Tartalom

MaNcs 31. évf. 16. sz. (2019-04-18)

Publicisztika

Sándor Judit

Publicisztika

Kényes adomány

Kik azok a genetikai szellemapák?

A mesterséges reprodukcióról szóló társadalomtudományi szakirodalom többnyire a nő szerepére és lehetőségeire fókuszál – azaz, ha a meddőségről és annak kezeléséről esik szó, a petesejtdonorok, a szülő nők, bér­anyák, dajkaterhesek állnak a figyelem középpontjában.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Hanyatlásban

Örömmel tudatjuk olvasóinkkal, hogy elindult Orbán Viktor EP-kampánya, és ennek kizárólagos tartalma a „migráció” „megállítása”.

A szerk.

A szerk.

A nagy Fausto köztünk van

Emlékszel, az mekkora volt már, amikor Herningből indult a Giro d’Italia? Az semmi, az volt a nagy szám, amikor Seraingból vágtak neki a kerekesek!

Belpol

Szövetségek, klikkek, hálózatok a NER kultúrharcos köreiben – II.

Belpol

Kolozsváron mindenki röhögött

Kultúrharc dúl az országban, bár kérdéses, hogy pontosan mit is takar e kifejezés. Többen állítják, nincs egységes ideológia, sem központi akarat az események mögött, bizonyos tendenciák mégis határozottan kirajzolódnak.

Pályázatírói és pályázati biznisz

Belpol

Tökéletes másolatok

Szó szerinti egyezést mutató projektleírást tartalmaz az ország különböző részein fekvő hat település pályázata – közülük öt már nyert 200-200 millió forint körüli összeget. De nem csak a szövegek vannak átfedésben.

A balmazújvárosi vesztegetési ügy utóélete

Belpol

Kegyelmesék ötmilliója

Egy klasszikus és minden lényegi elemében feltárt vesztegetési ügy egyik kulcsfigurájának éppen egy éve sikerül elkerülnie a harmadfokon is jóváhagyott börtönbüntetését. A másik fő alak, a fideszes országgyűlési képviselő memóriafrissülésének bizonyítékára pedig nemrég bukkantunk rá.

A nagy Normafa-terv

Belpol

Szélesre tárt kapu

A nagy kormányberuházások árnyékában szép csendben zajlik a Normafa környékének teljes átépítése. A végére megépülhet minden: kápolna, fogadóépület, víztározó, sípálya. S persze vannak, akik szépen profitálnak belőle.

Interjú

Belpol

Baranyi Krisztina: „Itt arcuk van a tolvajoknak”

Bízik az ellenzéki pártok támogatásában, de enélkül is elindul független polgármesterjelöltként a főváros IX. kerületében Baranyi Krisztina. Az Együtt színeiben mandátumot nyert önkormányzati képviselőt a parkolási botrány utórezgéseiről, valamint a Fidesz és az MSZP közötti háttéralkukról is kérdeztük.

Zene

rés a présen

Zene

„Világtrend lett”

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató

"Az elejétől fogva totális városi fesztivált szerettünk volna, hogy azok is részesüljenek a fesztiválhangulatból, akik nem érdeklődnek a műfaj iránt."

Koncert

Zene

Van egy hangja

Kaija Saariaho Budapesten

Valamikor a 60-as évek elején történhetett, Finnországban: a rádióban éppen Bach orgonazenéje szólt, miközben kintről a természet hangjai szűrődtek be, szél, madarak, és talán még egy kutya vakkangatása is.

Színház

Színház

Színház

Nekem is ég belé az arcom

Csehov: Cseresznyéskert – Trojka Színházi Társulás

Ha van a színpadon egy pisztoly, annak előbb-utóbb el kell sülnie. Ez a dramaturgiai szabály viszont nem érvényes egy zongora esetében, ami pont attól tud csehovi lenni, ha nem szólal meg.

Interaktív
Könyv

Krusovszky Dénes

Könyv

Vakfoltok

Lengyel Balázs: Két Róma

Hosszan lehetne sorolni az utóbbi négy-öt év nagy újrafelfedezéseit, illetve az ismert, kanonizált szerzőkhöz valamilyen módon kapcsolódó, újdonságértékű szövegek megjelenéseit.

Interjú

Könyv

„Kertészt nem lehet besorolni”

Clara Royer író

Az Actes Sud francia kiadó 2017-ben jelentette meg Clara Royer magyar származású irodalomtanár, egyetemi docens, író, forgatókönyvíró Halálaim története című kötetét Kertész Imréről. A Magvető kiadásában most megjelent az életrajzi esszé magyar változata Kertész Imre élete és halálai címmel. A szerzővel beszélgettünk.

Képzőművészet
Gasztro
Tudomány

Konyhai kémia LX. – a füstölés

Tudomány

Lógva érik

A közelgő húsvét is aktuálissá teszi az egyik legősibb és legnépszerűbb érlelési-tartósítási technikánkat. Azért ebben sem árt mértéket tartani.

Élet a hemofíliával

Tudomány

„Az orvosok nagyon félnek tőle”

A hemofília örökletes és gyógyíthatatlan betegség, egy kisebb sérülés is komoly problémát okozhat. Immár hazánkban is elérhető egy olyan génvizsgálat, amelynek köszönhetően ki lehet szűrni a hibás gént hordozó előembriókat, ez azonban nagyon drága. A betegszervezetek azért lobbiznak, hogy az eljárás állami támogatásban részesüljön.

Lélek
Sport

Mélyi József

Sport

Sportmánia a NER-ben: eljött a torz szobrok aranykora?

Rossz szobrok sportolókról

Az elmúlt két évtizedben az egész világon jól érzékelhetően nőtt a sportolókról készített szobrok száma, ezzel párhuzamosan pedig – ha adni lehet a közvélekedésre – félreismerhetetlenül csökkent a szobrok esztétikai értéke.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Árulónak tartanak”

Christophe Honoré filmrendező

Magyarországon most mozikba kerülő filmje, a Bocsáss meg, kedvesem egy filmrendezőnek készülő breton diák és egy AIDS-szel élő párizsi drámaíró lehetetlen szerelmének a története a 90-es évekből. Az interjú eredetileg a Magyar Narancs 2019 / 16. számában jelent meg.