tévéSmaci

Teknősök az oroszlánok ellen

  • tévésmaci
  • 2019. május 18.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché kiültek a padra, a gombhoz kellett varrni a nagykabátot, először ugyanis kellett egy ház, ti. ahhoz, hogy kiülhessenek elé a padra. Mert hogy néz az már ki, hogy Sztupa és Troché mennek a főutcán (mellékutcán, közön, csapáson nincs értelme kiülni, nem történik ott semmi), aztán zsupsz, leülnek az első padra, ami megtetszik. Sztupa ráadásul jelmezben. Kijönnek a háziak, ülnének kifelé a padjukra, hogy ránézzenek a világ folyására, és akkor ott ül két vadidegen, úgyszólván jogtalanul. Legalábbis este jogtalanul, mert napközben, az más. Napközben csak a vándor van kinn az utcán, s az bármikor megfáradhat, s joga van a pihenéshez. Az emberek ilyenkor úgyis dolgozni vannak (legtöbbjük a földeken, de ez csak távolról tartozik ide), nincs idejük üldögélni, a vándorra meg éppenséggel ráférhet. Mondjuk, vándort nem sokat lehetett akkoriban látni, de mindig akadtak furcsa, ismeretlen jövevények, gyalog jött az állomásról, mert kimaradt a déli busz, isten tudja. De az ilyen népeket az este már nem találta az utcán, célba értek vagy csak szimplán eltűntek, nem firtatta senki. Ezzel együtt sem voltak eseménytelenek az esték, egyre több kocsi járt a főutcán, s hát a lakosság részéről is mind gyakrabban mozgás volt tapasztalható. Na, az már valami, hova megy, kihez megy, mi van rajta, mikor ér vissza, egyenesen megy-e vagy görbén, tolja a biciklit vagy fölül rá. Férfi az illető vagy nő. Tegnap is jött, s már egy hete egyre csak, vagy csak egyszer, aztán soha többet. Sietett vagy épp csak baktatott, messziről köszönt-e előre, vagy csak a gallérja mögül odamorgott valamit. Az ilyennek illett is utánaszólni, mi járatban. Megyek a dolgomra. Kellett hát az a ház a padhoz, s viszonylag sürgős is volt. Fent persze szívták a fogukat, hogy mennyibe lesz ez, de eltáncolni nem tudtak.

Pénteken (19-én) este kilenckor az RTL Klubon kezdődik a Doctor Strange, mely nyilvánvalóan egy generációs probléma. A vénje néz riadtan, hogy mi ez, s mit keres benne Benedict Cumberbatch vagy éppen Tilda Swinton, és hát Mads Mikkelsen is minimum határeset. Mármost ők pont nem igazolják a műnem létjogosultságát, de a számok annál inkább: úgyhogy én jó szórakozást kívánok. S azt sem ígérhetem, hogy az egy órával később kezdődő Ben-Hurnál beszállok. Nem is azért, mert a Tv2 adja, hanem a hit hiányzik, nem hiszem ugyanis, hogy Pilátust Pilukámnak szólítják benne, pedig minden lehetőségük adott lenne rá, hiszen nevezettet Pilou Asbæk játssza, a fenti tétel két lábon járó igazolása. Lehet, hogy ő pont nincs benne egyik Marvel-műben sem, de simán benne van a Trónok harcában, az meg ugyanaz.

Szombaton, hála a jó RTL Klubnak, kézhez kapjuk az előbb kéjesen cincált generációs maszlag cáfolatát este háromnegyed tizenegytől a Holt költők társasága vetítésével. Akkor inkább a Mardel, mondja a sokat látott éjjeliőr. Nagyjából ugyanez a helyzet a Millió dolláros bébivel, Clint Eastwood temérdek munkásságának e bájos gyümölcsével is. Az eddigiekben az volt a jó, hogy egyik remekművet sem kellett elmesélni. S ez már nem is változik, hiszen

vasárnap az állatok nemzetközi világnapján Nyúl Péterhez, illetve távoli unokatestvéréhez, Maci Lacihoz lesz szerencsénk az HBO és az HBO2 alkalomhoz igazított délutáni sávjában. Tévézni azonban emberi dolog.

Figyelmébe ajánljuk