Napos, melegedő július – időjárás a héten

A kissé hűvös hétfő után gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet az év papíron legmelegebb hónapja. Péntektől kissé változatosabb napok következnek.

Sokan, ráadásul már régóta várnak az „igazi” nyárra – igen ám, de legalább ennyien lehetnek elégedettek azzal, hogy az utóbbi négy-öt hétben nem kellett igazi, többnapos, tikkasztó kánikulával számolni, és a nagyvárosokban is elviselhető volt a meleg. Nos, ez a hét alighanem a nyárimádók számára lesz kedvezőbb: egy kiterjedt anticiklon, magas nyomású övezet helyeződik fölénk, ami a maga döntően leszálló irányú légáramlásával még a felhőképződést is gátolni fogja, eközben a magasban, majd a talaj közelében is mind melegebb levegő érkezik hozzánk. Mondjuk, van is honnan melegedni, elvégre a hétfő (július ide vagy oda) még kissé hűvös időt hoz, és egyelőre az éjszakák sem lesznek éppen langymelegek. Itt jegyeznénk meg, hogy mivel a múlt hétvégi hidegfront nyomán rendkívül tiszta levegő került a Kárpát-medencébe, ráadásul a következő napokban kevés felhő is lesz az égen, így még napokig igen erős UV-sugárzással számolhatunk.

false

Kedden már csak kevéssel maradnak el a hőmérsékletek a sokévi átlagtól, szerdától pedig hamisítatlan nyári meleg lesz – azért e napon és csütörtökön helyenként (előbb délnyugaton majd északnyugaton-északon) már elszórtan záporokkal. Pénteken napközben egy sekély ciklon helyeződhet fölénk, ami ismét kedvez majd a záporok, zivatarok kialakulásának - ezek még szombatra virradó éjszaka is aktívak maradnak. Szombaton a nap első felében még a zivatarok határozzák meg a nap képét, de délután főleg nyugaton már mind többfelé kisüthet a nap. A légmozgás napokon át igen gyenge marad, ám a ciklon (és annak nyomában egy gyenge hidegfront) hétvégi átvonulása nyomán (előbb főleg még a Dunántúlon, majd keletebbre is) már északnyugati irányból élénkülhet meg a szél. Igaz, ezzel sem érkezik lényegesen hűvösebb levegő fölénk, habár péntektől-szombattól azért némileg mérséklődik a nappali felmelegedés és ismét frissebbek lesznek a hajnalok. Vasárnap főleg a Dunántúlon élénken szeles idő lesz, keletebbre főleg a megnövekvő gomolyfelhőzetből alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása után egy időre ugyan átlendül az inga: az ország nagyobb részén péntek délelőttig alighanem egy csepp sem esik majd. Péntektől azonban már érkezhet utánpótlás, helyenként kiadósabb mennyiség is leeshet (pláne szombatra virradó éjszaka, majd reggel). Ezen a héten tehát még megússzuk a tartós, napokon át tomboló kánikulát; és bár a jövő hét tekintetében a prognózisokat tekintve még nagy a bizonytalanság, de a nagy hőség valószínűleg még ekkor is elkerül minket, inkább átlagosan meleg idő várható.

Hét elején még hűvös, hét közepétől strandidő, péntek-szombat zivatarok

Hétfő: Zömmel derült, napos idő lesz, de a hőmérsékletek még csak 21, 25 fokon tetőznek. Északon és északkeleten mérsékelt nyugati szél fog fújni, délen, délnyugaton gyenge marad a légmozgás. Éjszaka is inkább derült idő várható, hajnalban egészen 10, 15 fokig lehűlhet a levegő. Északkeleten kezdetben mérsékelt északkeleti szél fog fújni, de éjfél után mindenhol gyengül a légmozgás.

Kedd: Napos időben már 24, 28 fokig melegszünk: talán a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb. Keleten mérsékelt északnyugati szél fog fújni, a Dunántúlon és délen gyenge marad a légmozgás. Éjszakára már csak 12, 18 fokig csökken a hőmérséklet (a Balaton környékén alig megy 20 fok alá), közben a levegő sem nagyon mozdul.

Szerda: Délnyugaton ugyan már délelőtt is előfordulhat egy-két zápor, de az ország nagy részén főként napos idő lesz, kezdetben legfeljebb kevés gomolyfelhővel – napközben is a Dél-Dunántúlon növekszik meg erőteljesebben a gomolyfelhőzet, és itt főleg délután kialakulhatnak záporok, zivatarok is (de itt sem ez lesz a jellemző). Napközben 25, 29 fokos maximumokra számíthatunk – az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb. Északon mérsékelt nyugati szél fog fújni, máshol alig mozdul a levegő. Estére délnyugaton is mindenhol eláll a záporeső, éjszaka már sehol sem fog esni. Hajnalra, zömmel csupán gyenge, jellegtelen irányú szélben, 14, 19 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Kezdetben még nagyobbrészt derült, napos időben immár 28, 32 fokig emelkednek a hőmérsékletek. Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg az Északkelet-Dunántúlon, a főváros környékén, no meg attól északra (Dunakanyar, Börzsöny) elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Zömmel mérsékelt, néha kissé élénkebb délnyugati szél fog fújni, habár délen például visszafogottabb légmozgást tapasztalunk. Éjszaka sem fogunk fázni, 17, 20 foknál hajnalban sem lesz kevesebb, de ekkor főleg a Dunántúlon és az északi országrészben már megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Legfeljebb gyenge szél fog fújni.

Péntek: Keleten kezdetben még a napsütés fog dominálni, ám a Dunántúlon és az északi országrészben már délelőtt is sok lesz a gomolyos felhőzet, és itt többfelé eshet záporeső. Napközben azután (az ország délkeleti sarkát leszámítva) szinte mindenhol megnövekszik a gomolyfelhőzet, és sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok (a fővárosban például kora délutántól). Ezek környezetében némileg lehűl a levegő, habár előtte még az ország jelentős részén azért bőven strandidőre (ezen belül keleten-délkeleten még mindig kánikulára) számíthatunk. Összességében 23, 31 fokig emelkednek a hőmérsékletek - nyugat-keleti megoszlásban. Inkább csak a nyugati határvidéken fújhat élénkebb északnyugati szél, máshol csak a zivatarok környezetében támadhat fel az amúgy gyenge légmozgás. Éjszakára is marad a többé-kevésbé felhős idő (legfeljebb hajnalra, nyugaton szakadozhat fel a felhőzet): előbb főleg nyugaton, a középső országrészben és délen, majd keleten, északkeleten is sokfelé alakulnak ki záporok. Kora reggelig 16, 20 fokig hűl le a levegő. A Dunántúlon már igen élénk északnyugati szél fog fújni, de hajnalra északkeleten is feltámad az északias légmozgás..

Szombat: Napközben is még sok gomolyos felhő lesz az égen, és a Dunántúl nyugati-északnyugati részének kivételével még sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Közben a nyugati megyékben már a napsütés dominálhat. Délután többnyire 23, 29 fokos maximumokra számíthatunk: a tartósan csapadékos (déli illetve északi) régiókban lesz a kevesebb, ezúttal az Észak-Alföldön a több. A Dunántúlon már délelőtt is igen élénk, a nyugati, határ menti régiókban kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni - de napközben keletebbre is mind nagyobb területen megélénkül az északi szél (az északkeleti régióban lesznek viszonylag szélcsendes területek). Este illetve éjszaka még a középső országrészben, majd az Alföldön eshet, a Dunántúlon csökken a felhőzet. Hajnalban 15, 19 fokos minimumokat mérhetünk, a legkevésbé keleten hűl le a levegő. Némileg mérséklődik a légmozgás, ám azért még sokfelé, pláne a Dunántúlon fújhat kissé élénk északias szél.

Vasárnap: Napközben többfelé is erőteljesen megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de több-kevesebb napsütéssel azért számolhatunk. Délelőtt még a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten később főleg a Dunától keletre illetve a főváros környékén alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok. Délután 24, 28 fokig melegszünk - ezen belül a Dunántúlon lesz egy árnyalattal kevésbé meleg és legfeljebb a Tiszántúlon közelítheti meg a hőmérséklet alulról a 30 fokot (de alighanem itt sem éri el). Napközben nyugaton többnyire igen élénk, néhol erősebb lökésekkel is kísért északi-északnyugati szél fog fújni, keletebbre azért mérsékeltebb lesz a légmozgás. Éjszakára megint felfrissül a levegő: hajnalban, a főleg nyugaton még mindig kissé élénk szélben 15, 19 fokot mérhetünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Neked ajánljuk