Reggelente deresedik – Időjárás a héten

A hét elején még egy mediterrán ciklon lesz felettünk, azután a köd, a derengő napsütés és az éjszakai fagy lesz a főszereplő!

Borongós, esős nappal indul a hét. Nem is csoda, elvégre (még a múlt hét utolsó napján) pont felettünk mélyült ki egy északnyugatról bezúduló hideg és délről, a Földközi-tenger vidékéről fölénk áramló nedves levegő keveredéséből kialakult mediterrán ciklon. Mindez a hét első napján az északnyugatról délkelet, azaz a ciklon hideg oldalától a meleg oldala felé haladva a 4 és 16 fok között szóródó csúcshőmérsékleteken is meglátszik. Hétfőn tehát sokfelé esik, sőt, a hegyekben vagy északon átmenetileg vegyes csapadékformák (mindenekelőtt havas eső) is előfordulnak, s néhány hózáport sem lehet kizárni. Azért főleg eső fog esni, abból sem kevés, főleg hétfő estig, kedd hajnalig – igaz, a déli országrészben még kedd délutánig ott időzik a ciklon (közben északon már elvékonyodik a felhőzet). Szerdán-csütörtökön klasszikus csapadékra nemigen kell számítani, némi derengő napsütésben is lehet részünk a tovább rövidülő nappalok során. Azért nem mindig gyönyörködhetünk a kék égboltban: ahogy mérséklődik a ciklon nyomában feltámadt északi-északnyugati szél, úgy telepszik a tájra a köd. Éjszakáról éjszakára mind többfelé képződik tejszerű lepel, nappal is csak lassan szaggatja fel a gyenge légmozgás, s lesz, ahol egész nap megmarad. A makacsul szürke, borongós, párás környékeken persze nem lesz túl meleg, de amúgy is csak nagy néha (például csütörtökön) éri el a hőmérséklet helyenként (keleten) a 10 fokot, többnyire, pláne az ország nagyobb részén inkább az alatt maradnak még a csúcsértékek. Éjszakánként pedig jobban lehűl a levegő: szerdán hajnalban szinte országosan fog fagyni, inkább délen lehetnek fagymentes területek. Később főleg északon megy a hőmérő 0 fok alá.

A friss prognózisok alapján most úgy tűnik, hogy pénteken már napközben vastagabb felhők érkezhetnek, s mind aznap, mind szombatra virradó éjszaka, majd majd még szombaton a nap első felében is esős-borongós idő várható. Az esőfelhők legtovább (még a következő éjszakára) a keleti határnál tartanak ki, vasárnap pedig átmenetileg kevesebb helyen fog esni (főleg északon), de ezen a napon egy átvonult hidegfront nyomán szeles és kellemetlenül hűvös időre számíthatunk. Ráadásul már délután felvonul északnyugat felől a következő hidegfront felhőzete is.

false

 

Fagyok érkeznek!

Hétfő: Zömmel borult idő várható, sokfelé (időszakos) esőkkel, bár napközben a középső országrészben helyenként átmenetileg el is vékonyodhat a felhőzet. Délután a Dunántúlon vagy a főváros környékén többnyire már csak 4, 7, ám keletebbre zömmel 8, 13 fokos maximumok várhatók, de az ország délkeleti sarkában helyenként 15 fok is lehet. Nyugaton, de részben a középső országrészben is élénk, néha erősebb lökésekkel kísért északnyugati-északi szél fog fújni, keleten gyenge marad a légmozgás. Este, majd éjjel is inkább borult idő lesz, többfelé (éjszaka már főleg délen és keleten) esővel. Kora reggelig 1, 6 fokig süllyed a hőmérséklet – ekkor már csak délen fog esni. Nyugaton egész éjjel erős északi szél fog fújni, de hajnalra már északkeleten is megélénkül az északi szél.

Kedd: Még mindig felhős idő várható, a nap első felében, délelőtt a déli országrészben eshet még, de délre ott is eláll az eső. Napközben 5, 8 fokos maximumok várhatók (a Dunántúlon különösen hűvös lesz). A Dunántúlon és északkeleten főleg a nap első felében erős északi szél fog fújni, de napközben – a főváros szélcsendesebb környékének kivételével – máshol is élénk légmozgás várható. Estére többnyire felszakadozik a felhőzet is. Éjszaka –4, +2 fokos minimumok várhatók – az ország túlnyomó részén (a déli határvidék kivételével) fagyni fog! Északon már gyengül, de délen és keleten is sokat mérséklődik a kezdetben még kissé élénk északi szél.

Szerda: Változóan felhős, néha napos idő lesz, délután is csupán 5, 9 fokos maximumokkal. A főváros gyengén szeles környékének kivételével mérsékelt északi-északkeleti szél fog fújni. Éjszaka –2, +5 fokig süllyed a hőmérséklet, északon kiterjedtebben fog fagyni (a kissé felhősebb déli határvidéken a legkevésbé). Csupán keleten fújhat mérsékelt északkeleti szél, a Dunántúlon sokfelé képződik köd.

Csütörtök: Változóan felhős idő lesz, északon, északkeleten a ködfoltok feloszlása után néha kisüt a nap is, a déli határ mentén és a Dunántúlon viszont felhősebb idő lesz, itt gyenge eső is kialakulhat. Délután 5, 11 fokos maximumok várhatók (északkeleten-keleten lesz kevésbé hűvös). Még északkeleten élénkülhet meg az északi szél, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka is csak északkeleten mozdul a levegő, máshol alig-alig. Kora reggel –2, +6 fokos minimumok várhatók – inkább már csak északon és északkeleten fog elszórtan fagyni, máshol már alig. Délen több lesz a felhő, kisebb szitálás is előfordulhat. Sokfelé képződik köd is.

Péntek: Borongós idő lesz, napközben többfelé is (inkább gyenge) esővel. Délután 4, 9 fokos maximumokkal számolhatunk, a szél is alig fog fújni. Késő délutántól tovább növekszik a felhőzet és este, majd éjszaka mind többfelé elered az eső. Hajnalig zömmel 1, 6 fokig hűl a levegő, a felhős időben alig fog fagyni. Többnyire gyenge marad a légmozgás, így sokfelé képződik köd is. Legfeljebb hajnalban északnyugaton támadhat fel a délkeleti szél.

false

 

Szombat: Párás, sokfelé makacsul ködös, zömmel borongós időben 7, 9 fokos maximumok várhatók. A nap első felében még többfelé várható, inkább gyenge intenzitású csapadék, novemberi eső, őszi csepergés -délutánra többnyire mindenhol eláll, Legfeljebb az északnyugati országrészben fújhat némi (itt is csupán mérsékelt) északnyugati szél. Estétől legfeljebb keleten eshet még elszórtan, de az ország nagy részén már nem várható csapadék. Éjszaka a többnyire gyenge (legfeljebb hajnalban, s csupán északnyugaton megélénkülő) szélben jó mélyre hűl a levegő hőmérséklete, többnyire -2, +3 fokig: megint többfelé fog fagyni, délkeleten, a Kisalföldön viszont nem lesz kevesebb 2-3 foknál. Északkeleten, illetve keleten lesz több felhő, itt kisebb esőre is számíthatunk. Sokfelé képződik köd.

Vasárnap: Változóan felhős idő lesz, mindössze 5, 9 fokos maximumokkal. Főleg nyugaton és középső országrészben fújhat igen élénk északnyugati szél. Kora délutántól nyugat felől beborul és mind többfelé elered az eső is (estig főleg a Dunántúlon és északon). Éjszaka a megnövekvő felhőzetből sokfelé eshet immár keletebbre is - a hidegben immár vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, hó is!). Még északnyugaton fújhat élénkebb délies szél, így sokfelé képződik köd. Reggelig –4, +3 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk