Tartalom

MaNcs 35. évf. 37. sz. (2023-09-13)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kérlelhetetlen kritikával

A múlt héten kiderült, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a minisztereivel együtt nem nyaraló, keményen dolgozó miniszterelnök mégiscsak lubickolt kicsit az Adriai-tengerben.

A szerk.

A szerk.

Külön minden keretben, már az ecsetben

A Kincsem az valami nagy csuda volt a moziban, tán a nemzeti ünnep (március 15.) előestéjén mutatták be; akkor már vagy két éve arról szólt a fáma, hogy ez minden idők legdrágább magyar filmje, amelyet a rajtkövön (2015-ben) több mint kétmilliárd forinttal küldött meg az állam. (Azóta nyilván a fasorban sincs ez a büdzsé, ma már feltehetően Rákay Philip Godzilla háromszor hazavágja Gyurcsányt című új filmterve vezeti a listát, bár ennek tételesen nem néztünk utána.)

Publicisztika

Barotányi Zoltán

Publicisztika

Az uniformis árnyéka

Horthy-kép az Orbán-rendszerben

Meglehet, csupán porhintés mindaz, amit az utóbbi hetekben fontos állású kormányzati személyek előadtak Horthy Miklós méltatásának tárgyában. Az viszont ­nagyon is jellemző, hogy kit ráncigál elő a rezsim, ha legitimációs deficitet érzékel.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„A 4-6-os villamost nem tudjuk mi üzemeltetni”

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

A momentumos Soproni Tamás polgármester eddigi munkája, no meg mérhető helybéli népszerűsége alapján jövőre is okkal számíthat a többi ellenzéki párt támogatására. A VI. kerület vezetője vajon mit ért azon, hogy „helyben színvak”, és tervezi-e kilépését az országos politikai porondra?

Önkormányzati ingatlanok ingyenes átadása egyházaknak

Belpol

Minden papsajt

Hódmezővásárhelyen rendőr nézte végig, hogy az ­önkormányzat egy lakatossal visszafoglal négy tan­termet az egyházi iskolától. Budapest II. kerületének kutyapárti képviselője Pannonhalmára utazott rábeszélni a bencéseket, ne vegyék már el az 1,6 milliárdos ingatlant. Abszurd helyzeteket szül az a törvénymódosítás, amely ingyen juttat ingatlanokat az egyházaknak.

Eltüntetnék az egyik legnépszerűbb taxis szolgáltatást a konkurensek

Belpol

Boltzár

Eltérő okokra hivatkozva rövid idő alatt kétszer is ­felszólítást kapott a főváros, hogy semmisítse meg a népszerű Bolt taxitársaság szerződését személyszállításra. A két okból egyik sem tartalmazza azt, hogy megint túl sok az autó az egyre kevesebb utasra.

A győri rendőrkapitány letartóztatásának lehetséges háttere

Belpol

VIP-listáról a börtönbe

Győrben azt találgatják, mi lehet a mintazsaruként ismert városi rendőrkapitány letartóztatásának „valódi” oka. Sokan „Borkai-szálat” sejtenek a nem is oly rég még a helyi és országos NER-elittel egy VIP-listán szereplő, velük állítólag jóban lévő rendőr ezredes elleni büntetőeljárás mögött. Azt is hallani, hogy Váczi Attila esete leginkább az egykor a Kulcsár-ügyben nyomozó, majd hamis vádakkal kicsinált Molnár Csaba alezredessel történtekhez hasonlít.

Pavilonfelújítás állami milliárdokból

Belpol

Itt úgyse jössz át!

Hamarosan megkezdődhet az állami támogatásból megvalósuló Millenniumi Pavilon felújítása Zebegényben. Pár utcányira egy magánberuházás is indulna, már ha a helyiek ezt hagyják – és ez kihathat a pavilon további sorsára is.

Színház

Interjú

Színház

„Akkor majd ezerszeres erővel”

Göndör László színházcsináló

A Nagymamával álmodtam című, útkereső előadásának apropóján a letisztultság kereséséről, a szövegalapú színházról, performance-ról és az ötleteiről beszélgettünk. Szóba jöttek az amszterdami tervei, a kiábrándultság, a kultúrát romboló politikai rendszer és az ezerszeres erő elérkezése is…

Kritika

Színház

Kritika

A Tinder nem szexi

It’s a MATCH – or will be – maybe

Mi történik valójában a Tinderen – e kérdést vizsgálta Tózsa Mikolt rendező és alkotócsapata, ami már önmagában is üdvözlendő, mert bár sokunk alapvető élettapasztalatának része a jobbra és balra húzogatás, de kortárs magyar műalkotás még nem foglalkozott vele.

Kiállítás

Kritika

Mit akarsz, gepárd?

Szántay Zsófia: Ház vagy írás? – Utópiák nyomában a Napvárostól a Fővárosig

A kiállítás a NAUTES Építészműterem társalapítójának tíz éven át tartó, az utópia és az építészet kapcsolatait vizsgáló kutatómunkáját foglalja össze. Egy komplex mátrixban láthatunk vázlatos építészeti modelleket, kiváló épületfotókat, illetve rajzokat, térbeli diagramokat és 3D-s nyomtatóval készített alakzatokat.

Könyv

Kritika

Több mint testvér

David Diop: Éjjel minden vér fekete

Magyarországon szinte észrevétlenül jelent meg a szenegáli-francia szerző nemzetközi bestsellerré vált és irodalmi díjakkal is alaposan megszórt regénye, pedig nagy kár lenne, ha nem jutna el ez a rövid, de elképesztően sűrű mű a potenciális olvasóihoz itthon is.

Könyv

Kritika

Érc és élc

Várady Szabolcs: Válogatott versek; Alkalmi

Nagy költő, csak alig van verse, tartja a közkeletű vélekedés Várady Szabolcsról. Erre az idén, a szerző 80. születésnapjának évében két kötettel is bővült az életmű. A két könyv (még mindig csak a költő ötödik és hatodik kötete) ráadásul nagyszerűen kiegészíti egymást.

Film

Kritika

Lemaradásban

Til Schweiger: Manta, Manta: Padlógáz!

Vannak filmek, zömmel B kategóriásak, amelyeket nem azért szeretünk, mert olyan jók lennének. Az 1991-es Manta, manta például a 80-as évek Németországának filmje, s a híven megjelenített korszellem tette népszerűvé. De mit lehet mindezzel kezdeni 2023-ban?

Opera

Kritika

Szerelmünk sötét erdejében

Debussy: Pelléas és Mélisande

Burjánzó, ágas-bogas televény takarja a színpadot, a talajt mindenhol vastag mohaszőnyeg borítja. Hatalmas ágak kígyóznak szerteszéjjel e háborítatlan őserdőben, ahol az ember (a ráció) még nem vette át az uralmat a természet (az ösztönvilág) felett.

Lemez

Kritika

Három a magyar jóság

Független honi kiadók albumai

Közeleg az Independent Label Fair 2023, a független magyar kiadók találkozása a zenerajongókkal. Ebből az alkalomból három megjelenést választottunk ki a rendkívül gazdag felhozatalból.

Lemez

Kritika

A lassúzás filmzenéje

Blur: The Ballad of Darren

Tizenkét évnyi lemezszünet után 2015-ben egy remekbe szabott albummal (The Magic Whip) tért vissza a Blur.

Képzőművészet

Képzőművészet

„Amikor a kép győz”

Radák Eszter festőművész

Legújabb kiállítása kapcsán beszélgettünk vele a szabadság és a felelősség kapcsolatáról, a titkok és a traumák művészetre gyakorolt hatásáról, illetve arról, hogy miért kell a mai napig minden egyes alkalommal megküzdenie az alkotással.

Film

Interjú

Film

„Szemben a széllel”

Nanni Moretti filmrendező

A 70 éves alkotó a drámai Anyám és egy kolosszális bukás, a Három emelet után egy bensőséges és elég őrült, álmodozó filmmel tért vissza. A Fényes jövőben átírja a történelmet, s az olasz kommunisták kiállnak a magyarok szabadságharca mellett. Innen indítottuk a beszélgetést, és a korszellemig jutottunk.

tévésmaci

Film

Megállj, kotlós!

Amikor Sztupa és Troché élő dashboard dancer versenyt rendeztek, Sztupa úgy érezte, hogy eljött az ő napja.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Az afterparti

Rian Johnson Tőrbe ejtvéje óta még csak négy év telt el, mégis többen bújtak elő a köpenyege alól, mint ahány gyanúsítottat egy átlagos Agatha Christie-regény felvonultat.

Visszhang: lemez

Visszhang

Voivod: Morgöth Tales

Amikor a 80-as évek hajnalán tinédzserek ezrei fedezték fel világszerte a torzított gitárok varázsát...

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Hollington Drive

Ahogy az egyik szereplő is megjegyzi, Hollington Drive egy ideális helyszín a pedofilok számára.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2023/37.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Zene
Gasztro
Lokál