Választási klíma – időjárás a héten

Jórészt a sokévi átlagnál melegebb, de némileg változékony hetünk lesz – hétvégére kicsit elromlik az idő.

Az elmúlt hétvégén visszatért a naptárt meghazudtoló meleg idő, s ilyen lesz a folytatás is. Legfeljebb annyi a változás, hogy szinte mindennap várható egy-egy zápor – no persze, nem mindenhol: rendre az ország egyes kitüntetett tájain. Többször is érkeznek kisebb-nagyobb csapadéktömbök és a kitartóbban esős, záporos régiókban átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet, de még ez sem lesz drámai mértékű.

Az ország északkeleti sarkába szerdától kissé hűvösebb levegő szivárog - lesz miből: a kontinens keleti részét már keddtől kezdve a sarkkör irányából egészen a Fekete-tengerig előretörő, kifejezetten hideg levegő árasztja el, legalábbis átmenetileg. De Borsodban, Szabolcsban sem lesz hideg, az ország négyötödén pedig napokon át 20 fok körüli csúcshőmérsékletekben bízhatunk. A hét első felében kifejezetten gyenge lesz a légmozgás is – először csütörtökön élénkülhet meg kissé az akkor még délies szél. Péntek késő délutántól, de inkább  kora estétől (egy kifejezetten meleg napot követően) északkeleti irányból, a Kárpátokon túlról már határozottan hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, és ezt követően a hét utolsó két napjára visszaesnek a hőmérsékletek – nagyjából a sokévi átlag közelébe (esetleg kicsivel az alá). Ráadásul főleg szombaton és a déli országrészben sokfelé számíthatunk esőre, záporra is.

E meleg időben kifejezetten előreszaladt a természet: mondjuk a tavalyi télies tavaszra jó egy-másfél hónapot rávert a vegetáció. Reméljük, e nekifeledkezett bimbózást, virágzást nem szakítja félbe holmi zimankó: nos, ez a hét ebből a szempontból biztosan szerencsésen alakul, hiszen éjszakai fagy sehol sem várható. A virágba borult, egyre harsogóbban zöldellő erdők amúgy is kirándulásra csábítanak: ne tartsák vissza magukat, induljanak mihamar, hiszen páratlan gazdagságú flóra és fauna vár felfedezésre. Hogy csak az egyszerre kétféle színben pompázó (a budai hegyekben úgyszólván tömegesen előforduló) odvas keltikét, vagy éppen az idei év rovarának választott földi poszméhet említsük.

Eljutunk az urnáig

Hétfőn az ország túlnyomó részén kellemes, zömmel napos idő várható 18, 23 fokos csúcshőmérsékletekkel – délután a középső országrészben megélénkülhet az északnyugati szél. Igazából csak északkeleten lehet kevesebb 20 foknál – ide késő délután befut egy szakadozott csapadéktömb is, így itt átmenetileg többfelé lehet eső, zápor. Keddre virradó éjszaka csapadék már sehol sem várható, a derült időben, gyenge légmozgás mellett viszonylag alacsony hőmérsékletek lesznek: a minimumok 2 és 8 fok között alakulnak (remélhetőleg fagyni sehol se fog). Kedden, április első napján folytatódik a kellemes, a sokévi átlagnál melegebb idő: sok napsütésben bízhatunk, késő estig csapadék sehol sem várható, zömmel a hétfőinél 1-2 fokkal hűvösebb, de továbbra is 16, 21 fokos (északkeleten, ahol délután élénk északi szél is várható, inkább csak 15 fok körüli) csúcshőmérsékletekkel. Kedden késő este, szerdára virradó éjszaka a Dél-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön hullhat eső, zápor, máshol változóan felhős idő lesz. A minimumok ekkor zömmel 4 és 9 fok között alakulnak (északkeleten lesz ennél pár fokkal kevesebb).

Szerdán napközben előbb az Észak-Dunántúlon, majd kora délutántól már középső országrészben is előfordulhat főleg átmeneti jellegű, záporos csapadék. Emellett több-kevesebb napsütés is lehet, a napi hőmérséklet pedig (gyenge légmozgás mellett) továbbra is 16 és 21 fok között tetőzik (északkeleten sokfelé viszont 15 fok alatt). Csütörtökre virradóra átmenetei szünet után Közép-Magyarországon majd az Alföldön várható újabb kisebb eső, zápor, a minimumok 2 és 9 fok körül alakulnak (északkeleten lehet hidegebb). Napközben már csak az ország keleti harmadán, majd egyre inkább az északkeleti sarkában várható további eső, zápor, máshol több-kevesebb napsütés is várható. Az ország legnagyobb részén már délelőtt megélénkül a déli-délnyugati irányú légmozgás, mely ismét melegebb levegő érkezését jelzi. Délután főleg a Dél-Dunántúlon és északkeleten derekasabb szél is fújhat, a maximumok ismét 18 és 23 fok között alakulnak (szokásosan északkeleten lehet kevesebb pár fokkal). Péntekre virradóan legfeljebb az északkeleti régióban lehet kisebb eső – máshol változóan felhős idő várható, a légmozgás is legyengül ekkorra, a minimumok zömmel 3 és 8 fok között alakulnak. Napközben jórészt napos, meleg időnk lesz - azért délutántól északon, északkeleten felhősödés kezdődik, és itt záporok is kialakulnak.  A csúcshőmérséklet északkeleten 15 fok körül, máshol még 18 és 23 fok között alakul. Késő este, éjszaka az északi országrészben várható további eső. A hajnali minimumok országszerte 3 és 10 fok között alakulnak – köszönhetően annak is, hogy kissé élénk északkeleti szél fog fújni.

Szombaton reggelig csak kevés eső várható – napközben zömmel felhős, főleg az ország déli és középső harmadában (így délután már a főváros könyékén is) esős idő lesz: azért északon néha a nap is előtűnhet a szakadozott felhőzet mögül. Az ország északkeleti sarkában erős lökésekkel tarkított, igen élénk keleti-délkeleti szél fúj majd – egészen kora estig, ami errefelé sokat ront majd a hőérzeten (ehhez képest a Dél-Dunántúlon az északkeleti szél lesz erős). A csúcshőmérsékletek 14 és 19 fok között alakulnak – a Kisalföldön és az Alföld egyes részein lehet enyhébb. Vasárnapra virradó éjjel a csapadékzóna gyengül és zsugorodik.  Sokat mérséklődik a szél, ezért kissé mélyebbre is süllyed a hőmérséklet: 1, 6 fok várható reggelig. Napközben 15 és 20 fok közötti maximum hőmérsékletek lesznek (és a Nyugat-Dunántúlon lesz a legmelegebb!). Ehhez erősen felhős ég, helyenként esők, ritka záporok, s az ország nagy részén legfeljebb gyenge délkeleti irányú légmozgás társul. E napot egyelőre csak bizonytalanul ajánlanánk kirándulás céljára – szavazásra annál inkább!

Figyelmébe ajánljuk