Január, február, itt a nyár!

Tipikus július – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. júl. 09., 09:07
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Átlagosan meleg, néha azért záporos nyári napok várnak ránk. Holmi hőségtől biztosan nem kell tartanunk.

Az idei nyár legfőbb jellegzetessége, hogy csak nem akar megérkezni az elmúlt években rendre beköszöntő hőség: gyakorlatilag nem volt még két egymást követő nap, amikor a maximumok 30 fok felett tetőztek volna. A kánikula elmaradását sokan fájlalják, de alighanem még többen fogadják megkönnyebbüléssel – nos, számukra jó hír, hogy (az előzőhöz hasonlóan) ez a hét sem az izzasztó forróságról szól majd: leginkább az átlag körüli nappali felmelegedéssel számolhatunk. Az éjszakák sem lesznek elviselhetetlenül melegek, éjjelente még rendesen kiszellőztethető a lakásunk. A hét első felében elsősorban délutánonként számolhatunk záporokkal, zivatarokkal, szerdán azután egy magassági hidegörvényhez kapcsolódó hidegfront érkezhet, amelyből főleg a nyugati, a középső és az északi országrészben hullhat kiadósabb, főleg záporos csapadék (csütörtökre virradóan már keleten és délen is).  A front nyomán csupán átmenetileg és regionálisan eshet vissza a hőmérséklet, de csütörtöktől ismét melegszik – legfeljebb annyi történik, hogy néhány napra megélénkül az északnyugati-nyugati szél. Hétvégén keleten már többfelé is elérheti a hőmérséklet a 30 fokot, de  még ez sem lesz az a ragadósan izzadós, telivér kánikula.

Eközben, ha alig észrevehetően is, de elkezdődött a nappalok rövidülése (ez egyelőre még csak percekben mérhető), illetve az éjszakák hosszának gyarapodása – egyre hamarabb nyugszik a nap és mind később kel. Ezzel együtt napról napra egy-egy tizedfokkal alacsonyabban is delel a nap. De nem kell megijednünk, hiszen messze még a nyár vége: egyelőre csak az első félidőben járunk, s a második (no, meg az esetleges hosszabbítás) valószínűleg kárpótolja az igazi kánikulára szomjazókat is.

Főleg napos, néha zivataros

Hétfő: Kezdetben mindenhol csupán gyengén felhős, napos idő várható, délelőtt még csak délkeleten lesz vastagabb felhőzet és itt már ekkor elered az eső. Délután azután elsősorban a Dunától keletre, no meg a Duna mentén (a középső országrészben, a főváros környékén) megnövekedhet a gomolyos felhőzet és itt elszórtan, többfelé is számíthatunk záporokra, zivatarokra. Főleg nyugaton és részben északkeleten élénk északias szél fog fújni (de a középső országrész összeáramlási zónájában jóval mérsékeltebb légmozgást tapasztalunk). Délutánig 23, 28 fokig melegszünk - talán a főváros környákén és a Kisalföldön lesz a legmelegebb. Éjszaka kezdetben keleten eshet, de többnyire már nem lesz sok felhő felettünk, gyengül a légmozgás is, hajnalra csupán 15, 20 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Délelőtt kevés felhő lesz az égen, sok napsütésre számíthatunk, délután azonban többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet és például a főváros környékén, a középső országrészben, a Balaton vidékén, a Kelet-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is kialakulnak záporok, zivatarok. Napközben 24, 28 fokig emelkedik a hőmérséklet. Csupán gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni. Éjszaka kezdetben nem várható csapadék, de hajnalra nyugatra-északnyugatra felhősödéssel járó front érkezik, itt már többfelé záporok, zivatarok pattannak ki. Kora reggelig legfeljebb nyugaton támadhat fel az északnyugati szél, keleten alig mozdul a levegő, csupán 15, 19 fokig hűlünk.

Szerda: Előbb a Dunántúlon, később északon és a középső országrészben is erősen gomolyfelhős idő várható többfelé záporokkal, zivatarokkal, nyugaton esetleg tartós esővel. Keleten, főként a Tiszántúlon viszont több napsütésre számíthatunk, de délután már itt is kialakulhatnak zivatarok. Napközben 18 és 30 fok közötti maximumokat mérhetünk – keleten a többet (itt délutánig helyenként még közel kánikula várható), míg nyugaton viszonylag hűvös marad az idő. A Dunántúlon az északnyugati szél támadhat fel, de túl élénk légmozgásra azért itt se számítsunk – keleten meg pláne ne! Éjszaka még mindig sokfelé fog esni, hajnalig főleg a Dunántúlon, a középső országrészben és északon - kora reggel viszont már elsősorban keleten és délen. Közben 12, 18 fokig csökken a hőmérséklet. Helyenként kissé élénk (de inkább mérsékelt) északnyugati-nyugati szél fog fújni.

false

Csütörtök: Az ország nagyobb részén zömmel napos idő várható – délelőtt délkeleten és délnyugaton még maradnak a felhők és egy ideig a záporok is. Délutánra 24, 29 fokig melegszünk, az Alföldön lesz a legmelegebb. Napközben főleg északon és keleten megélénkülhet a nyugati szél. Éjszaka sehol nem várható csapadék. Hajnalra, mérsékelt nyugatias légmozgás mellett 13, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Napközben zömmel derült, napos idő lesz, a délután megnövekvő gomolyos felhőzet sem lesz elég a záporok kialakulásához. Délután maximum 25, 30 fokot mérhetünk (de csak keleten közelítheti meg a hőmérséklet a 30 fokot). Az ország nagy részén élénken fújhat az északnyugati szél – esetleg délnyugaton marad gyenge a légmozgás. Éjszakára marad a derült idő, hajnalra 15, 19 fokig csökken a hőmérséklet, mérsékelt északnyugati szél fog fújni.

Szombat: Zömmel napos, de délután már kissé erőteljesebben gomolyfelhős idő lesz – ekkor északkeleten elszórt záporokkal, zivatarokkal is számolhatunk, ám az ország túlnyomó részén nem fog esni. Napközben 26, 30 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az ország nagyobb részén (a Dunántúl szinte szélcsendes nyugati, délnyugati régiói kivételével) még mindig kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka sehol sem fog esni, hajnalra gyengülő légmozgás mellett 15, 19 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Habár napközben erőteljesen megnövekszik a gomolyfelhőzet, azért több-kevesebb napsütésben is lehet részünk – zömmel 25, 30 fokos maximumokra számíthatunk. Délután is legfeljebb elszórtan (azért az előző napoknál némileg kiterjedtebben) alakulnak ki záporok, zivatarok: főleg északkeleten, az Észak-Alföldön illetve a Dunántúl nyugati, délnyugati részén. Legfeljebb kissé élénk vagy mérsékelt északnyugati szél fog fújni - a gyengébben szeles régiókban alakulhatnak ki masszívabb záportömbök. Éjszakára mindenhol csökken a felhőzet, gyengül a szél is, hétfő kora reggelre 13, 18 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. júl. 09., 09:07
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk