380 madarat kellett leölni a keszthelyi kastélymúzeumnál

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 1.

Katasztrófa

Bejutott a madárinfluenza a páratlan gyűjteménybe, nem volt más választás.

 

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a madárpark munkatársai nemrég arra lettek figyelmesek, hogy elhullott néhány madár.  Az intézmény lezárta az érintett területet, értesítette a szakhatóságot. A mintákból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták. A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt.

A közlemény hangsúlyozza, hogy óriási veszteség ez az intézménynek és a látogatóinak is, hiszen a színes, egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott a vendégeknek. A Helikon Kastélymúzeum mindent megtesz azért, hogy a 2022-es évben újra megnyithassa kapuit a madárpark.

Az esettel kapcsolatban a Nébih a honlapján az elmúlt héten azt írta: a madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek. Így ez az eset is igazolja, hogy a vadmadarak közvetítik a fertőzést.

A Telex emlékeztet, hogy nemrég Szombathelyen egy elhullott vadlúdban mutatta ki a labor a madárinfluenza vírusát, korábban Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében baromfiállományokban jelent meg a H5N1 vírus. Csongrád-Csanád megyében, Zsombón egy 17 ezer 400 egyedből álló kacsatenyészetet, a Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészlúdról gondoskodó gazdaságot, illetve egy Bács-Kiskun megyei baromfitartó vállalkozást is érintett a madárinfluenza.

 leadkép: a keszthelyi Festetics-kastély és parkja, fotó: MTI/Farkas Melinda

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk