Megint inkább tél – Időjárás a héten

Átlagos februári idő lesz a héten, hétfőn–kedden változatos halmazállapotú csapadékkal.

A februárból, azaz a kalendárium által hivatalosan kijelölt télből még bő három hét hátravan, s bár a múlt hét második felében tapasztalt erős felmelegedés megtévesztő lehetett, de jobb, ha tanulunk a medve példájából: egyelőre nincs jele annak, hogy jelentősen megrövidülne a még ránk váró hideg periódus. Sőt, most éppen némi lehűlés van soron: hétfőre virradóan délnyugat felől már elért minket egy a Földközi-tenger középső medencéje, no meg az Adriai-tenger felett megizmosodott mediterrán ciklon, ami egyrészt nedves levegőt pumpál hozzánk, másrészt a hátoldalán megint kapunk egy kicsit a Kelet-Európa felett megülő hideg levegőből. A két hatás eredőjeként az eső hétfő este, pláne keddre virradó éjszaka már sokfelé átvált havazásba is – igaz, kedden nyugat felől fokozatosan szűnik is a csapadék. Azért ez a hét nem lesz olyan zord, mint a mögöttünk hagyott január! Habár éjjel tisztességgel fagyni fog, de azért nem annyira (–10 fok alá már csak ritkábban és kevés helyen megyünk), s a hűvösebb kedd–szerda után csütörtökön, pénteken, szombaton már többfelé megközelíti a nappali hőmérséklet az ilyenkor szokásos átlagos (+5 fokhoz közelítő) maximumokat. Szombat-vasárnap is a pozitív tartományban maradnak a nappali hőmérsékletek, hétvégén éjszakánként pedig ismét keményebben fog fagyni.

Eközben szerda reggeltől már kevesebb helyen, csütörtök estétől a hét legvégéig pedig csak elvétve (például szombaton északnyugaton) várható csapadék, ezzel együtt hét közepére a légmozgás is sokat gyengül, ami kedvez majd a ködképződésnek, s a hideg éjszakákat (no meg az ezzel járó növekvő fűtési igényt) is tekintetbe véve, a levegőminőség romlásának is.

Vigasztalhat minket, hogy ismét egyre hosszabbak a nappalok: e hét közepétől már reggel 7 óra előtt felkel a nap, s délután csupán 5 óra körül nyugszik – egyre inkább érdemes kisebb-nagyobb sétákat tenni, pláne, hogy az egyre növekvő delelési magasság miatt lassan a napsütésnek is lesz egy kevéske ereje.

Megint némi havazás

Hétfő: Borult idő lesz, sokfelé esővel – estig a legkevesebb északkeleten fog esni. Többnyire még +3, +7 fokos délutáni maximumok várhatók. Az Észak-Dunántúlon csupán mérsékelt vagy gyenge, de az ország nagyobb részén élénkebb északkeleti szél fog fújni. Éjszaka borult, országszerte csapadékos, a főváros környékének részleges kivételével élénken vagy erősen szeles idő lesz. Nyugaton és északon  többnyire már fagypont alá megyünk, a Dunántúl délkeleti részén és a Dél-Alföldön maradhat még pozitív tartományban a hőmérséklet – országosan –3, +2 fokos minimumok várhatók. Ahogy hűl a légkör, immár többfelé havazhat is, kezdetben délen és nyugaton vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat.

Kedd: Erősen felhős idő lesz, többfelé (de elsősorban most már délen, a középső országrészben és keleten) havazással, esetleg havas esővel – eközben a Nyugat-Dunántúlon már délelőtt sem fog esni. Délután is csak –1, +3 fokos maximumok várhatók – az északkeleti és a nyugati régióban helyenként egész nap fagyni fog –, eközben a főváros környékén és a Duna–Tisza közén 0 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Budapesten és az agglomerációban mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás, de az országban többnyire élénk, északkeleten és északnyugaton kifejezetten erős északias szél fog fújni. Éjszaka is marad a borult idő, elsősorban délkeleten és a Tiszántúlon még többfelé havazni fog, közben hajnalig  –8 és –1 fok közé süllyednek a hőmérsékletek – a felhősebb délkeleten lesz kevésbé hideg. Az ország középső harmadán csupán gyenge, máshol lassan mérséklődő északi-északnyugati szél fog fújni.

Szerda: Marad a felhős idő,az ország keleti harmadán (de főleg Szabolcs-Szatmár-Beregben) kora délutánig még előfordulhat gyenge havazás. Napközben is csak –1, +3 fokos maximumok várhatók (talán még a főváros környékén lesz a legmelegebb). Csupán a nyugati megyékben és északkeleten fújhat még élénk északi szél, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka már szakadozottabb felhőzet mellett többnyire fagyni fog, –6, –2 fokig süllyed a hőmérséklet (a legkevésbé az ország középső, Duna menti sávjában és délen). Többnyire mérsékelt-gyenge északkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Erősen felhős, csak ritkán napos idő lesz, főleg a déli és a délkeleti országrészben előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás. Napközben többnyire már fagypont feletti csúcshőmérsékleteket (0, +6 fokot) mérhetünk. Mérsékelt vagy gyenge északkeleti szél fog fújni. Éjszaka még délnyugaton fordulhat elő kisebb havazás, keletebbre csökken a felhőzet felettünk, s itt havazás már nem várható. Éjszaka ismét fagyni fog: –5, –1 fokos minimumok várnak ránk. A Dél-Dunántúlon fújhat élénkebb délkeleti szél (északkeleten pedig az északkeleti irányú légmozgás élénkül meg).

Péntek: Változóan felhős, néha napos idő lesz, napközben +2, +6 fokos maximumokra számíthatunk. Az ország nagyobb részén gyenge marad a légmozgás, csupán a Dél-Dunántúlon, illetve északkeleten élénkülhet meg kissé a keleti-északkeleti szél. Éjszaka gyenge légmozgás mellett ismét erősen fagyni fog: hajnalig –8, –3 fokig csökken a hőmérséklet. Éjfél után vastagabb felhőzet érkezik főleg az ország nyugati részére, ahol hajnalban gyengén havazhat is.

Szombat: Változóan, nyugaton-északnyugaton erősebben felhős (itt néhol csapadékos), keleten még többfelé napsütéses, délnyugaton és északkeleten szelesebb időben (máshol többnyire mérsékelt vagy gyenge légmozgás mellett) +1, +5 fokos hőmérsékletekre számíthatunk. Éjszaka igen hideg lesz, –8, –2 fokig hűl a levegő, nyugaton többfelé képződik zúzmarás köd, keleten-északkeleten fújhat élénkebb északkeleti szél.

Vasárnap: Többnyire gyengén felhős idő lesz, több órás napsütéssel, helyenként viszont makacsul borongós, párás, szürke marad a nappal is. Napközben 2, 5 fokos minimumokra számíthatunk – a makacsul ködös vidékeken, például északon ragadnak a hőmérsékletek fagypont környékén. Többfelé megélénkül az északkeleti szél. Éjszaka kissé még szeles időben várhatóan –7, –2 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk