Szent család, Rogán család, Kövér család – Köd előttük, köd utánuk

  • narancs.hu
  • 2015. december 27.

Hírnarancs

A karácsonyi hétvége legnagyobb szenzációja a köd volt, ami úgy takarta be Magyarországot, mintha különben minden a legnagyobb rendben lenne. Egy hírek nélküli hétvége hírei.

Magyar Idők, Népszava

Még szenteste előtt adott Orbán Viktor ún. karácsonyi interjút legkedvesebb sajtótermékének, nem is mondott semmi újat, megint a látnok szerepét játszotta. „Azt az időt éljük, amikor új sorszámot kapnak országok, új katonai, geopolitikai és gazdasági centrumok emelkednek fel. Szembe kell néznünk azzal, hogy a közeli jövőben az első számú gazdasági világhatalom Kína lesz. Néhány év, és ez a katonai erejére is igaz lesz. Vajon tudja-e valaki, hogy milyen világ lesz az? Milyen lesz a világunk, ha elpárolog az angolszász dominancia? Milyen lesz a kínai érdekérvényesítés? Európa vajon hátsó udvara lesz ennek a világnak vagy előkertje? És mi lesz a hatalmas területtel és katonai erővel rendelkező Oroszország tájékozódási iránya?” – kérdezte többek között, ami pedig minket, magyarokat illet, így okoskodott: „Az állítólagos demokráciaproblémára elég annyit mondani, hogy nyissanak ki egy-két újságot, böngésszenek az interneten, és rögtön látni fogják, hogy a szólás- és véleményszabadság, ami minden demokrácia alapja és központi tétele, él és virul, sőt, amit egyébként soha nem gondoltam volna, szélesebb és mélyebb, mint Nyugat-Európában.”

Erre csak kinyitottuk a Népszavát, amelyben – lássatok csodát! – Lázár János jött szembe. A hosszú interjú leggyakrabban idézett mondata természetesen az volt, hogy „sem Ibizán, sem a futballstadionok VIP-páholyaiban nem jártam soha, és nem is tervezem”, meg hogy „amíg ők futballt néznek, én dolgozom, így mindenki jól jár”, de mondott még sok minden mást is, ahogy azt a Villámnarancsban megírtuk: „az egyik szemünk sírhat, a másik nevethet: az agyonhajszolt miniszter az Európai Unió elhagyásáról és a saját közelgő háttérbe vonulásáról beszélt”.

false

 

Fotó: MTI–Kovács Attila

 

 

Rogán: képzavar

Rogán Antal viszont csendben maradt december 24-én, pontosabban csak annyit írt Fb-oldalára, hogy Áldott Karácsonyi Ünnepeket! Ez még nem is lett volna baj, ám a jókívánsághoz mellékelt fotóra lecsapott a Bors, és nem éppen karácsonyhoz illő tartalmat olvasott ki belőle, hogy teljes legyen a képzavar.

Ha már bulvár meg szenteste, nem hallgathatjuk el, hogy a Blikk Orbán Viktornál kérdezősködött. A miniszterelnök a szokásos visszafogottsággal és derűvel köszönte meg a szíves érdeklődést, így hát mi is igyekeztünk készpénznek venni Orbán szavait.

false

 

Fotó: Facebook/Rogán Antal

 

Ételosztás

Az ünnepekre elcsendesült a város, egyedül a Blaha Lujza téren volt tömeg három napon át, a Népszabadság ezt írta: „Több ezer ember állt sorba a kordonok között a frissen készült székelykáposztáért és az élelmiszercsomagért. A Krisna-hívők ételosztásának már hagyománya van a Blaha Lujza téren. Három nap alatt körülbelül ötezer adag ételt mérnek ki, ezen kívül a megjelentek csomagot is kaptak, amelybe olaj, cukor, liszt, konzerv, puffasztott kukorica, datolya, margarin és csokoládé került.”

false

 

Fotó: MTI–Marjai János

Biztos bennünk van a hiba, de erről az egészről Balog Zoltán pár nappal ezelőtti szavai jutottak az eszünkbe, miszerint „ma már kizárt, hogy egy gyerek éhezzen Magyarországon; az oktatási intézményekben garantált a napi három étkezés, illetve biztosítottak a források a szünidei étkeztetésre is”.

Kövér a családjáért aggódik

Egyedül Kövér László törte meg a karácsonyi hallgatást. Azt mondta ma a rádióban, hogy a „politikai életnek szüksége lenne egészséges versenyre, mert a Fidesznek sem tesz jót, hogy nincs versenytársa”. „Az lenne a jó, hogy ha lenne egy normális, kiegyensúlyozott, politikai vitákban valóságos alternatívákat fölállító ellenzéke a Fidesznek” – mondta a Vasárnapi Újság című műsorban, egyúttal jelezte, hogy a Fideszben is szükség van fiatalításra, ugyanakkor „fontos a régebbi politikusok tapasztalatainak összegzése is”. A MTI tudósítása kitér arra is, hogy Kövér „felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP-nél a generációváltás minőségcsökkenéssel járt”. Úgy sejtjük, hogy a házelnök ezzel a megnyilatkozással valójában az övéinek üzent, olvassák el az erről szóló Narancsblogot.

Figyelmébe ajánljuk