Január, február, itt a nyár!

Váratlanul melegszik – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. nov. 20., 08:11
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hét elejének változékony, de igen hűvös időjárását hét közepétől néhány napos melegedés váltja.

Valószínűleg így ősz végére már mindannyian beletörődtünk az elkerülhetetlenbe: ebből előbb-utóbb tél lesz! A sokszor borongós, ködös, esős-lucskos és leginkább hideg novemberi napokat a sötétség dominálja, az igen rövidre szabott nappali órák gyorsan leperegnek, s mire felocsúdtunk, már le is ment a nap. Ilyenkor örömteli meglepetésnek számít minden kis meleg intermezzo, márpedig e héten pontosan ebben lesz részünk. Először persze az ilyenkor szokásos esőt, néhol már a havas esőt (sőt, a hegyekben némi havazást) hoz a délről érkező enyhébb, nedves és az északról érkező hidegebb levegő keveredése. Ám ahogy szerdára alábbhagy a csapadék, már az ország nagy részén 10 fok feletti, helyenként (főleg délen) 15 fok körüli csúcshőmérsékleteket mérhetünk. S ami a legfontosabb, hogy a hét elején még kiterjedtebben előforduló éjszakai fagyok is megritkulnak, s a hétfőn még sokfelé igen élénk szél is sokat mérséklődik a következő napokra (csütörtökön is legfeljebb a Dunántúlon lesz kissé élénk a melegebb, de legalábbis langyosabb levegő beáramlása). A kései, átmeneti melegedésből leginkább az északi-északkeleti országrész maradhat ki – itt sajnos makacsul kitarthat a ködös-párás, borongós (így több fokkal hűvösebb) idő.

A hét második felében először csak a ködhajlam erősödésével kell számolnunk (már csütörtökön is, de pláne pénteken!), majd szombaton egy ciklon meleg oldalára kerülünk, amit a megélénkülő szél is jelez. Estétől most nagy valószínűség szerint egy újabb, sokfelé kiadós mennyiségű (a hegyekben megint vegyes halmazállapotú) csapadékot is hozó légköri rendszer vonul át rajtunk, s a ciklontevékenységet a sokfelé tovább erősödő és irányt váltó szél is jelzi majd. Szombaton még a sokéves átlag felett alakulnak a hőmérsékletek, a hűvösnek, szelesnek, és nap nagyobb részében esősnek ígérkező vasárnap tekintetében erre már nem vennénk mérget!

false

Hét közben megenyhül!

Hétfő: Változóan felhős idő lesz, kisebb eső elsősorban az Észak-Dunántúlon (délelőtt még keleten) fordulhat elő. Délután 5, 9 fokos maximumokra számíthatunk. Napközben előbb (az északkeleti és délnyugati régió kivételével) sokfelé feltámad, helyenként megerősödik az északnyugati szél, ám a délután derekára sokat csillapul. Éjszaka, immár zömmel gyenge légmozgás mellett,  –2, +3  fokig hűl a levegő, főleg északon, északkeleten, illetve délnyugaton fagyhat. Hajnalra a Dunántúlon és a főváros környékén is eleredhet az eső, reggelig talán már keleten is! Néhol havas eső is hullhat, sőt, a hegyekben havazhat is!

Kedd: Zömmel borult idő lesz, délnyugaton szakadozhat fel a felhőzet. Északon, északkeleten, illetve az Alföldön sokfelé fog esni. Délután zömmel 3 és 8 fok közötti maximumokra számíthatunk: délnyugaton lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb. Közben többnyire gyenge marad a légmozgás, még keleten-északkeleten élénkülhet meg átmenetileg a délnyugati szél. Éjszaka északkeleten foltokban még fagyni fog, máshol már aligha: többnyire 1, 6 fokos minimumokra számíthatunk. Még mindig többfelé (hajnalban a fővárosban is) számíthatunk esőre, havas esőre, a hegyekben esetleg havazásra is! Északon, a főváros környékén átmenetileg kissé megélénkülhet a nyugati szél.

Szerda: Nyugat, délnyugat felől sokfelé felszakadozhat a felhőzet, így emelkednek is a nappali hőmérsékletek: az ország nagy részén 10, 14 fokig (délen és délnyugaton különösen megenyhül az idő), de a borongós, kezdetben még csapadékos északkeleten helyenként nem lesz több 8, 9 foknál. Legfeljebb a Dél-Dunántúlon és esetleg még a fővárostól északra fújhat napközben élénkebb nyugati-délnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka északon elvétve még fagyhat, máshol már aligha: reggelig többnyire gyenge, délnyugaton mérsékelt légmozgás mellett –1, +5 fokig hűlünk. Sokfelé képződik köd!

Csütörtök: E napon is folytatódik a az időjárásban megmutatkozó megosztottság: míg az ország talán nagyobbik (déli, középső és nyugati) részén 10, 14 fokig  is emelkedhet a hőmérséklet és gyakorta kisüt a nap is, addig a ködös-párás északon-északkeleten (és bizony a főváros környéke is ide tartozik) többnyire nem is lesz több 6, 8 foknál. A Dunántúlon élénk délkeleti-déli szél fog fújni. Éjszaka a nyugati határnál helyenként fagyni fog, de az ország nagyobb részén nem lesz 0, +6 foknál kevesebb. Északkeleten kisebb eső előfordulhat, csupán gyenge légmozgást tapasztalunk, így sokfelé képződhet köd.

Péntek: A ködfoltok feloszlása után változóan felhős, zömmel csapadékmentes idő lesz, délután 7, 12 fokos maximumokkal (keleten lesz a több). Gyenge marad a légmozgás, éppen ezért helyenként napközben is makacsul párás-ködös idő lesz. Éjszakára megnövekszik a felhőzet, éjfél után északon és nyugaton néhol el is eredhet az eső. Reggelig 1, 6 fokig csökken a hőmérséklet. Csupán nyugaton élénkül meg a délkeleti szél, máshol a gyenge légmozgás miatt is kiterjedt ködmezők alakulhatnak ki.

Szombat: A nap első felében még zömmel száraz, csapadékmentes, változóan felhős idő lesz, habár a borongósabb északkeleten makacsul megmaradhat a köd és itt kisebb csepergés is kialakulhat. Délután még mindig 7 és 14 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk (megint északkeleten lesz hűvösebb), de ekkor már nyugat felől megvastagszik a felhőzet és elszórtan, főleg a Dunántúlon már eshet is. Nyugaton erősebb, keleten inkább mérsékelt délkeleti-déli szél fog fújni. Kora estétől egyre többfelé beborul, éjszaka sokfelé fog esni. A felhős, nyugaton továbbra is élénken-erősen szeles időben (az iránya ekkorra már északnyugatira vált) nem is lesz kevesebb 2, 7 foknál.

Vasárnap: Borult, főleg délen, a középső országrészben és keleten még sokfelé esős idő lesz – délutántól nyugat-északnyugat felől folyamatosan csökken a felhőzet. Délután is inkább csak 4, 7 fokot mérhetünk: reggelhez képest szinte semmit sem melegszik a levegő (még délkeleten lehet meg a nap első felében a 8-9 fok: itt csak kora délután kezd esni a hidegfront érkeztével). Főleg az északi és a nyugati országrészben fújhat kifejezetten erős északnyugati-északi szél. Éjszaka keleten eshet még, de az ország nagyobb részén eláll az eső, kiderül, de továbbra is élénk marad az északias szél. Ezzel hideg és most már száraz levegő zúdul be a Kárpát-medencébe, így északon és nyugaton ismét fagyni fog: reggelig –2, +3 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. nov. 20., 08:11
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk