Orbán táncra perdült, és aztán jól kiosztotta a minisztereit

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 25.

Hírnarancs

Rekordmennyiségű menekült érkezett az országba. Az Interstellarnak igaza volt: Hawking szerint van kiút a fekete lyukakból. 63 év után bezár a Jégbüfé. Hírnarancs.

Hétvégén még csak bulizott Orbán

Augusztus 21-én volt épp negyven éve, hogy Mándoki László disszidált Magyarországról. Ennek apropóján egy négyórás, ingyenes koncertet rendeztek a háromszor átadott Várkert Bazárban. A bulira Orbán Viktor is ellátogatott feleségével együtt, a Blikk felvételei szerint pedig a koncert annyira jó volt, hogy még a miniszterelnök is táncra perdült, igaz, ezt eléggé feszengve tette.

A 444 viszont megkérdezte, mennyibe is került a buli. A Miniszterelnökség válasza szerint a koncertet az állami tulajdonú Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezte. A fellépés összesen nettó 94 millió forintba került. A lap gyorsan össze is vetette Mándoki gázsiját a világsztárok fellépti díjával, és azt találták, bizony több szigetes headliner is játszana ennyi pénzért. Az egyik legnépszerűbb magyar együttes, a Punnany Massif viszont akár harmincszor is 94 millióért. (A Villámnarancs pedig arra is emlékezett, hogy Mándoki nem először kaszál embertelen mennyiségű közpénzt.)

De aztán munkához látott

Orbán és a fiúk

Orbán és a fiúk

Fotó: MTI

Az Index információi szerint nem volt jó hangulatú a keddi kormányzati konferencia. Egy névtelen forrásra hivatkozva arról írnak, hogy Orbán több miniszterével szemben is kritikus hangnemet ütött meg, a miniszterelnök állítólag a beígért közigazgatási reform eredményeinek elmaradása miatt elégedetlen. A hvg.hu ezt azzal egészíti ki, hogy az ülésen kifejezetten feszült volt a hangulat, miközben Orbán arról beszélt, hogy nagyobb tempót vár el a beosztottjaitól. A lap forrásai szerint a kormánytagok a miniszterelnök szavaiból próbálják kiolvasni, hogy szeptember közepén melyik államtitkárt válthatják le. Orbán ugyanis sem minisztériumokat, sem államtitkárságokat nem nevezett meg, amikor bírálta a munkát.

Noha az ülésen téma volt a magyarországi korrupcióval kiemelten foglalkozó OECD-jelentés is, annak inkább a gazdasági részével foglalkoztak, a korrupcióval egyáltalán nem. A fő kérdés az volt, miként lehet elérni, hogy 2018-ig is évente 2-3 százalékkal bővüljön a magyar GDP. A hvg.hu forrásai szerint a miniszterelnök minden előadóhoz intézett kérdéseket, akiket külön megkért: szakmai kérdésekről beszéljenek, és ne politikai szempontból értékeljék a kormány munkáját.

Nem állítja meg

Miközben a rendőrség adatai szerint hétfőn rekordszámú, 2093 migránst tartóztattak fel, addig a Délmagyar arról írt, hogy csak Horgosnál mintegy ezren érkeztek az országba kedden, itt van ugyanis az egyik szerb–magyar vasútvonal. A sínekre értelemszerűen nem építettek drótakadályt, így a menekültek ezt a pontot választják a belépésre, ahol a rendőrség várja őket. Ezekben a napokban nagyobb menekülthullám érkezhet az országba, miután a macedón–görög határon feltartóztatott menekülteket pár napja továbbengedték Európa felé. Az MTI arról írt, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárásban dönt arról a magyar kérésről, hogy Brüsszel nyújtson rendkívüli segítséget Magyarországnak a migrációs válság kezeléséhez. Tarlós István viszont bezáratná a pályaudvarokon felállított tranzitzónákat. A főpolgármester szerint azért hozták létre a tranztitokat, hogy a „migránsok üljenek fel a vonatra, és menjenek tovább”. Mivel azonban ennek lehetőségei beszűkültek, „nem sok értelme van annak, hogy a pályaudvarok környékén biztosítsunk egy ilyen fakultatív szolgáltatást”.

És akkor még a világsajtó is támadja szegény kormányt!

Bezár a Jégbüfé, élt 63 évet

false

 

Fotó: Wikimedia

Az Origo írta meg, hogy szombaton végleg bezár a Ferenciek tere ikonikus cukrászdája. Az 1952-ben nyílt Jégbüfé és a Párisi Udvar összes többi boltja is az épület felújítása miatt húzza le a rolót, szombaton akciósan lehet megenni a Jégbüfé megmaradt készleteit.

Az épületet megvásárló, arab tulajdonú Mellow Mood Group megkezdi a teljes felújítást: saját vendéglátóhelyeket, rendezvényhelyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt álmodtak a belvárosi palotába. Az akkor még Rogán Antal vezette önkormányzat 2,1 milliárd forintért adta el az épületet a befektetőknek. A beruházást februárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítették, így az építtetőknek nem kell aggódniuk holmi hatósági engedélyek miatt, miközben átépítik a műemlék palotát – írta meg a Város szíve blog.

Hawking: a van kiút a fekete lyukból

false

„Ha úgy érzed, hogy egy fekete lyukban vagy, ne add fel: van kiút!” Ezt Stephen Hawking mondta el a stockholmi Royal Institute of Technology tudósai előtt. A brit fizikus szerint a kulcs az, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben a kvantummechanikai információ nem a fekete lyuk belsejében tárolódik, hanem annak határán, az eseményhorizonton. Az eseményhorizont a fekete lyukakat körbevevő réteg, azaz a fizikus szerint azért van kiút a fekete lyukból, mert ami beleesik, valójában soha nem jut el a fekete lyuk belsejébe. A fekete lyukak gravitációs ereje olyan erős, hogy abból  semmi, még a fény sem tud távozni. Ezért, az általános relativitáselmélet alapján, a tudósok azt feltételezték, hogy a fekete lyukakba eljutó információ is elvész örökre. Mások viszont a kvantummechanika törvényeire hivatkozva ezt lehetetlennek tartották, ugyanis e szerint az információ soha nem veszhet el teljesen. Ezt az ellentmondást oldja fel Hawking új elmélete. Szerinte ugyanis a fekete lyukak eseményhorizontján áthaladó információ egyfajta hologrammá alakul át, mely a fekete lyuk eseményhorizontjában marad. Az elmélet szerint az információ nem vész el, hanem egy alternatív univerzumba kerül át. „Ha a lyuk elég nagy, és kering, akkor ajtót nyithat egy másik univerzumba. De onnan már nincs visszaút a mi univerzumunkba – magyarázta a fizikus. – A tanulmány üzenete az, hogy a fekete lyukak mégsem annyira feketék, mint amilyennek lefestjük azokat. Nem azok az örök börtönök, mint aminek korábban gondoltuk őket. Ki lehet belőlük jutni, és a kijárat valószínűleg egy másik univerzumba vezet.” (Ha a kedves olvasó úgy érzi, hogy ebből az egy bekezdésből nem tudott meg mindent a fekete lyukakról, olvassa el Barotányi vonatkozó cikkét, az szokott segíteni.)

Figyelmébe ajánljuk