Tartalom

(2017-05-11)

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

Mennyiség, minőség, törvények

Az elmúlt években annyira lekötöttek minket a második Orbán-kormány váratlan ötletei, hogy az olyan távolinak tűnő kérdésekről, mint a szabályozás minősége, alig beszélünk.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Beomlasztva

Hétfőn feleskették a második hivatali ciklusát kezdő köztársasági elnököt. E nagyszerű alkalomból Szél Bernadett egy emléklapot adott át az ünnepeltnek, amelyre előző ciklusa tán legcinikusabb mondását vezették fel: „A népszavazáshoz való jog alkotmányos alapjog, egyik legfontosabb alkotmányos alapjogunk.”

A szerk.

A szerk.

Lárifári!

Magyarország volt kormányfője azt állítja: olyan iratokat látott (mutatott neki valaki), amelyek bizonyítják, hogy a jelenlegi miniszterelnököt az oroszok zsarolni és így irányítani tudják.

Külpol

A Szmolenszk-vallás mint a lengyel belpolitika mozgatója

Külpol

Mesterséges köd

A volt lengyel államfő, Lech Kaczyński és 95 társa halálát okozó 2010. április 7-i szmolenszki légikatasztrófa feldolgozatlansága alapvetően határozza meg napjaink lengyel belpolitikáját.

Belpol

Fordulat egy több száz milliós büntetőperben

Belpol

Kígyóbűvölők

Bebukott hitelek, unortodox tartozásrendezés, emberrablás, hibázó bíróságok, gyenge emlékezetű rendőrök: egy 12 év után lezárult büntetőper a Békés megyei vállalkozói világ vérfagyasztó részleteibe enged bepillantást. A jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, jelentős kárt okozó csalással és zsarolás kísérletével megvádolt ügyvédet végül felmentették.

Kormányzati támogatással terjeszkedő ortodox kisegyház

Belpol

Ezer év után újra

A kormány biztatására fél tucat iskolát venne át az államtól egy ortodox kisegyház, de első próbálkozásait két fővárosi iskolában a szülők visszaverték. A Magyarországon kilenc pappal rendelkező egyház egy értékes Múzeum utcai ingatlant ingyen kapott a kormánytól, amelyben idén kulturális központot nyithat.

Interjú

Belpol

„Utánuk fogunk menni”

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Az embereknek elegük van abból, hogy mindig gyűlölni kell valakit, ezért a Momentum arról beszél, hogy milyen országot szeretne – mondja Fekete-Győr András, aki szerint korai még politikai szövetségekről beszélni, csak az biztos, hogy a Fidesszel, az MSZP-vel és a DK-val kizárt a koalíció.

Zene

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Szereplés nélkül nem tudnék élni”

Farkas Gábor zongoraművész

Nemrégiben érte a megtiszteltetés, hogy a nagynevű zongoragyár saját művészei közé választotta. Vagy fordítva: a Steinway örülhet, hogy a csillogó névsor újabb nagyszerű művésszel gazdagodott. Most két évig Tokióban fog tanítani, de azért itthon is hallhatjuk.

HANGADÓ - Miért zongora a zongora?

Zene

Tzintzerezz egy jó szomorótzát!

Ki alkotta meg „zongora” szavunkat, és miért nézték az illetőt hibbantnak? Mi köze van a szó meggyökerezéséhez egy simlis műfordítónak és Liszt Ferencnek? Tudós szerzőnk történeti oknyomozása következik, megdöbbentő részletekkel!

HANGADÓ - klasszikus zenei melléklet

Zene

A Kodály-enigma

Ötven évvel a halála után kissé tétován méregetjük Kodály Zoltán szoboralakját. A történeti személyiség, a körülötte életében kialakult kultusz, de az életmű is talányosabbnak tűnik a múló idővel. És talán izgalmasabbnak is.

HANGADÓ - klasszikus zenei melléklet - Interjú

Zene

#Szeretnekahallgatók

Bősze Ádám zenei antikvárius, műsorvezető

Leginkább komolyzenei műsorvezetőként ismert, pedig a nyilvános szereplésen túl egy kevésbé publikus, de talán érdekesebb foglalkozása is van. Eddigi élete pedig bővelkedik meglepő kanyarokban.

Interjú

Zene

„Visszatérő közérzetek” – Müller Péter Sziámi énekes, szövegíró

Müller Péter Sziámi énekes, szövegíró

Dalfeldolgozó pályázata az egész országot megmozgatta, zenekarával új lemezt készít, koncertjeiken néha Pintér Béla is rock­sztár lehet. Arról is beszélgettünk, hogy miért nem számít, ha valaki 61 évesen alapít együttest, hogy lehet-e jókor nosztalgiázni, de szóba került a rádiós cenzúra és a hatalomtechnika is.

Rés a présen

Zene

A kamarazene esszenciája

Kokas Katalin hegedűművész

Nemzetközi hegedűverseny, Händel Vízizenéje a Széchenyi fürdőben Jonathan Cohen vezetésével és argentin tangó is lesz az idei Fesztiválakadémián.

Film

Interjú

Film

„Egy igazi pesszimista felakasztja magát”

Tarr Béla filmrendező, Jacques Rancière filozófus

Tarr Béla Till the End of the World című amszterdami kiállításának zárása előtt beszélgettünk a filmrendezővel és az eseményen szerepet vállaló világhírű francia filozófussal az élet végéről, a kiszolgáltatottságról, a dühről és egyéb emberi dolgokról.

Interaktív

Ukmukfukk Zinefeszt

Interaktív

Penészvirágok

Soha nem látott pezsgésben az under­ground kisnyomtatványok hazai birodalma: száznál is több fanzine-t, zine-t, képregényt, filléres folyóiratot állítottak ki az Ukmukfukk fesztiválon egy fővárosi sörkertben.

Rádió

Interaktív

Felnőtt tartalom

Vendég a háznál

Vannak témák, amiken nem fog az idő, és vannak helyzetek, melyek nem veszítik el az érdekességüket öt, tíz vagy huszonöt év után sem. Nem nagy felismerés, hogy a gyereknevelés biztosan ezek közé tartozik, az pedig már a rádiózás sajátossága, hogy minderről még műsort is lehet készíteni ennyi időn át.

Könyv

Könyv

Könyv

Irodalmi emlékezet

Márton László: Hamis tanú

Márton László a tőle megszokott módon nehéz feladatra vállalkozott, amikor egy jól ismert történelmi eseményt választott új regényének témájává. A kihívás elsőre nem is annyira irodalminak tetszik, mint inkább a cselekmény látszólagos közismertségéből fakad, amelyről éppen ezért nem könnyű újat mondani. A Hamis tanú annak a tiszaeszlári vérvádnak a történetét dolgozza föl, amelyről már Krúdy Gyula is regényt írt, nemrégiben pedig Kövér György vaskos történettudományi munkája foglalkozott vele kimerítő részletességgel.

Színház

Színház

„Kisértődtem” - Harkányi Endre színész

A Vígszínházat nevezi otthonának, ahonnan 2015-ben, évtizedek után távozott, mert, mint mondja, méltatlan ajánlatot kapott. A 83 éves színésszel ötvenhatról és a mai, rendszerellenes tüntetésekről, a vészkorszakról és Páger Antalról is beszélgettünk.

Részvételi művészet Borsodban és Baranyában

Színház

Színház az egész Magyarország

A Sajátszínház társulás alkotócsoportjai párhuzamosan dolgoztak több hátrányos helyzetű település lakóival, akik így a művészet és a társadalomtudomány segítségével vehették kezükbe sorsukat. A rendhagyó vállalkozás szereplői egy napra megtöltötték a Trafót.

Sport

Interjú

Sport

„Ez rohadt kemény szakma”

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség volt elnöke

A harmadik legeredményesebb olimpiai sportágunk az örökranglistán – de az élsportolói csúcs mellett a kajak-kenus szubkultúra hátországára is büszkék lehetünk. A tavaly 21 sikeres év után visszavonult szövetségi elnök nehéz döntésekről, hatalmas egókról és a dopping kísértéséről mesél.

Tudomány

Interjú - ’56-os kamaszok a francia idegenlégióban

Tudomány

Börtön vagy légió

Nóvé Béla történész

Több mint öt évet töltött kutatással, járt Provence és Korzika légiós bázisain: a téma szakértőjével arról beszélgettünk, hogy mi várta az ’56-os felkelő fiatalokat a francia idegenlégióban, és milyen sorsot szántak nekik a hazai belügyesek, ha úgy döntöttek, hazatérnek.

A plasztikfaló organizmusok étkezési szokásai

Tudomány

Eldobja a zsömlét, megeszi a zacskót

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezése szerint a méhkaptárak közismert kártevője, a nagy viaszmoly biológiai úton bontja le a polietilén zacskók anyagát.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó