Az eleje jó lesz – Időjárás a héten

Becsüljük meg a hétfői, pláne keddi jó meleg időt – ilyet egy ideig nem kapunk.

Az elmúlt, választási eseményekben, valamint záporokban, zivatarokban, de néhol napsütésben is gazdag hétvége után a friss hét első két napján még szerencsénk lesz: az átlagnál kicsit melegebb időben, jólesőn sütkérezhetünk a napon. Persze, hogy így van, hiszen akkora anticiklon van felettünk, hogy nem látni a végét: más nyelven szólva Hispániától a Kaszpi-tengerig egy magassági gerinc uralja Európát – a magas nyomású zóna áramlási rendszerében pedig meleg, mediterrán eredetű levegő érkezik Európa közepére. Kedden még melegszik is az idő, sokfelé (pláne Nyugat- és Dél-Dunántúlon) nyárias hőmérsékletekkel – de ezt a meleg levegőt már egy felvonuló (a most még Északnyugat-Európában masírozó ciklonrendszerhez tartozó) hidegfront tolja maga előtt. A front kedden késő délután be is fut – záporokkal, zivatarokkal, ahogy szokásos. Szerdára virradóra még sokfelé számíthatunk csapadékra. Szerdán bizonyos régiókban (főleg keleten, de néhol a Dunántúlon is) további eső, zápor várható, de ennél is fontosabb, hogy sokfelé viharos erővel zúdul be a hidegebb levegő – az erre a napra vonatkozó hőérzetről jobb, ha nem is beszélünk…

Csütörtökön továbbra is nagyon erős északnyugati szél és sokfelé (zömmel futó) záporok várhatók, és továbbra sem lesz meleg – bár ezek a hőmérsékletek (s ez az egész hétről elmondható) ebben az évszakban és a hónapban szokásosnak, illetve (mert e kettő nem ugyanazt jelenti) nagyjából átlagosnak is mondhatók. A hét utolsó három napjának tekintetében van némi bizonytalanság, ám most a legnagyobb valószínűséggel azt tudjuk elmondani, hogy nem javul jelentősen az idő, azaz vasárnapig sem lesz érzékelhetően melegebb – elvégre a hűvösebb levegőnek van utánpótlása is. Ráadásul csütörtökön egy magassági hidegörvény érkezik (s talán vasárnap még egy) - ennek köszönhetően mind csütörtökön, mind vasárnap ismét többfelé lehet csapadék: zápor, néhol zivatar - mikor mi.

Használjuk ki az alkalmat!

Hétfőn változóan felhős idő vár ránk, zápor csak elszórtan, főleg a nyugati határszélen várható – annál több lesz a napsütés. A csúcshőmérséklet 17 és 21 fok között alakul. Keddre virradó éjjel derült, hajnalban már fátyolfelhős égre tekinthetünk (már ha nem a lábunk elé): enyhe lesz az éjszaka, hajnali 5, 10 foknál nem hűvösebb. Kedden a nap nagyobb felében meleg, csaknem kora nyári, de legalábbis május végén szokásos időnk lesz, az ország nagy részén 22–25, a Dunántúlon néhol ennél is magasabb csúcshőmérsékletekkel, élénk délnyugati széllel. A Dunántúl északi részére előreláthatólag késő délután megérkezik a front – itt ekkor már záporok, zivatarok lesznek, és feltámad az északnyugati szél is. Szerdára virradó éjszaka szépen átvonul rajtunk a hidegfront – sok csapadékkal, feltámadó, de egyelőre még „csak” igen élénk széllel. A minimumok még 7, 12 fok között alakulnak.

Szerdán jóval hűvösebb lesz, mint az előző napon, ráadásul már délelőtt megerősödik a szél, és sokfelé viharos lökéseket produkál (az ország nyugodtabb északkeleti negyede ebből a szempontból kivétel lesz). Elsősorban az ország keleti harmadán, és néhol a Dunántúlon további esők, illetve záporok várhatók. A maximumok már csak 11 és 16 fok között alakulnak. Csütörtökre virradó éjjel átmenetileg mindenhol megszűnik a csapadék, sokfelé kiderül, és a szél is sokat csillapul majd. Hideg is lesz: már csak 0 és 5 fok közötti hőmérsékletekkel, északkeleten néhol fagyhat is. Csütörtökön ismét nedves, labilis levegő érkezik – napközben sokfelé lehet zápor a felhőátvonulásokból. Erős, főleg a Dunántúlon néhol viharos lesz az északnyugati szél, ami tovább rontja a hőérzetet (északkelet viszont ha nem is szélcsendes, de azért e szempontból csendesebb régió marad). Ezen a napon se lesz több 12, 16 foknál. Péntekre virradó éjjel is hűvös lesz: 0 és 5 fok közötti minimumokkal, helyenként talaj menti faggyal – többfelé újabb eső, zápor is lehet. Péntek napközben még délen és keleten lehetnek elszórtan záporok (az előző napinál jóval gyérebb eloszlásban), a keleti, pláne az északkeleti régióban pedig megerősödik az északkeleti szél - máshol gyengébb légmozgásra számíthatunk. A változóan felhős égen a napot is többször megpillanthatjuk. Ennek dacára ekkor sem lesz meleg: legfeljebb 12–17 fok várható.

Szombatra virradóan zömmel derült égboltra nézhetünk fel, a szél is gyenge lesz, a hajnali minimumok 1 és 6 fok között alakulnak. Napközben ugyan híznak az ártalmatlan gomolyok, de a napot sem kell nélkülöznünk - igazi kirándulóidő vár ránk! A maximumok ezen a napon 13 és 18 fok között alakulnak. Vasárnapra virradóan csapadék nem várható, a minimumok 2 és 7 fok között állnak be. A hét utolsó napján továbbra is változóan felhős időnk lesz, de ezen a napon ismét kissé instabil és nedves levegő áramlik fölénk, s ez jobban kedvez a záporok kialakulásának - emellett a Dunántúlon kissé megerősödik az északnyugati szél. E napon is maradnak a 13 és 18 fok közötti csúcshőmérsékletek.

Figyelmébe ajánljuk