Snoblesse Oblige 2023/37.

  • Narancs
  • 2023. szeptember 13.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Vágyak fókusza! Megannyi / frusztrált pillantást vonz oda. / Álmaim szőke szponzora.

(Fabó Kinga: Az Operabált megnyitom)

péntek szeptember 15. 19.00 Szilánk10 – koncert / No Fear – parti

Tíz éve, hogy Szilánk (Lánszki Lőrinc) dalszerző, gitáros szerzeményei útra keltek a közönség füle felé. Ennek apropóján tartja meg szerzői estjét az előadó. A program ingyenes. Nem úgy az ugyanitt 22.00-kor kezdődő parti, ahol Agustin G lesz a top DJ, aki végre elfogadta a meghívást, és a nyóckerben landol ezen a háztömbnyi szent közösségi térben ma este Montevideóból. De nem csak ő tolja majd az elektronikus tánczenét, szolgálatban lesz: Technokool, Kamafaka, Akác és MÜZ is.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

péntek szeptember 15. 19.00 Tiszta Gyász – XII. felvonás

A Tiszta Gyász egy állatmenhely-támogató koncertsorozat. A mai bulival a Mentőöv Állatvédő Egyesületnek segítenek. Egy kis csapat 2012 óta dolgozik együtt annak érdekében, hogy Nógrád megyében, de főként székhelyükön, Salgótarjánban és környékén mentse a magukra hagyott, rossz körülmények között élő állatokat. Fellép a tEDDV!SSZa, a Kirill, az Apu és Aljasok, a Season of mists, a Crippled fox és a Rivers Run Dry zenekar. Többnyire punkok, de egyik sem neurotipikus, az tuti.

(Auróra, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

péntek szeptember 15. 20.00 Tálas Áron Trió – lemezbemutató koncert

Tálas Áron zongorista és zeneszerző, valamint két zenésztársa – Tóth István nagybőgős és Csízi László dobos – a legújabb, New Questions, Old Answers című lemezükön sem szakítanak az elődökkel. Joshua Redmantől a Red Hot Chili Peppersig, Erik Satie műveitől a Kárpát-medencei dallamokig sokféle zenei szálat fűznek össze. A koncert minden előjel szerint megismételhetetlen lesz, de szerencsére ott már kapható lesz a lemez.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat szeptember 16. 12.00 ArtTrip – Common Flow

Alkotóművészet, térélmények, tánc- és mozgásworkshopok, jam- és clubheadverseny, este meg parti, szóval egész napos lebegés. Illetve kétnapos, mert vasárnap estig tart a művészeti találkozó, ahol a szervezők szándéka szerint összejönnek a különböző művészeti ágak. Kombinált jegyek kaphatók, de lehet külön csak a másnap 22.00-kor kezdődő partira is behoppolni. Itt majd Mattalert, Krebow, Grape, Daniel Moritz, Saboda és Soldier P mixeire táncol a nagyérdemű.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat szeptember 16.  18.00 Utcajogász – szülinapi buli

Már 13. éve működtetnek önkéntes munkán alapuló ingyenes jogsegélyszolgálatot hajléktalan és szegénységben élő embereknek. Az idén megkétszereződött az ügyfeleik száma, amihez erőt és pénzt kell gyűjteniük. Erőt a díjakból, elismerésekből, pénzt pedig a pályázatokból és az adományokból nyernek. A születésnapi bulin is gyűjtenek, hogy a következő évben is megállíthatatlanok legyenek a rászorulók jogainak védelmében, de itt elsősorban ünnepelni fognak, és ehhez várják a társakat.

(Gólya, Bp. VII., Orczy út 46–48.)

 

szombat szeptember 16. 21.00 Karaván Família – koncert és táncház

A zenekar a cigány vokális hagyományok nyomán alakította ki saját stílusát, de a Mississippi blues, a flamenco, a latin és a balkáni zenei elemek mind megtalálhatók a zenéjükben. A négy családtag – szülők és gyermekeik – közötti emberi és zenei harmóniára épül a projekt, amely most a Freedom of my Identity Emberi Jogi Fesztivál részeként kerül műsorra itt. A koncert után cigány táncház, egy ki­adós step-aerobik edzés sem ér a nyomába.

(Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

 vasárnap szeptember 17. 13.30 A Nyitás napja

A Radnóti Színház kitelepül, és évadnyitó minifesztivált tart akadálymentesen, szabadon és párhuzamosan zajló pazar programokkal. Az Üvegteremben a RIM részvételi színház A test rajzolta útjaink című előadása látható kerekes­székes szereplőkkel. A délután folyamán az Ikrek hava című előadás is lesz, majd Kováts Adél, a négy rendező (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) és a színészek ízelítőt adnak az évad új bemutatóiból (3tél, Istentelen ifjúság, Oidipusz, A tanítónő). Visszatér a nagy közönségkedvenc, a nézők által küldött mondatokból összeállított Így írtok ti Schneider Zoltán vezetésével, a programok sorát pedig a Trio Sordini és a színészek közös koncertje zárja. Kísérőprogramok is lesznek bőven.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

 vasárnap szeptember 17. 19.00 Bányavirág

Székely Csaba első sikerdrámája elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Rég volt, azóta POSZT sincsen már, meg a színházi kultúrát is pusztítja rendesen a beregszászi sas, de Csizmadia Tibor első magyarországi adaptációja a Bánya-trilógia első részéből még mindig műsoron van, pedig ez is immár több mint tízéves. A cselekmény egy erdélyi bányásztelepülésen játszódik, téma az álszentség, a műszékelység, a féltékenység és az önpusztítás. Lehet, hogy ma már nem nevetünk annyit rajta, mint tíz éve, inkább sírunk, ha kívülről látjuk magunkat.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

 vasárnap szeptember 17. 19.30   Frida Kahlo balladája

Ez a nap, úgy tűnik, a kincseké a független színház jobb napjaiból. Zsámbékon az akkor még valóban színházi műhelyként működő Bázison készült ez a különleges előadás a független emberről, művészről, nőről, aki mindig kész megfizetni az árat döntéseiért, és akinek az életszeretete és gyerekkorától magával cipelt testi fájdalmai határozták meg az életét és a művészetét. A jórészt a mexikói festőnő írásaira, műveire, valamint Lorca-szövegekre épülő darabot Sediánszky Nóra írta és Menszátor Héresz Attila rendezte, aki Diegót is játssza. A címszerepet Fazakas Júlia alakítja, felejthetetlenül. Aki látja, még egyszer látni akarja. És ezt másnap gyorsan meg is teheti.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

hétfő szeptember 18. 19.30 Budapesti vonósok feat: Lukács Miklós – koncert

Elhangzik Bach III. brandenburgi versenye és népszerű a-moll hegedűversenye, utóbbit ezúttal világszám cimbalomszólóval hallhatja a közönség. A „B” betűs szerzőkre fókuszál a zenekar. Bach mellett a barokk szerző zenéjéből oly sok inspirációt merítő Bartók, és a második rész ritkaságnak számító kompozíciója, Max Bruch 1920-ban írt Oktettje. Az est szólistája Lukács Miklós, a világ egyik legjobb és legnépszerűbb cimbalomművésze az est folyamán komponistaként is megjelenik Hajnali dal című művével.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

hétfő szeptember 18. 20.00 Népmese-beavató.333 – utolsó előadás

Varsányi Péter projektjében saját élettörténeteinkkel dolgozva járatlan útra lépünk, ahol a beavató színház a meseterápiával és a lecture performance műfajával ötvöződik. A szabadúszó rendező 2017-ben végzett az SZFE-n. A projektet a Freeszfe hallgatójaként a salzburgi Mozarteumban végzett doktori kutatása keretében hozta létre négy alkotótársával. Most utoljára lehet megnézni.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

 kedd szeptember 19. 14.00 Kyiv, Brussels, Budapest – kiállítás

Andreas Fogarasi a műveiben a városi közügyek megvitatását tartja fontosnak. 2007-es Velencei Biennálén bemutatott Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című projektje a rendszerváltás után kiüresedett kultúrházakon keresztül a helyek szellemének, a terek kulturális jelenlétének változásával avagy megszűnésével foglalkozott. A jelen kiállításon bemutatott munkáiban ezt a programot követve, ismét változatosan közelíti meg a kulturális emlékezet és a kanonizáció folyamatait. A kiállítás november 10-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 14 és18 óra között.

(Vintage Galéria, Bp. V., Magyar u. 26.)

 

 kedd szeptember 19. 17.30 Plakátmagány – művészetterápiás workshop

Takács Dalma és Horváth Enikő művészetterapeuták várják azokat, akik főnixként szeretnének újra­éledni és kimászni a lelki gödörből. A képzőművészet és biblioterápia eszközeivel, Pilinszky szövegeinek segítségével jelenítik meg az aktuális érzéseket. Csakis annak ajánlott, aki szívesen szán három órát a befelé figyelésre és az intuitív alkotásra. Szociális jegyek is kaphatók.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 kedd szeptember 19. 18.00 House.Music.Europe. – Zenévé alakuló történetek

„Elmondanád nekünk, mit jelent számodra az otthon?” Erre a kérdésre gyűjtötte a válaszokat 12, különböző műfajokban, művészeti ágakban alkotó művész Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában és Spanyolországban. A válaszok alapján születő benyomásaikból formálódott a #HoME projekt, amely most az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál önálló eseményeként mutatkozik be. A projekt három fázisa most együtt látható: A HoME-installáció, ami egy interaktív mobilstúdió és az azt körülvevő tér, a HoME-kiállítás, amely hét különböző típusú audiovizuális alkotás gyűjteménye, és a Moment to Land című előadás, amely a részt vevő művészek zenés színházi alkotása. A kiállítás még szeptember 22-ig látható.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

szerda szeptember 20. 10.00 Jazz4Friends – koncert és beavató

A zenekar tagjai az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium dzsessz tanszakán ismerték meg egymást, majd álltak össze Horváth Károly bőgős vezetésével. A dzsesszgitáros Fehér Fábió és a dobos Mészáros Magor Máté mellé még betársult Járóka Linda énekes. Így négyen mutatják meg most a fiataloknak a zenés tízórai alatt, hogy mit is jelent a dzsessz.

(Müpa, Zászlótér, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda szeptember 20. 19.00 A hűtlen feleség

Az alapszituáció tértől és időtől függetlenül ismerős: a feleség és a férj között valami nagyon nincs rendben. A bajok akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy az asszony képtelen kiverni a fejéből egykori szeretőjét… A Magyar Állami Népi Együttes a Bartók Tavasz keretében mutatta be az idén a régi székely népballada, a Barcsai szeretője táncadaptációját, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendezett. A monumentális mű ismét színpadra kerül a táncszínpad kedvelőinek örömére. Másnap ismét látható.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök szeptember 21. 17.00 LOKART Epilógus Napok

A Pécset és az országos képzőművészeti állóvizet idén nyáron felkavaró művészeti biennálé bezárja a bazárt, és ennek külön eseménysorozatot kreált. Izgalmas és tartalmas három nap lesz. Az elsőn 18.00-tól Nagy Gergely és Kozma Zsolt közös tárlatvezetésével kezdődik a buli, aztán 21.00-tól a The Beatroot zenei performance-a látható. Másnap, pénteken 16.00-tól Balkon 30 – beszélgetés Hajdu István alapító főszerkesztővel és Százados László szerkesztővel. 17.30-tól Művészeti biennálék mint városi identitás – a Balkon biennálék különszámának lapbemutatója és szakmai beszélgetés a biennálékról. 19.30-tól Mostoha Marcell és Kristóf Marcell zenei performance-a. Az utolsó napra, szeptember 23-án szombatra maradt 16.00-tól egy szakmai beszélgetés a testvéri eszéki szláv biennáléról.

(M21 Galéria, Pécs, Zsolnay-negyed)

 

csütörtök szeptember 21. 19.00 Mosaico Flamenco – koncert

A zenekar tagjai korábban számos felállásban és alkalommal zenéltek, táncoltak már együtt. Ilyen alkalmakkor a helyszínre varázsolják a tablao flamencók bensőséges hangulatát, a tradíció és az improvizáció különleges elegyét és a flamenco szenvedélyét. Életre keltik a helyszíneken Andalúzia minden színét, illatát, történetét.

(Muzikum, Bp. VIII., Múzeum u. 7.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk