Orbán kovboj menni Amerika

  • narancs.hu
  • 2016. november 25.

Hírnarancs

Orbán és Trump bratyizik. Erdoğan fenyeget. A BKK hajóval pótolja a metrót. Másodfokon tárgyalják a lúgos támadás ügyét. Közkegyelmet kér a Jobbik Budaházynak és a „hazafiaknak”.

Fekete bárányok

Orbán Viktor beszélt Donald Trumppal telefonon, azt mondja, hogy az új amerikai elnök nagyra tartja Magyarországot, sőt a Világgazdaságnak adott interjújában arról beszélt, hogy ezzel „a mi pozíciónk sokat javult”.

„Úgy érzékeltem, tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek. Meghívott Washingtonba, mire elmondtam neki, hogy már régen nem jártam ott, hiszen fekete bárányként kezeltek. Nevetve annyit válaszolt, hogy őt is” – mondta.

false

 

Fotó: MTI/AP

Erdoğan fenyegetése: Európára „ereszti” a menekülteket

Unortodox módon, pontosabban zsarolással akarja felvetetni Törökországot Erdoğan elnök az EU-ba. Pénteken ugyanis úgy nyilatkozott, hogy ha az unió felfüggeszti a csatlakozási tárgyalásokat, akkor a törökök megnyitják a határokat az országban visszatartott 3,5 millió menekült előtt.  Az Európai Parlament  (EP) csütörtöki állásfoglalásában ugyanis 479 igen, 37 nem és 107 tartózkodás mellett megszavazta, hogy az Európai Bizottság (EB) felfüggessze Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat. Mivel a javaslat nem kötelező érvényű, mindez nem jelenti azt, hogy zátonyra futott az 1987 óta húzódó folyamat, bár úgy látszik, Erdoğan jobbnak látta befenyíteni az EU-t, mielőtt baj lesz. Mellesleg, ha az EB a maga részéről be is tartja a  megállapodást, Törökországnak még jócskán van mit teljesítenie a csatlakozáshoz – például a terrorizmus elleni törvény módosítása szükségszerű lenne.

Lassan kiderül, mit ér egy nő élete a bíróság előtt

Megkezdődött a lúgos támadás másodfokú eljárása. A nők elleni erőszak felszámolásának világnapján kapott egy esélyt az áldozat, hátha igazságot szolgáltat a bíróság. A ma kezdődő másodfokú bírósági eljárás első napja konkrét változást hozott az ügyben. Az ítélőtábla úgy döntött, hogy alaposabban utánajár a per során felvetett kérdéseknek, és kiegészítő szakvéleményt készíttet az ügyben korábban dolgozó igazságügyi orvos szakértőkkel. Így lehetőség nyílik arra, hogy bebizonyosodjon, amit R. Erika és védője állít, miszerint életveszélyben volt a bűntett során, nem B. Krisztiánon múlt, hogy nem történt meg a legrosszabb, mert ő orvosként tisztában volt tette lehetséges következményeivel: a nő akár meg is halhatott volna.

Néma tanúk

Néma tanúk

Fotó: MTI

A Narancsblogban összefoglaltuk az ügy lényegét, kitérünk arra is, hogy miért fontos ez a tárgyalás az egyéni igazságszolgáltatáson túl.

Hajóval pótolja a metrót a BKK

Metrópótló hajót indít a BKK a Kossuth téri felújítás miatt. Nem, ez nem a Szüret rovat, viszont ha már így áll a dolog, a BKK megfontolhatná az M3 vonalán is a hajók csatasorba állítását – végtére is Újpest mellett is van Duna, legfeljebb nem Kőbánya–Kispest lenne a másik végállomás, hanem Csepel.

Egy kép, ami valójában nyolc, de többet mond minden szónál

A 444.hu szemlézte a mai Mediaworks vidéki lapjait, amelyek nemrég Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe kerültek. A „Nem nőtt érezhetően a kormányzati befolyás a magyar médiában” képverseny eredményét nehéz lenne überelni.

false

 

Fotó: 444.hu

Mekkora malőr! Vagy mégse?

Megint nem lesz népszavazás a 2024-es olimpiai, paralimpiai pályázatról – írja az MTI. A fővárosi voksolást kezdeményező magánszemély ugyanis nem vette át az aláírásgyűjtő íveket.

Megóvnák Budaházyt

Közkegyelmi törvényjavaslatot nyújtott be a Jobbik – írja a hvg.hu, összefoglalva Toroczkai László alelnök bejelentését. A párt párhuzamot vonva az 1956-os forradalom és a 2006-os események között, s a kerek évfordulóra időzítve rukkolt elő javaslatával, amelynek segítségével Budaházy Györgyöt és több száz más „hazafit” hoznának ki a börtönből.

Egy tüntetés résztvevői

Egy tüntetés résztvevői

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk