szigetet

A vásárló pedig egy brit–amerikai befektető cég, az Edition Capital – írja a Forbes. Az új tulajdonosok 70 százalékot vásároltak a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft.-ben, 30 százalék maradt Gerendaiéknál (Gerendai mellett Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert és Takács Gábor), és ők maradnak a menedzsment irányító tagjai is. A portfólióba tartozik a Sziget mellett a Balaton Sound, a Telekom VOLT Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget. A vételár nem nyilvános, de Gerendai arról beszélt, hogy az új tulajdonos érkezése eddig elképzelhetetlen távlatokat nyit a Sziget és a nemzetközi terjeszkedés előtt. Gerendai azt is mondta: „Nekünk most egy olyan pénzügyi partnerre volt szükségünk, aki segít abban, hogy olyan projekteket valósíthassunk meg, amiket már régebb óta tervezünk. Nagyon várjuk, hogy közösen építsük tovább a céget a Providence tapasztalati és pénzügyi forrásai segítségével.”

Kivéve talán az első sorokat

 

Fotó: Németh Dániel

 

Kormányszóvivő: a civil szervezetek terrorszervezetekkel cimborálnak

Lehet fokozni Németh Szilárd szavait. Miután a Fidesz alelnöke háborút indított a civilek ellen, és arról beszélt, hogy ki kell őket takarítani az országból, Kovács Zoltán is odatette magát. A kormányszóvivő az ATV-ben arról beszélt, hogy „nem csak Szerbiában, a nyugat-balkáni útvonalon, hanem legutóbb a spanyol észak-afrikai enklávé kapcsán bebizonyosodott annak a gyanúja, hogy szervezetten küldenek több száz embert a kerítésre”. Az ezt követő riporteri kérdésre, miszerint a „Soros-féle álcivilek együtt dolgoznak-e terrorszervezetekkel?”, Kovács azt válaszolta: „Abszurd koalíció látszik kialakulni. Hogyan lehetséges az, hogy magukat emberjogvédő vagy civileknek nevezett emberek ezekkel a terrorista vagy embercsempész szervezetekkel akarva-akaratlanul cimborálnak vagy együttműködnek?” A kormányszóvivő szerint botrányos, hogy egyes emberek élni próbálnak alkotmányos jogaikkal. Azt mondta ugyanis, hogy egyetért Németh Szilárddal, és ezeket a civil szervezeteket senki nem választotta meg, mégis véleményt formálnak, rangsort állítanak fel és konkrét politikai lépéseket próbálnak megvalósítani.

 

Alkotmányellenes a Fidesz különbíróságokról szóló tervezete

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab). A törvény Áder János köztársasági elnök vétója miatt került az Ab elé – számolt be az MTI. Az Ab az államfő érvelését elfogadva kimondta, hogy a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, a jogállamiság követelményét, ugyanis azokat nem egyszerű, hanem minősített, kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek. Mivel a Fidesznek már nincs meg a kétharmada, sima többséggel szavazták meg az új szabályozást. A tervezetet sokan kritizálták, mondván, a közigazgatási bíráskodás efféle megújítása a kormány befolyását növelné a politikailag fontos ügyekben. Erről részletesen itt írtunk.

 

Még többet buktunk a letelepedési kötvénnyel

A Magyar Nemzet számításai szerint az elmúlt két évben 11,3 milliárd forintot vesztett a magyar költségvetés a letelepedési állampapírokon. A veszteség abból adódik, hogy a letelepedési kötvényeken jóval magasabb a kamat, mint amit tisztán piaci finanszírozóknak kellene fizetni. „Míg a piacon már fél százalék alatt vannak a kamatok, addig a letelepedési kötvények után még mindig 2 százalékot fizet az állam” – írja a lap. Így az az érvelés sem állja meg a helyét, hogy a konstrukcióra az államadósság finanszírozása miatt volt szükség.

A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés által kiválasztott cégek forgalmazhatják. Ezek az offshore-hátterű cégek az üzlet nagy nyertesei, hiszen a lap számításai szerint az elmúlt években 115–130 milliárd forintos bevételre tettek szert, amelyből 42 milliárd forint közpénz.

 

Beszélnünk kell az időjárásról

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a szombat déli órákig eshet a hó, havas eső, illetve eső. Északkeleten akár 5 centi hó is eshet, mínusz 5, plusz 4 fok lehet, vasárnap pedig mínusz 4 és mínusz 10 fok lesz, a hidegebb helyeken akár mínusz 17 fok is előfordulhat.

Budapesten több buszjárat nem vagy rövidített útvonalon jár (részletek a BKK Facebook-oldalán), a közlekedést országszerte balesetek is lassítják.

Az FKF Budapesten hómunkásokat keres, az időjárás miatt pedig a szlovák hatóságok valamennyi Nógrád megyei határátkelőhelyet lezárták reggel a nehéz teherautók előtt.

Időjárási információk a Narancs naponta frissülő időjárásblogján.

false

 

Fotó: MTI

 

 

Ferenc pápa hajléktalanokat fogadott be

Rómában is tart a rendkívüli hideg, ezért éjszakai szállásként használhatják a hajléktalanok a Vatikán tulajdonában levő egyik templomot az olasz főváros központjában. A templomot a hajléktalanok este nyolctól reggel nyolcig használhatják: éjszakánként harminc tábori ágyat állítanak fel benne, takarókkal és párnákkal a hajléktalanok ideiglenes elszállásolására, írja az MTI. Ez az első alkalom, hogy Olaszországban templomot használnak éjszakai szálláshelyként.

Ferenc pápa a rendkívüli hideg kezdete óta a római utcákra küldte a pápai főalamizsna-hivatal járműveit, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok ezekben találjanak menedékre, mínusz húsz fokig meleget adó hálózsákokat osztott szét, valamint napközben is megnyittatta a Vatikán által működtetett egyházi éjszakai szálláshelyeket.

 

A Renault és a Fiat–Chrysler is csalt a kibocsátással

A Fiat–Chryslert is azzal vádolja az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA), hogy csalt, meghamisította a károsanyag-kibocsátás mértékét azzal, hogy speciális szoftvert épített az autókba, írja az MTI. A vizsgálat szerint az olasz–amerikai autógyár több mint százezer kocsiba épített be törvényellenesen olyan szoftvert, amely meghamisította a károsanyag-kibocsátás mértékét, s ezzel azt a látszatot keltette, mintha a kérdéses gépjárművek megfelelnének az amerikai környezetvédelmi előírásoknak. A 2014 és 2016 között gyártott Cherokee dzsipekbe és a Dodge Ram 500-as típusú pickup-kocsikba szerelték be a csalást leplező szoftvereket. A Fiat–Chrysler (FCA) azonnal visszautasította a vádat, s közleményben cáfolt minden trükközést, azt állította, hogy mindig és mindenütt betartotta az amerikai előírásokat.

A francia hatóságok a Renault ellen folytatnak vizsgálatot a dízelmotorok emissziós értékei meghamisításának gyanújával. Állítólag három vizsgálóbíró foglalkozik az üggyel annak eldöntésére, hogy indítsanak-e eljárást az autógyár ellen. A vizsgálat a gazdasági minisztérium által készített és tavaly novemberben benyújtott tanulmány megállapításain alapul. A Renault tavaly 15 ezer autót hívott vissza határértéket meghaladó károsanyag-kibocsátás következtében, ami a cég állítása szerint nem szándékosság miatt következett be.

 

Ír kávé másnaposság nélkül: alkoholmentes Jack Daniel’s

Egyelőre csak Amerikában kapható, de talán hozzánk is elérkezik a Tennessee whiskey ízű, alkoholmentes Jack Daniel’s kávé. 100% arabica kávéból, közepesen pörkölve  készül, és Old No. 7 whiskey-vel ízesítik. Van belőle koffeinmentes változat is (alkoholos nincs), a gyártók pedig büszkék arra, hogy minden összetevőből a legjobb minőséget használják – számolt be az Independent.

Figyelmébe ajánljuk