Szüret 2023/37.

  • Narancs
  • 2023. szeptember 13.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kiskunfélegyházi Libafesztivál olyan identitásképző eseménnyé vált, amely méltó arra, hogy a települést feltegye a térképre.

Az Agrárminisztérium Sajtóosztályának közleménye Feldman Zsolt államtitkár megnyitóbeszédéről; Kormány.hu

PARTNERSÉG     NYITOTTAK     VONJUK      ŰRFA 

A közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár közölte, hogy a Belügyminisztérium hatodik alkalommal rendezi meg a közfoglalkoztatás értékeit bemutató ingyenes rendezvényét a Városligetben, ahol színes programokkal, hagyományőrzéssel, vidéki ízekkel, vásári forgataggal várják az érdeklődőket.

MTI

Társasági eseményre igyekvők töltötték meg a hazai lóversenysport első számú fővárosi helyszínét, a Kincsem Parkot a szombati galoppversenynapon. A X. kerületi legendás, 1925-ben megnyitott, és a közelmúltban felújított versenypálya területén a Magyar Honvédség kitelepült harcjárművei fogadták a lóversenyrajongókat. (…) Az első futam kezdetét követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is megtekintette a kitelepült harcjárműveket és felkereste a katonai toborzás sátrát, ahol meghallgatta a helyszíni toborzók beszámolóját. (…) „Büszke magyar lovas nemzet vagyunk” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy a nemzetközi ló- és agárverseny a múlt héten lezárult atlétikai világbajnokság után ismét bizonyította, hogy méltó otthona a sportoknak, a lovas sportrendezvény pedig visszahelyezte Magyarországot a sportág nemzetközi térképére.

Honvédelem.hu

A hallgatók nyolcvan százaléka állami ösztöndíjjal tanul, mert az állam befektetésként tekint rájuk – fogalmazott a miniszter. (…) A hallgatókhoz szólva közölte: a tudás és a kultúra akkor lesz igazi érték, ha szolgálja a nagyobb közösséget; diplomásként a magyar elit részei lesznek, ami óriási felelősséggel jár, „a magyar jövő nyugszik a vállukon, ebben van a partnerség”. „Mi mindent meg fogunk tenni, hogy teret, pályát nyissunk önöknek” – ígérte a tárcavezető.

Az MTI tudósítása Csák János beszédéről az országos felsőoktatási tanévnyitón

Hatalmas médiafigyelem mellett, fotósok és újságírók gyűrűjében érkeztek a politikusok, közéleti szereplők szombaton (…) Kötcsére. Sokan közülük kérdésekre is válaszoltak, mielőtt bementek a polgári piknikre.

Híradó.hu

Nyitottak vagyunk, és bárki szabadon kifejezheti gondolatait – ellentétben az európai és a világ színházainak többségével, ahol kirekesztő módon csak bizonyos sémáknak és elvárásoknak megfelelve lehet megszólalni a kultúrában ugyanúgy, mint a politikában és a közéletben.

Vidnyánszky Attila az Origo.hu-nak

A reformkor első „celeb párja” Petőfi Sándor és Szendrey Júlia volt, az ő különc szokásait [sic!], egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát viszik színpadra. (…) A három idősíkon futó történet az egyik legnagyobb magyar költő főbb életszakaszait dolgozza fel három idősíkon és különböző helyszíneken, és legfőképpen azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mitől lehet az, hogy a hősszerelmes költő ismét katonának áll, ami később a vesztét is okozza.

Bors

Az iskolakezdéssel a tanszerek beszerzése is együtt jár – a jó minőségű termékek akár évekig is használhatók, hívja fel a fogyasztóvédelmi hatóság a figyelmet. Az uzsonnakészítéssel kapcsolatban pedig a szakemberek azt tanácsolják: vonjuk be a gyerekeket is a folyamatba.

Bama.hu

A közönség Charles Simonyi utazásába is betekintést nyerhetett, aki a koronás címeres magyar zászló mellett egy marék kistarcsai földet vitt magával, mely Schuminszky Nándor anyósának kertjéből származott. Később ez a föld lett táptalaja a Kistarcsán elültetett űrfának. Az előadás közben a közönség is ajándéktárgyakkal gazdagodhatott, amennyiben helyesen válaszoltak az előadó kérdéseire. A polgármester egy Farkas Bertalan számára készített levélpapírt vihetett haza.

A XVI. Kerületi Újság tudósítása Schuminszky Nándor nyugdíjas Magyarok az űrben című előadásáról

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Meseházi Szüreti Mulatságot szombaton Békéscsabán. (…) A több korosztályt megszólító program állandó eleme volt a gyermekek és felnőttek közös munkájának gyümölcse, az illatos szőlőből préselt must.

Beol.hu

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.