Január, február, itt a nyár!

Felhőbe, ködbe vesző napok – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. nov. 06., 09:20
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hét első napjain kellemesebb, szerdától hűvös és átmenetileg esős időnk lesz.

Mintha csak az imént kezdődött volna, miközben az idei ősz napjainak zöme is lepergett. Sokan már azt kérdezgetik, vajon mennyire lesz kemény az idei tél (eláruljuk: egyelőre fogalmunk sincs...), miközben azért a novemberből is hátravan a java. Ráadásul úgy tűnik, hogy az előttünk álló hét nem is lesz annyira kellemetlenül hideg (s ezt már a múlt héten beígértük), habár a nevezetes rockballadában is megénekelt novemberi esőből és a ködből is kijut nekünk a továbbiakban. A hét első két napján ráadásul az ország jó részén bőven 10 fok fölé, néhol (leginkább délkeleten) egyenesen 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, ami ilyentájt azért már derekas teljesítmény. Azután szerdára virradóan az addig tőlünk délnyugatra kavargó légörvény beljebb araszol a Kárpát-medencében – ideiglenesen még keleten tarthat ki az évszakosnál enyhébb idő, szerdán az ország nyugati kétharmadán már jócskán hűvös lesz, s többfelé elered az eső is (nagy mennyiségre ne számítsunk!). Csütörtökön is marad a borongósabb, de már csak keleten, ott is visszafogottan esős idő,  E napokon elérheti, sőt, még túl is lépheti a hőmérséklet a 10 fokot, de északon helyenként délután is az alatt marad. Pénteken és szombaton átmenetileg kissé javul az idő, esőre is csak szombatra virradó éjjel, északon kell számítanunk, s vasárnap estig a légmozgás is (ahogy egész héten) csupán némely régiókban (szombaton északon és északkeleten) lesz számottevő. Mindez kedvezhet a párás-ködös időszakok tartós fennmaradásának, ami nemcsak közlekedési szempontból veszélyes, de a sokfelé tartósan megmaradó szürkeség az őszi melankóliánkra sem lesz kedvező hatással. A hétvége második felére most borongósabb idő a valószínű prognózis: a szombati csapadékszünet után már vasárnapra virradó éjjel  újrakezdik az esőfelhők, habár napközben lesz némi csapadékszünet, délen pedig még ekkor is marad az átlagosnál kissé melegebb idő. Jellemző, hogy már vasárnap hajnalban is a csapadékos északi hegyvidéken, majd  a mediterrán ciklonnal érkező hideg levegő miatt vasárnap estétől mind többfelé (de inkább a Dunántúlon illetve az északi hegyvidékben) havas eső, sőt, a hegyekben havazás is kialakulhat!

false

Szerdáig enyhébb

Hétfő: Többnyire felhős, délkeleten napos időben 11, 15, de a borongósabb nyugati, északnyugati régiókban csupán 7–9 fokig melegszünk. A nyugati megyékben eleredhet az eső is, itt lesz a hűvösebb, az Alföldön és délen a melegebb. A nap első felében főleg a középső országrészben megélénkül a délkeleti–déli szél, míg a nyugati megyékben déltől már az északi szél támad fel. Hűvös lesz az éjszaka, kora reggelig –1, +7 fokig süllyed a hőmérséklet, nyugaton, délnyugaton – ahol több lesz a felhő, néha eshet is és élénk északkeleti szél fúj majd – kevésbé hűl le a levegő. Míg északon-északkeleten többfelé várható talaj menti fagy, némely fagyzugos helyeken már 2 méteres magasságban sem lesz meg a 0 fok. Többfelé képződik köd is.

Kedd: Délnyugaton és nyugaton erősen felhős, elszórtan esős, a középső és a keleti országrészben – a ködmezők lassú feloszlása után – néha már napos időben 10, 14 fokig melegszünk. Többnyire élénk keleti-északkeleti szél fog fújni. Éjszakára mindenhol megnövekszik a felhőzet, bár egyelőre még csak nyugaton (majd hajnalban a Dél-Alföldön) fog esni. Többfelé, ha mérsékeltebb formában is, de marad a keleties irányú légmozgás, így nem is lesz olyan hideg, mint az előző napon: reggelre 1, 8 fokig hűlünk, megint az esős Dunántúlon lesz enyhébb a hajnal.

Szerda: Felhős idő lesz, kora reggeltől kezdve délnyugat felől mind többfelé eleredhet az eső – de számottevő mennyiségű csapadékra legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon, majd később, délutántól a délkeleti országrészben számítanunk (északon-északkeleten viszont alig fog esni). Délután többnyire csak 8, 13 fokig melegszünk, azon belül a Dunántúlon illetve a főváros környékén lesz a hűvösebb, míg az Észak-Tiszántúlon helyenként 13 fok is lehet. Legfeljebb a Dél-Alföldön élénkülhet meg átmenetileg a délkeleti szél, a középső országrészben mérsékelt, délkeleten és nyugaton gyenge marad a légmozgás. Éjszaka többfelé esni fog – de leginkább keleten (a Dunántúlon már csak elszórtan). A felhős, de csak gyengén szeles időben reggelig mindössze 4, 8 fokig hűlünk. Többfelé képződik köd is!

Csütörtök: Felhős idő várható, elszórt és gyenge esővel, arra is főleg keleten számíthatunk. Délután 9, 13 fokig melegszik az idő, a tartósan borongós északi hegyvidéken lesz a leghűvösebb. Csupán gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni, emiatt többfelé napközben is megmaradhat a köd. Éjszaka szakadozottabban felhős idő lesz, főleg keleten-északkeleten elszórtan még eshet, közben alig mozdul a levegő. Reggelre 2, 8 fokig hűlünk: a hajnalra kiderülő Észak-Dunántúlon lesz hidegebb, s a tartósan borús vidékeken enyhébb a reggel. Sokfelé képződik köd is!

Péntek: Keleten lesz több a felhő, s itt helyenként eleredhet az eső is, bár jelentős mennyiségre itt sem kell számítani. Nyugaton és a középső országrészben számíthatunk némi napsütésre - már ahol (például északkeleten) a megélénkülő nyugati szél gyorsan felszaggatja a ködmezőket. De a Dél-Dunántúlon a gyenge légmozgás miatt szívósan kitarthatnak a közmezők. Délután 9, 12 fokos maximumokat mérhetünk. Éjszaka megnövekszik a felhőzet és északon, majd keleten elered az eső is. Reggelig 3, 7 fokig hűlünk. Északon-északkeleten még mindig élénk délnyugati szél fog fújni, míg az ország nagyobbik (nyugati és déli) felén az igen gyenge légmozgás is elősegíti a ködképződést.

Szombat: Az ország jelentős részén napközben akár fel is szakadozhat a felhőzet, egyedül északon-északkeleten marad a borongósabb-párásabb, néha ködszitálós-csepergős idő. Délután 8, 13 fokos maximumokat mérhetünk (a déli országrészben lesz a legmelegebb). Napközben főleg az ország északi és keleti felén élénkül meg az északnyugati-nyugati szél. Estétől északon beborul az ég és itt éjszaka már többfelé is elered az eső, sőt, a hegyekben néhol már egyenesen havas eső (délen viszont aligha hullik bármilyen csapadék). Hajnalra a felhős időben  csupán 1, 6 fokig csökken a hőmérséklet. Az északi és a középső országrészben kissé élénkebben fújó délnyugati szélben kevesebb helyen képződik köd, a szélcsendesebb vidékeken annál több helyen.

Vasárnap: Az ország nagyobbik felén zömmel borult (délnyugaton sokfelé párás-ködös) idő lesz, a nap első felében főleg északon-északkeleten fog esni, napközben azért lesz némi csapadékszünet. Sőt, délen-délkeleten átmenetileg el is vékonyodhat a felhőzet és itt jobban is melegszik: délután 12-14 fok is lehet. Ám az ország zömén (így a főváros környékén) csupán 8-10 fok körüli maximumok várhatók. A nap első felében még keleten fújhat kissé élénkebb délnyugati-nyugati szél, de napközben inkább  csak gyenge légmozgást tapasztalunk. A délután második felében ismét egyre többfelé esni fog, este, éjszaka további csapadék (eső, sőt nyugaton sokfelé havas eső, a hegyekben átmenetileg havazás!) várható. Az estétől ismét megélénkülő, előbb zömmel délkeleti, nyugaton hajnalban már északnyugati szélben reggelig 3, 12 fokig hűlünk. Nyugatra ekkor már megérkezik a hideg levegő, míg az Alföld a ciklon meleg oldalán marad.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. nov. 06., 09:20
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk