Ma a magyar kultúra Kálomista Gábort és Dörner Györgyöt jelenti

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 31.

Hírnarancs

Orbán Ráhel magánútja, Garamvölgyi Balázs lyukas emlékezete, Dörner György hatalma és Hajdú Péter fizetése. Hírek szerdán.

„Nem emlékszem.” Így válaszolt Garamvölgyi Balázs, Magyarország bahreini tiszteletbeli konzulja arra a kérdésre, hogyan került a miniszterelnök lányával és vejével, illetve a bahreini Olaj- és Gázügyi Hatóság vezetőivel egy fényképre, főleg, hogy Orbán Ráhel közleménye szerint a találkozóra egy magánúton került sor. Következésképp az említett bahreini hatóság hazudott, amikor tavaly szeptemberben közzétette hivatalos beszámolóját a két ország közötti befektetési lehetőségekről és gazdasági kapcsolatokról szóló tárgyalásról, amelynek címében egyébként Orbán Ráhelt a magyar miniszterelnök feleségének nevezték, talán azért, mert ők maguk sem tudták, kivel tárgyalnak épp. De a hibát mostanra javították, és gyorsan kiszedték a szövegből azt is, hogy olajügyekről tárgyaltak volna, vette észre a 444.hu. Szerkesztőségünk a bohózat ezen pillanatában komolyan aggódik Garamvölgyi Balázsért, mert mi van, ha azért nem emlékszik a kérdéses napra, mert mondjuk LSD-t kevertek az italába és erőszakkal cibálták oda?

De az ellenzék is humorérzékénél van! Az eset miatt az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért is feljelentést tesz befolyással üzérkedés gyanúja miatt, továbbá írásbeli kérdéssel fordulnak Orbán Viktorhoz, hogy megtudják, Orbán családtagjainak mi köze van Magyarország olaj- és gázügyeihez.

Hiába pályáztak összesen 12-en az Újszínház igazgatói posztjára, az öt éve botrányosan megválasztott Dörner György marad az igazgató a Fővárosi Közgyűlés mai döntésének értelmében, írja az MTI. A döntés azért is meglepő, mert voltak olyan jelek, amelyek szerint Dörner nem vállalható tovább a színházat fenntartó önkormányzatnak, illetve az Újszínház szakmai és gazdasági teljesítménye is bőven hagyott kívánnivalót maga után, bár az igaz, hogy a kezdeti szélsőjobbos hevület némileg alábbhagyott mostanra. Ráadásul a színházi szakma is bízott az értelmes döntésben, ezt mutatta legalábbis a soha nem látott számú pályázó. Nos, Dörner kalkulált jól. Valakinek, valahol biztosan vannak érvei arra, miért Dörnernek kell továbbra is vezetnie az Újszínházat, és nincs kétségünk afelől, hogy ezeket az érvéket egyszer meg fogjuk ismerni. Egyébként még hetekkel ezelőtt szerettük volna megtudni Dörner Györgytől, hogyan értékeli az elmúlt ötéves teljesítményét, és hogyan képzeli a színház jövőjét, de az igazgató nem akart válaszolni, és pályázatát is hiába kértük el tőle. A Tháliában is maradt Kálomista Gábor — érdekesség, hogy sajtóinformációk szerint az ő kihívója, tehát az egyetlen pályázó rajta kívül Dörner György volt.

Miután a Tv2 megvált Hajdú Pétertől, a műsorvezető az ATV-hez igazol, írta meg a Blikk. Hajdú továbbra sem akar politikai interjúkat készíteni, úgyhogy régi műsorát, a Frizbit élesztik újra. Az ATV hírigazgatója elárulta, hogy a csatorna még soha senkinek nem fizetett ekkora gázsit.

Az Oscar-díjra nevező bizottság Till Attila Tiszta szívvel című filmjét küldi versenybe a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A Filmalap támogatásával készült filmnek ugyanakkor nem sok esélye van a Saul fia tavalyi győzelme után.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója is visszaadja kitüntetését Bayer Zsolt miatt, ő már a 105. a sorban. „Mivel annak idején a kitüntetést az esélyegyenlőségért végzett munkámért, az esélyteremtő pedagógiai tevékenységemért kaptam, úgy érzem, a visszaadás szimbolikus üzenete fokozható azzal, ha a tanévkezdés időpontjához igazítom. Mert így talán fel tudom hívni a figyelmet arra is, mi történik az oktatásban. Így talán mellé tehetem a Bayer Zsolt értékrendjét elfogadó, sőt azt kitüntető kormány oktatáspolitikájának fonákságait” – írta a Facebookon L. Ritók.

Folytatják jövőre az év talán eddigi legjobb sorozatát, a Stranger Thingst. A Duffer testvérek vezette alkotóstáb marad, és minden jel szerint a csodálatos főcím is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.