Január, február, itt a nyár!

Most a legforróbb a nyár – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. aug. 06., 09:00
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egész héten kitart a kánikula, még a péntek esti gyenge hidegfront sem tud megbirkózni vele.

Már a múlt hét is nyilvánvalóvá tette, hogy ebben az évben – kissé talán rendhagyó módon – az augusztus lesz a legmelegebb hónap (már ha a szeptember galád módon ránk nem cáfol). A nagytérségi viszonyok is kedveznek a kánikula további uralmának, a Balkán-félszigeten már a  múlté az a sekély ciklonális övezet, ami gyakorlatilag heteken át blokkolta, hogy az észak-afrikai forró levegő utat találjon Európa közepéig is. A nagy meleg amúgy egyelőre jellemző lesz a kontinens nagy részére is. Németországban például a hét közepéig tombol majd az ismét rekordokat (és mellesleg nagy szárazságot) hozó kánikula, ezt követően egy atlanti ciklon hoz némi lehűlést. A Pireneusi-félszigeten (Portugáliában és a Spanyolország nagy részén) rendkívüli a hőség ezekben a napokban, a hőmérséklet több helyen elérte a 47 fokot és veszélyben lehet az európai hőségrekord is (ez 48 Celsius fok és még 1977-ben mérték, Görögországban). Ehhez képest nálunk azért nem kell extrém meleggel számolni, a hőmérséklet csak néha lépheti át a 35 fokot, ezzel szemben egymást követik majd a trópusi éjszakák (egyelőre kevés foganatja lesz a nappalok jól érzékelhető rövidülésének és az éjszakai órák gyarapodásának). Ráadásul a hét közepétől megélénkülő délkeleti széllel érkezik a Szahara forró lehelete – mondanunk sem kell, ez sem segít lehűteni környezetünket. A múlt hét záporai, zivatarai csupán emlékeinkben élnek majd: a következő napokban ritka vendég lesz nálunk a csapadék. Hétfőn még az előző estére befutott gyengülő front maradványaiból záporozhat néhol, majd péntek estére a Dunántúlra érkezhet egy újabb hidegfront, de ez előreláthatólag inkább csak nyugaton, északkeleten és a középső országrészben generál újabb záporos csapadékot, majd felettünk szét is esik – azért a Dunántúlon és északon egyetlen napra (szombatra) enyhít a nagy melegen. Vasárnapra egy újabb meleg, nyári, keleten zömmel kánikulai napot kapunk, egy-egy záporral tarkítva, s a hőség valószínűleg még erősödik is jövő hét első 4-5 napján, legfeljebb ezt követően érkezhet az enyhülést és csapadékot hozó újabb frontrendszer.

Meleg, melegebb

Hétfő: Közepesen gomolyfelhős, de többnyire napos idő lesz: keleten és délnyugaton elszórtan várhatók záporok, de jelentősebb csapadékkal ekkor már nem kell számolni. Délután 28, 32 fokig melegszünk. Legfeljebb mérsékelt északnyugati szél fog fújni. Éjszakára sem frissül fel igazán a levegő: hajnalra, visszafogott északkeleti szélben, 18, 22 fokig csökken a hőmérséklet (a legkevésbé a városok belsejében, illetve a Balaton mentén).

Kedd: Zömmel napos idő lesz, az ország nagy részén kánikulára számíthatunk 29, 33 fokos maximumokkal. A nyugati határszélen délután kialakulhatnak záporok, zivatarok, máshol nem várható csapadék. Mérsékelt keleties irányú szél fog fújni. Éjszaka sem hűl le igazán, főleg nem északnyugaton, ahol kissé élénk délkeleti szél fog fújni. Hajnalig 16, 24 fokig csökken a hőmérséklet, sokfelé trópusi éjszaka köszönt be, a Kisalföldön lesz a legmelegebb.

false

Szerda: Meleg nyári idő lesz, sok napsütéssel, sehol sem várható csapadék. Délután 30, 34 fokig melegszünk, országos kánikulára számíthatunk. Főleg a Dunántúlon megélénkülhet a délkeleti szél. Éjszaka sem lesz éppen hideg: hajnalra is mindössze 19, 24 fokig hűl le a levegő. Már nyugaton is csak mérsékelt délnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: Napos idő, kevés felhő, erős kánikula – ez vár ránk, no meg 30, 35 fokos maximumok. Nyugaton és a középső országrészben kissé élénkebb délkeleti szél fog fújni. Délután azért északkeleten előfordulhat egy-két zápor, hőzivatar. Naplemente után is csak lassan csökken a hőmérséklet, trópusi éjszakára számíthatunk, hajnalban sem lesz kevesebb 20, 25 foknál. Zömmel mérsékelt délkeleti szél fog fújni.

Péntek: Többnyire napos időben, inkább mérsékelt délkeleti szél mellett erős kánikulára számíthatunk 31, 35 fokos maximumokkal. Az idővel megnövekvő gomolyfelhőzetből napközben többnyire még nem várható csapadék, de délután a Nyugat-Dunántúlon már kialakulnak záporok, zivatarok és itt feltámad az északnyugati szél. Éjszaka azután főleg nyugaton és északon megnövekszik a gomolyfelhőzet, a Dunántúlon többfelé élénk északnyugati szél fog fújni és a kialakuló záporok, zivatarok hajnalig főleg a Dunántúl nyugati és északi részét és részben az északkeleti régiót áztatják. Reggelre 17, 24 fokig csökken a hőmérséklet – keleten marad a meleg, nyugaton az élénk északnyugati széllel némileg hűvösebb levegő érkezik.

Szombat: Jóval több lesz felettünk a gomolyos felhőzet, mint a korábbi napokon és napközben elsősorban a Dunántúlon, északon-északkeleten és a középső országrészben (a főváros környékén is) számolhatunk záporokkal, esetleg zivatarokkal. A Dunántúlon, a középső országrészben és északon e napon csupán 25, 29 fokig melegszünk, de a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon még zömmel kánikulai meleg 30, 33 fok várható. Többnyire mérsékelt, de a Nyugat-Dunántúlon délelőtt még élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka már sehol sem fog esni, közben 16, 21 fokig csökken a hőmérséklet, főleg az ország keleti harmadán várható trópusi éjszaka. A még kissé szeles északkeleti és északnyugati régió kivételével gyengül a légmozgás is.

false

Vasárnap: Kezdetben zömmel derült, napos idő lesz, délután azért megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délkeleti országrészben alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok. Délutánra 27, 32 fokig melegszünk -  keleten  vagy Budapest környékén számíthatunk ismét kánikulára. Többnyire gyenge, változó irányú szél fog fújni. Éjjel sem várható csapadék, hajnalra, csupán gyengén szeles időben 18, 22 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. aug. 06., 09:00
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    hóvarjú
    2018. augusztus 06., hétfő 18:06
    Kövér László szerint, ha jól emlékszem, forró ősz fog következni, tehát elképzelhető, hogy még ennél is melegebb lesz.
    (Vagy ezt tavaly mondta? Istenem, olyan gyorsan múlnak az évek!) - (Fideszeseknek: az esztendők.)

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk