Január, február, itt a nyár!

Strandra szólít az idő – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. júl. 23., 09:18
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Júliushoz méltó meleget hoz a hónap utolsó teljes hete. Azért a zivatarok sem maradnak el. Pénteken teljes holdfogyatkozás!

Az elmúlt hét ismét megerősítette sokak – kissé szelektíven kezelt emlékekben megőrzött –tapasztalatát, hogy nyáron mindig hétvégére „romlik el” az idő. Az biztos, hogy ezúttal éppen a biztatóan alakuló múlt szombati napon száguldottak keresztül a zivatarcellák az országon, ám ez a labilis, záporoknak kedvező időjárási helyzet marad a hét első napjára is. Hétfő estére azonban a nedves légtömeg távozik, s a nyomában (nagy szél kíséretében) jóval stabilabb levegő érkezik, ami mintegy megágyaz a napokig tartó, felhőktől, csapadéktól alig zavart felmelegedésnek. A hét elején sokfelé élénk, sőt néhol erős északias légmozgás hét közepére sokat gyengül – pénteken, szombaton legfeljebb a zivatarok környékén tapasztalunk erősebb szelet, máskülönben kifejezetten gyenge légmozgásban lesz részünk, majd vasárnap ismét feltámadhat az északi szél. Ám ha élénkebb északi szél fúj majd (mint a hét első napjaiban vagy vasárnap), azzal sem hűvösebb levegő érkezik, sőt ekkor még melegszik is! Ennek megértéséhez elég tudnunk, hogy tőlünk északra, északnyugatra sincs éppen hűvös, sőt Nyugat- és Észak-Európában a magyarországinál rendre magasabb rekordhőmérsékleteket mértek az elmúlt napokban, sőt hetekben - a sarkkörön fekvő Lappföldön például melegebb volt, mint mondjuk Budapesten. Az előttünk álló 8-10 nap pedig ott szokatlanul erős kánikulával sújtja Nyugat-Európa jó részét, így például Németországot is - onnan sem éppen hűvösebb levegő áramlik felénk.

Azért hét közepétől nálunk is gyakoribb lesz a kánikula,  ezzel együtt kissé nedvesebb levegő áramlik fölénk, így előbb (csütörtökön) még csak elszórtan, majd pénteken és szombaton (amikor egy sekély ciklon befutása is esedékes) már gyakrabban alakulnak ki zivatarok. Úgy néz ki, ennek a hétnek is a második fele hozza el a zivatarokban tobzódó, sokfelé kiadós csapadékot hozó időszakot, ami ugyan lehűléssel nem jár (illetve csak a zivatarok közvetlen közelében), de a további felmelegedésnek azért pár napig gátat szab. Ám higgyék el, ennek vajmi kevés köze van holmi hétvégi átokhoz - ezt bizonyíthatja a vasárnap, amikor már alig várható csapadék, viszont erősödik a kánikula!

E héten sem maradunk csillagászati látnivalók nélkül, melyek megfigyelését segíti az éjszakánként (legalábbis szombatig) rendre kiderülő égbolt. Mondjuk, nem árt eltávolodni az erős városi fényszennyezéstől - no, és a még a házak is zavarják a kilátást! Így csütörtökről péntekre virradó éjjel (azaz 27-én hajnalban) az amúgy is földközelben tartózkodó Mars kerül szembeállásba a Nappal: a déli égbolt felett (sajnos, nem túl magasan) delelő vörös bolygó -2,8 magnitúdós fényességével most még a Jupitert is túlragyogja. Szintén ezen a napon (péntek, július 27.), de immár este egy teljes holdfogyatkozásra is sor kerül: a kora este kezdődő takarásos esemény már sötétben (budapesti idő szerint például 22:22-kor) éri el maximumát.

false

Záporos hétfő után melegszik

Hétfő: Erősen gomolyfelhős idő lesz, főleg a nap első felében még sokfelé számolhatunk újabb záporokkal, zivatarokkal, de a délután derekától már egyre inkább csak délen fog esni, közben észak felől mind többfelé fel is szakadozik a felhőzet. Délután 23, 29 fokos maximumokat mérhetünk – a tartósabban csapadékos vidékeken lesz a hűvösebb. Előbb nyugaton, majd az egész országban megélénkül az északias szél – a Nyugat-Dunántúlon erősebb széllökések is előfordulnak. Éjszakára mindenhol eláll, szűnik a csapadék, de hajnalban északkeleten azért ismét kialakulhatnak záporok. Többnyire csak 17, 22 fokig csökken a hőmérséklet, még mindig kissé élénk északias szél fog fújni.

Kedd: Keleten napközben még vastagabb felhőzet boríthatja az eget és itt délelőtt majd délután is elszórtan záporozhat is a csapadék, de nyugatabbra kevés felhő lesz az égen. Legfeljebb délután a Dunántúlon növekszik meg helyenként a gomolyfelhőzet, de itt sem nagyon fog esni. Emelkedik is a hőmérséklet: délután már 26, 31 fok is lehet. Még mindig élénk, keleten kifejezetten erős északi szél fog fújni. Éjszaka sehol sem fog esni, még mindig kissé élénk légmozgást tapasztalunk. Hajnalra 16, 21 fokig hűlünk – keleten sokfelé nem megy a hőmérséklet 20-21 fok alá.

Szerda: Zömmel napos, kezdetben csupán gyengén felhős, sokfelé még élénken (és északi irányból) szeles időben nyári melegre számíthatunk: 27, 31 fokos maximumokkal. Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből elsősorban keleten kialakulhatnak záporok, zivatarok. Estére ezek a záporcellák is feloszlanak, hajnalig 16, 20 fokig hűlünk, ekkor az Észak-Dunántúlon már előfordulnak záporok.

Csütörtök: Kezdetben sokat süt a nap, de délután főleg a délután többfelé is megnövekszik a gomolyfelhőzet és az ország legtöbb régiójában (talán a Dél-Dunántúl kivételével) elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Napközben 27, 32 fokig melegszünk – talán Budapest környékén és az Észak-Alföldön lesz melegebb. Elsősorban északkeleten és északnyugaton néha megélénkülhet a zömmel mérsékelt északias szél. Éjszakára csökken a felhőzet, néhány mérsékleten szeles régió (mint a  Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld) kivételével gyengül a légmozgás is. Hajnalig csupán 18, 22 fokig hűlünk – többfelé ragadhat 20 fok fölött a hőmérséklet, gyakoribb lesz a trópusi éjszaka.

false

Péntek: Nyugaton és délen már délelőtt is sok lesz a gomolyfelhő az égen, itt már ekkor is kialakulhatnak záporok, zivatarok. De a fővárosban, vagy az ország északkeleti harmadán kezdetben többnyire derült idő lesz és ekkor még sokat süt a nap is. Napközben azután a megnövekvő gomolyfelhőzetből már többfelé várhatók záporok, zivatarok - így a főváros környékén, a középső országrészben, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Délután 26, 33 fokig melegszünk, különösen az Alföldön határozott kánikula várható (itt délután esetleg zivatarok enyhíthetnek a melegen), délnyugaton lesz kevésbé meleg, Északkeleten mérsékelt, néha élénkebb északkeleti szél fog fújni, máshol csak a zivatarok környezetében támadhat fel az amúgy gyenge légmozgás. Éjszakára délen és délnyugaton további záporok várhatók, északon csökken a  felhőzet. Hajnalra - keleten mérsékelt, máshol gyenge szélben - csupán 18, 22 fokig csökken a hőmérséklet – sokfelé vár ránk trópusi éjszaka.

Szombat: Több-levesebb napsütésre mindenhol számíthatunk, de napközben az ismét megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok – többnyire a főváros környékén, a középső és a keleti országrészben, de a Dél-Dunántúlon is (északnyugaton viszont alig). Ennek dacára délután is 27, 32 fokig melegszünk, talán a Dél-Dunántúlon lesz a legkevésbé meleg. Zömmel csak mérsékelt északnyugati, északi szél fog fújni, de zivatarok környezetében hevesebb széllökések is előfordulhatnak és itt hirtelen lehűlhet a levegő is! Éjszakára már csökken a felhőzet (késő estig délkeleten is megszűnik a zápor- és zivatartevékenység), inkább csak mérsékelt északnyugati-nyugati szél fog fújni. közben 19, 23 fokig csökken a hőmérséklet: többnyire trópusi éjszakára számíthatunk.

Vasárnap: E napon a napsütés fog dominálni, ennek megfelelően délutánra már 30, 34 fokig melegszünk. Délután is legfeljebb északkeleten illetve a Tiszántúlon alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Napközben sokfelé megélénkül az északnyugati-északi szél. Éjszaka sem fog esni, kora reggelig, még mindig kissé élénk északias szélben, csupán 20, 23 fokig hűlünk - szinte mindenhol trópusi éjszaka várható.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. júl. 23., 09:18
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk