Január, február, itt a nyár!

A tűzijátékig izzadni fogunk – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. aug. 13., 09:52
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hét eleji kánikulát csak pár napra enyhíti a keddre befutó hidegfront. A hosszú, ünnepi hétvége nagyrészt tikkasztó meleget hoz.

Úgy tűnik, az elmúlt héten visszaállt a világ rendje: ha valahol igazán meleg van a kontinensen, akkor az Magyarország, a Kárpát-medence. Mondjuk Görögország vagy Spanyolország ebben a tekintetben azért listavezető lesz ezen a héten is, de tágabb földrajzi környezetünkben sem panaszkodhatnak holmi hűvös időjárásra. Például Németországban is csak rövid időszakokra enyhül az ott szokatlannak számító nagy meleg: Berlinben az előttünk álló hét napból négy biztosan kánikulai meleget hoz, de a hét közepére Hamburgba és a Rajna-vidékre is visszatér a hőség. Ebből már sejthető a honi menetrend is: két kifejezetten meleg napot követően kedden egy záporokat-zivatarokat hozó frontrendszer érkezik, majd felettünk lelassul és szét is esik - de előtte még szerdára virradóra, sőt északkeleten még szerdán is sokfelé okoz záporokat, zivatarokat. Ezt követően egészen a hétvégéig némileg kellemesebb, de az ilyenkor, augusztus középső harmadában mért átlagoknak inkább megfelelő idő várható, szerdától péntekig azért még elszórt záporokkal. Előreláthatóan a hosszú hétvégén erősödik a nappali felmelegedés - e három napon ráadásul szárazabb kiadásban kapjuk az augusztusi kánikulát. Ehhez még érdemes hozzávenni, hogy bár a keddi hidegfrontot követően a hétvégéig éjszakára is jobban felfrissül a levegő, de utána gyorsan vissza is térnek a kellemetlenül meleg trópusi éjszakák, amikor az istennek sem megy le a hőmérséklet 20, sőt sokfelé 22 fok alá sem. Ráadásul, míg a hét közepéig még kifejezetten élénk légmozgást tapasztalunk, addig hét közepétől a szél is kevéssé enyhíti a meleget, éjszakánként is alig mozdul a levegő. Azután vasárnap támadhat fel a szél, de ezzel északkelet felől még melegebb levegő érkezik.

A mostani számítások szerint augusztus 20-án, azaz jövő hétfőn is nagy meleg, de zömmel derült idő várható – meglehetősen valószínűtlen, hogy holmi vihar zavarná meg bárhol is a tűzijátékot. A legutóbbi prognózisok szerint jövő hét közepéig folytatódik a kánikula rendületlenül - habár úgy augusztus 25. táján (jövő hétvégén) azért beköszönthet egy újabb, több-kevesebb lehűlést illetve csapadékot hozó frontrendszer, de ezzel aligha ér véget az idei nyár.

Közben a napok éjszakai fele már jól észrevehetően gyarapszik: hamarosan 10 óra is eltelik majd a naplemente és napfelkelte között, ami a nyári napfordulóhoz képest maholnap már 2 órával több időt hagyna a légkörnek, hogy jól lehűljön. Ám sajnos egyelőre még nem él az eséllyel… Ezzel együtt a Nap is már csak olyan magasan delel, mint április végén és a beesési szög napról napra csökken. Ennek dacára jóval melegebb van (és általában szokott is lenni), mint tavasszal, bizonyítva a légkör tehetetlenségét, meg hogy a forróság nálunk zömmel – nem kis részben a Szaharából érkező - importáru.

false

Kánikula, csupán rövid megszakítással

Hétfő: Napos, meleg idő várható, kevés gomolyfelhővel, legfeljebb délután, északon egy-két futó záporral, délután már 29, 34 fokos maximumokkal: az Alföldön különösen erős kánikulára számíthatunk. Közben élénk déli-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem fog esni, de hajnalra csupán 18, 23 fokig csökken a hőmérséklet – többnyire trópusi éjszak várható. Főleg délkeleten és nyugaton még mindig kissé élénk délies szél fog fújni.

Kedd: Kezdetben még többnyire derült idő várható, délelőtt még kevés felhő lesz az égen, legfeljebb délnyugaton alakulnak ki záporok. Kora délutántól azonban nyugat felől mind többfelé növekszik meg a felhőzet és előbb a Dunántúlon, később a középső országrészben és északkeleten (de az Alföld keleti felén napközben még nem!) sorra pattannak ki záporok, zivatarok, ezek környezetében hirtelen lehűlhet és feltámadhat a szél is. A Dunántúlon többnyire már nem is lesz több 25, 29 foknál, de a középső és a keleti országrészben még 30, 34 fokos maximumok várnak ránk, főleg az Alföldön még erős kánikula várható.  A Dunától keletre még élénk délnyugati, de az Észak-Dunántúlon már inkább nyugati (néhol északnyugati) szél fog fújni. Éjszaka előbb nyugaton, főleg az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén majd az északkeleti országrészben és az Alföldön is többfelé alakulnak újabb, akár intenzívebb záporok, zivatarok. Reggelre is csak 17, 22 fokig csökken a hőmérséklet, kicsit azért már jobban felfrissül a levegő. Északnyugaton fújhat még élénkebb északnyugati szél, máshol sokat mérséklődik a légmozgás.

Szerda: Az ország nagyobbik (nyugati és déli) részén zömmel napos idő lesz, délután többnyire már 25, 30 fokos maximumokkal - de a tartóson borongós északkeleten helyenként nem lesz több 22, 24 foknál. Kánikula talán már sehol sem lesz, de délkeleten meglesz a 28-30 fok is. Elsősorban az ország északkeleti harmadán, illetve az Észak-Alföldön még sokfelé várható zápor, zivatar, de az ország középső harmadán, így a főváros környékén, és a Dél-Dunántúlon is előfordulhat csapadék. Főleg a Dunántúlon és a Duna mentén (de részben délkeleten is) megélénkül az északnyugati szél. Éjszakára azért kicsit jobban lehűl, de azért hajnalban sem lesz 15, 20 foknál kevesebb: különösen keleten néhol nem is hűlünk 20 fok alá, de itt záporok is kialakulhatnak. Estétől nyugaton is gyengül a légmozgás, hajnalra már keleten támadhat fel az északkeleti szél.

Csütörtök: Közepesen felhős,többnyire azért napos időben délután 25, 29 fokos maximumokat mérhetünk: még a főváros környékén lesz a legmelegebb. A Tiszántúlon helyenként kiadósabb csapadék is hullhat (már délelőtt is), ezen kívül a napközben megnövekvő gomolyfelhőzetből leginkább a középső országrészben, a Kelet-Dunántúlon várható némi konvektív csapadék (errefelé nem túl sok). Az ország keleti és nyugati harmadán fúj kissé élénkebb északias szél. Az éjszaka első felében még az Észak-Alföldön eshet, majd itt is feloszlanak a záporcellák. Kora reggelig 15, 20 fokig hűlünk. Legfeljebb északon tapasztalunk mérsékelt északkeleti szelet, máshol gyenge marad a légmozgás.

Péntek: Ismét egy meleg, keleten többfelé kánikulai nap következik, kezdetben több napsütéssel, majd erőteljesebb gomolyfelhő-képződéssel és főleg északon, északkeleten és a Tiszántúlon záporokkal, esetleg zivatarokkal. Délután többnyire 26 és 31 fok közötti maximumokat mérhetünk, általában visszafogott légmozgást tapasztalunk. Éjszaka kevés felhő lesz felettünk, hajnalra 16, 21 fokig hűlünk - gyenge marad a légmozgás is.

false

Szombat: Zömmel napos idő várható, szokásos napközbeni gomolyfelhő-képződéssel, a déli országrészben, északkeleten, esetleg a főváros környákén elszórtan egy-két záporral, zivatarral. Erőteljesebben is melegszik a levegő: napközben többnyire már 28, 32 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk, csak kevés helyen marad 30 fok alatt. Csupán gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni. Éjszaka sem fog esni, némileg még felfrissül a  levegő, habár hajnalra sem lesz kevesebb 16, 21 foknál és gyenge marad a légmozgás is.

Vasárnap: Derült, zömmel napos idő lesz, felhőt is alig látunk az égen. Délutánra többnyire 29, 33 fokig melegszünk - talán a főváros környékén lesz a legmelegebb. Főleg az ország keleti harmadán, majd északkeleten is kissé megélénkül az északkeleti szél. Éjszaka sehol sem várható csapadék, reggelre mindössze 15, 22 fokig csökken a hőmérséklet - most már többfelé várható trópusi éjszaka. Főleg keleten még mérsékelt északkeleti szél fog fújni.

Hétfő (aug. 20.): Zömmel napos, enyhén gomolyfelhős idő lesz, estig legfeljebb az északkeleti határ mentén alakulnak ki elszórt, átmeneti záporok. Napközben 28, 33 fokos maximumokat mérhetünk –  az ország túlnyomó részén (kivált az Alföldön és a főváros környékén) kánikula várható. Keleten mérsékelt északkeleti szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Este aligha zavarják már záporok a tűzijátékot, ahogy éjjel sem fog esni és ekkorra gyengül a légmozgás is. Reggelig is többnyire csak 16, 22 fokig hűlünk, ennél hűvösebb csak a városoktól jelentős távolságra lehet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. aug. 13., 09:52
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk