Kövér László érzi a rendszerváltozás előszelét

  • narancs.hu
  • 2015. december 23.

Hírnarancs

Kövér Lászlónak rossz a közérzete. Már 300 orvos lázad. Startra kész a fonódó villamos. Szírek, görögök, jegesmedvék. Meghalt László János bringás. Hírek.

Mindjárt megsajnáljuk

Kövér László egy friss interjúban azt mondta, hogy „utoljára a nyolcvanas évek közepén volt a közérzetem ennyire rossz”. Mi akkoriban kezdtünk épp reménykedni.

Kövér és a sötétség

Kövér és a sötétség

Fotó: MTI

Van baj

Százával csatlakoznak orvosok a 64 orvos által aláírt petícióhoz: két nap alatt több mint 250 orvos csatlakozott aláírásával (meg szakterületének megnevezésével és az orvosi pecsétjén található azonosítóval) a mozgalomhoz. Ehhez fogható kiállás még nem volt a magyar egészségügyben.

A nyílt levél azért született, mert az elmúlt hónapok egészségügyi botrányai (elkerülhető halálok a Merényi Kórház pszichiátriáján, tömegesen távozó orvosok a Szent Imre Kórházból, feudális viszonyok a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban) után úgy érezték, hogy nem maradhatnak tovább csendben – írja az Index.

A nyílt levélben a magyar egészségügy három legfontosabb problémáját azonosították.

Az egyik a hálapénz, ami még az orvosok között is tabunak számít. A hálapénznek a petíciót aláíró orvosok szerint semmi köze a hálához, inkább egy közös korrupció, ami nem javítja az ellátás minőségét, de rombolja a kölcsönös bizalmat.

Másik az egészségügyben dolgozók bére: vannak olyan szakképzett, többéves tapasztalattal dolgozó orvosok, akik nettó órabére nem éri el az ezer forintot.

S ott vannak még a romló munkakörülmények. Az omló, penészes fal, az ehetetlen kórházi étel, az akut orvos- és nővérhiány, és persze a műszeres feltételek sem adottak: CT- és MR-készülékből nálunk feleannyi jut 100 ezer lakosra, mint Szlovákiában vagy Csehországban.

Mindeközben Semjén Zsolt szerint a kormány emberfeletti erővel küzd a kórházakért, csakhogy az Orvosi Kamara szerint az egészségügy kritikus állapota már nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Hihetetlen, de igaz

Elkészült Buda legjelentősebb kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházása, a budai fonódó villamoshálózat – közölte a BKK.

false

 

Fotó: MTI

A fonódó villamosok forgalma 2016. január 16-án – a tervezett határidő betartásával – indul meg.

Gyász

false

 

 

 

Hosszú, súlyos betegség után, 66 éves korában meghalt László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke. László János rengeteget dolgozott és harcolt azért, hogy Budapest bringázható várossá váljon, nélküle ma kevés lenne a fővárosban egyenlő bringás és autós, gyalogos vagy rollerező. Legutóbb a Critical Mass után maradt űr betöltésére szolgáló biciklis örömünnep kapcsán beszélgettünk vele.

 

 

 

 

 

Egy térkép

false

 

Fotó: Index

Szuper térképet készített az Index Szíriáról, amelyen részletesen látszik, hogy „tényleg mindenki mindenki ellen harcol, és ami ott zajlik, nemcsak az európai menekültválságra van hatással, de az öböl menti olajállamokra, az orosz–amerikai viszonyra, és a török illiberális demokráciára is”. Lassan már mindenki bombáz: az amerikaiak és a franciák után már a britek is beszálltak a légi csapásokba, miközben folytatódnak az orosz támadások is. A szép remények máshol vannak…

Görög igen: a szerelem az szerelem

193 igen és 56 nem ellenében megszavazta a görög parlament azt a törvényt, amely alapján az azonos neműek is jogosultak bejegyzett élettársi kapcsolatra. Történt mindez azután, hogy az Emberi Jogok Európai  Bírósága 2013-ban kimondta, hogy törvénysértő volt az a görög gyakorlat, amely kizárta az azonos neműeket a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményéből.

„Ez az emberi jogok fontos napja” – jelentette ki Alexisz Ciprasz görög kormányfő. Ám egyelőre nincs szó a melegházasság törvényesítéséről.

Álomhó

Minden jel szerint nem lesz fehér karácsonyunk, de kipróbálhatjuk, hogy játszanak a jegesmedvék. A BBC Earth YouTube-csatornáján található ez a pár perces videó.

Boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! Híreinket legközelebb vasárnap, december 27-én olvashatják, de egyéb cikkeinket fogyasszák addig is jó étvággyal!

Figyelmébe ajánljuk