Ne bánjuk, hiszen aranyat ér! – Időjárás a héten

Nedves, kissé hűvösebb napok következnek a zivataros kora nyár után. Szombattól némileg melegszik az idő, de a nyár még nem tér vissza.

A múlt hét alapvetően fülledt meleg, napról napra zivatarokat hozó, a maga nemében izgalmas időszaka a vasárnappal le is zárult, hétfőtől meteorológiai tekintetben új időszámítás kezdődik a Kárpát-medencében. Jó időn keresztül egy sekély ciklonális mezőben helyezkedett el térségünk, hétfőre azonban két magassági hidegörvény (hidegcsepp) is megközelít minket: az egyik délnyugat felől nedvességet szállít és csapadékot okoz a Dunántúl déli és nyugati felén, a másik tőlünk északkeletre-északra húz el (szokatlan módon nyugat felé!), és ennek hatására hétfőre több fokkal hűvösebb lesz, mint az elmúlt napokban. Ezzel egy időben délnyugat felől egy sekély, mediterrán eredetű ciklonrendszer is araszol felénk: e légköri rendszerek együttes hatására hétfőn inkább csak az ország délnyugati harmadán eshet, kedd hajnalban már országosan és kiterjedten. Habár tudjuk, hogy a májusi eső aranyat ér, ennek dacára sem garantálható, hogy mindenhová egyenletesen jut belőle – annyi biztos, hogy a hét közepéig hűvös és időszakosan csapadékos idő lesz, ami jelenthet záporokat, de csendes, kitartó esőt is (szerdán a keleti országrészre kifejezetten sok esőt hozhat az aktuális ciklon). És nem csak a nappali hőmérsékletek esnek vissza, de éjszakánként is hűvösebb lesz, mint az elmúlt hetekben! Csütörtökön megint labilisabb levegő lesz felettünk, ezen a napon inkább a záporok, néhol a heves zivatarok kialakulásának esélye nőhet. Pénteken kissé melegszik és az ország nagyobb részén naposabbra is fordul az idő, bár azért nem maradnak el a helyi záporok, zivatarok sem. A légmozgás egész héten inkább mérsékelt marad, a komolyabb szél hiányát a folytonosan (főleg a pázsitfűvirágzás miatt) tüsszögő allergiások érzik meg.

A háromnapos ünnep alatt napközben visszafogottan (mondhatjuk, hogy átlagosan) meleg, szombaton kissé záporosabb, de pünkösd vasárnap (ekkor az elszórtan csapadékos északi országrészt leszámítva) és hétfőn (amikor inkább csak a Dunától keletre eshet) már szárazabb, kirándulásra csábító időnk lesz. Az éjszakák azonban kissé hűvösek maradnak: most még alaposan átszellőzhet a lakás!

false

 

A változatosság gyönyörködtet

Hétfő: Napközben a Dunántúlon erősebben felhős, többfelé záporos-zivataros idő lesz, a Dunától keletre csupán Bács-Kiskun déli részén fog esni, máshol még nem várható csapadék. Délután 18 és 23 fok között állnak be a hőmérsékleti maximumok: az időszakosan csapadékos délnyugaton és nyugaton lesz a hűvösebb, a szárazabb-naposabb északkeleten és keleten kissé jobban melegszik. Zömmel mérsékelt keleties szél fog fújni. Éjszaka, pláne éjfél után délnyugat-dél felől mind többfelé várható eső, zápor, zivatar, közben 10, 15 fokig hűl a levegő. Mérsékelt vagy gyenge keleties légmozgást tapasztalunk.

Kedd: Kezdetben erősen, később szakadozottabban felhős, mindenekelőtt északkeleten és a Tiszántúlon záporos-zivataros időnk lesz. Délután 15 és 22 fokok közötti maximumokat mérhetünk: azon belül a Dunántúlon (ahol szintén előfordulnak záporok) és északon a kevesebbet, keleten a többet. Zömmel csupán mérsékelt, a Dunántúlon kicsit élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszakára előbb csökken a felhőzet, majd hajnalban főleg délen és keleten sokfelé beborul, és itt mind többfelé esni kezd. Hajnalra, gyenge szélben, 9, 14 fokig hűlünk (keleten kevésbé, nyugaton jobban)

Szerda: Főleg az ország keleti részén, illetve északkeleten erősen felhős idő lesz, itt többfelé kiadós (zömmel záporos, néha felhőszakadásszerű) csapadékkal, a Dunántúlon és középső országrészben többször kisüt a nap, ám délután többek között az Észak-Dunántúlon, a főváros környékén és a déli országrészben is kialakulhatnak záporok. Napközben 15 és 21 fok közötti maximumokat mérhetünk: északkeleten és a  szintén borongósabb Alpokalján lesz a leghűvösebb, a Dél-Alföldön a legmelegebb. Napközben, főleg keleten kissé megélénkül a nyugati-délnyugati szél. Éjszakára csökken a felhőzet, hajnalra a mérsékelt délnyugati szélben kissé erősebben lehűl a levegő, egészen 9, 13 fokig.

Csütörtök: Északon-északkeleten már délelőtt is felhős, elszórtan csapadékos, ám az ország zömén kezdetben még derült idő lesz. A napközben fokozatosan megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg a délután során mind többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok (előbb északon és a Tiszántúlon, majd a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén is). 16, 22 fokos maximumokra számíthatunk – északon lesz a hűvösebb, délen és az Alföldön a legmelegebb. Nyugaton mérsékelt, keleten élénkebb nyugati-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka főleg északon (így a főváros környékén) és a keleti országrészben további záporokra, zivatarokra számíthatunk, de például délen és délnyugaton csökken a felhőzet. Hajnalra, fokozatosan élénkülő nyugati légmozgás mellett 10, 15 fokig hűlünk.

Péntek: Északkeleten még délelőtt is erősebben felhős idő lesz, de a napközben képződő gomolyfelhők miatt máshol sem lesz zavartalan a napsütés, habár több-kevesebb napfény szinte mindenhol érhet minket - már persze, ha a szabadban tartózkodunk. Az ország nagyobb részén (a szélcsendesebb délnyugati és északkeleti országrész kivételével) kissé élénk északnyugati-nyugati szél fog fújni. Leginkább északkeleten és délnyugaton lesz nagyobb az esély  további záporok, sőt zivatarok kialakulására, de azért a középső országrészben, így a főváros környékén is kialakulhat egy-egy záporcella. Közben 18, 23 fokig emelkedik a hőmérséklet: talán délen lesz a legmelegebb, északkeleten, a Felső-Tisza-vidéken a hűvösebb (itt néhol a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet). Éjszakára csökken a felhőzet, már sehol sem fog esni - legfeljebb kora reggel, keleten. Hajnalra 9, 14 fokig hűlünk (a Balaton mellett és Budapest belsejében lesz kevésbé hűvös). Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon támadhat fel az északnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás.

Szombat: Keleten már reggel is gomolyfelhősebb, helyenként záporos idő lesz, de az ország nagy részén délelőtt még inkább a napsütés fog dominálni. A napközben folyamatosan keletkező, növekvő gomolyfelhőkből főleg a Dunától keletre és a főváros környékén, de elszórtan a Dunántúlon is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Délután 20, 24 fokos maximumok várhatók. A Dunántúlon mérsékelt északi szél fog fújni, keleten gyenge marad a légmozgás. Éjszaka nem lesz sok felhő felettünk, hajnalra 8, 14 fokig hűlünk, ekkor még csak visszafogott zömmel északi irányú légmozgást tapasztalunk.

Vasárnap (pünkösd): A napi gomolyfelhő-képződést leszámítva inkább derült idő lesz, sokat süt majd a nap, délután azért főleg északkeleten, no meg a Dunántúl nyugati és északi felén kialakulhatnak záporok, esetleg zivatarok is. 21, 25 fokig emelkedik a hőmérséklet - ezen belül északkeleten lesz egy árnyalattal hűvösebb. Keleten kissé élénk északkeleti szél fog fújni, nyugaton gyenge marad a légmozgás. Éjszaka már sehol sem fog esni, a főleg keleten még kissé szeles időben 8, 13 fokig hűlünk.

Hétfő (pünkösd): Visszafogottan gomolyfelhős idő lesz, sok napsütéssel, délután délkeleten, a Dél-Alföldön, Tiszántúlon, illetve a középső országrészben alakulhatnak ki záporok-zivatarok. E napon az ország nagyobb részén 21, 25 fokos csúcsértékekkel számolhatunk - talán a Kisalföldön lesz a legmelegebb. Mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszakára előbb mindenhol csökken a felhőzet, de hajnalban délkeleten megint eshet. A légmozgás is gyengül, hajnalra 9, 15 fokig hűlhet a levegő.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)


Figyelmébe ajánljuk