tévéSmaci

Vaddisznók a jövőért

  • tévésmaci
  • 2017. június 11.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché az éj leple alatt beszöktek az állatkertbe, első útjuk a ruhatárba vezetett, nem is csak azért, hogy beadják az éj leplét, mert igaz, ami igaz, cudar nehéz egy viselet az, meg hát nem is volt kinek beadni, mert éjszaka nemcsak az állatok, de a ruhatárosok is alszanak, hovatovább utóbbiak előtte haza is mennek, ami ugyebár az állatokról nem mondható el, vagy csak igen erős megszorításokkal. Ilyenformán Sztupa és Troché maguk voltak kénytelenek fogasra akasztani az éj leplét, sőt Sztupa még sorszámot is adott róla Trochénak, tudják, ilyen kis bélyegméretű blankettát, a Patyolatban gombostűvel tűzik rá a tisztításra átvett ruhákra, sokan úgy is hívják, hogy patyolatcédula. De nem is azért jöttek, hogy sorszámokat osszanak egymásnak, annál sokkal gonoszabb tervük volt, ami gondos megvalósítást igényelt és persze sok fényt, mint mindig. Sok fény az nem volt, kevés sem, mert ha villanyt gyújtanak, lebuknak, s odacsődül az állatkert apraja-nagyja az enyveskezű igazgatótól az ecsetfülű disznóig. S közönségre meg végképp nem volt szükségük sanda tervük kivitelezéséhez, így valami kezdetleges zseblámpa fényénél kellett dolgozniuk. Álljunk meg itt, mert borzalmas: össze akarták cserélni a zebra és a tigris bundáját, csíkos, csíkos, reggel még a kávé előtt nem fogják úgysem észrevenni, amikor meg már felvették, kész helyzet elé kerülnek: a zebra lesz a tigris, a tigris meg a zebra. Mondjuk, a tigris bundáját könnyű volt megtalálni a sötétben is, mert a 2-es számú fogason lógott, az egyesre tett oroszlánbundát meg már a szagáról is fel lehetett ismerni. A zebráért azonban meg kellett dolgozni a kis piláccsal, mert az a 33-ason függött, a fene tudja, hogy miért pont azon.

Pénteken (12-én) megnézhetjük a Dunán cseppet éjfél előtt a populizmus kicsiny himnuszát egy a maga kategóriájában kiváló 1976-os amerikai filmen, amelynek a címe az, hogy Boldogan élj, amíg meg nem halsz! Csak vicceltem, ez a Hungária együttes beatleses dala az egyik táncdalfesztiválról, Metronóm ’77 vagy valami ilyesmi, az emlegetett film pedig a Hálózat, a jaj, de gonosz Faye Dunawayjel (mely név etimológiája nyilvánvalóan Európa kék szalagjáig vezet).

Szombaton is túlélünk nyilván egy Nagy balhéval a Film Cafén, ami vagy Robert Redford, vagy Jackie Chan főszereplésével készült. A rádióújság azt írja, Redford, de holnap meg ugyanitt Nagy balhé 2. lesz, ilyet viszont csak a Chan mester csinált. Amúgy meg tökmindegy.

Vasárnap, kedves olvasó, eljön az ön nagy napja! 22 év hezitálás, de akár úgy is mondhatom, hogy sunnyogás után, meg kell hoznia élete nagy döntését. Tehát most akkor mondjad csak meg, szemüveges barátom, hogy Közönséges bűnözők vagy Szigorúan bizalmas? 1995 e két nagy gurításából a Közönséges bűnözőket a Duna adja valamivel este tíz után, a Szigorúan bizalmast meg az RTL+ kilenckor. Vegyük sorra csak a tiszta érveket: az előbbiben játszik például Peter Greene. Vele tényleg csak egy film­sztárok hasonmásaival felálló escortszolgálat veheti fel a versenyt. De ki veszi fel a versenyt Pete Postlethwait­tel? S nem csupán ennyi ott a magyar vonatkozás (ti. nevezett Kobayashi Ken Ichirót adja). Szóval, mit is szórakozunk: a Közönséges bűnözők nyert, kész, vége, ne tévézzenek!

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.