60 millió éve bennünk van az, amire hat a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2022. január 28.

Katasztrófa

Lyoni kutatók a súlyosabb lefolyást genetikai okokra vezetik vissza, a betegek 20-30 százaléka érintett.

Azt, hogy egyesek enyhe tünetekkel átvészelik, mások számára végzetes lehet a koronavírus, a járvány kezdete óta látják, de arra, mi ennek az oka, most találtak egyféle magyarázatot francia kutatók – írja a Telex.

A  lyoni Benjamin Charvet virológus és munkatársainak tanulmánya a humán endogén retrovírusokat vizsgálta ebből a szempontból.

A portál magyar forrásra hivatkozva írja, hogy örökítőanyagunk 8 százalékát több mint 60 millió éve ősi vírusok örökítőanyaga alkotja, ezek a humán endogén retrovírusok (HERV). Megfigyelték, hogy a koronavírus valahogyan serkenti e retrovírus burokfehérjéjének termelődését a vérsejtekben. 

A francia kutatók arra jöttek rá, hogy ezt a fehérjetermelődést a Covid nem mindenkinél, csak a betegek 20-30 százalékánál ösztönzi. Ők hajlamosak arra, hogy a koronavírus-fertőzést súlyos tünetekkel éljék át. 

A francia kutatók eredménye egy lépés abban az irányban, hogy megfejtsék, a koronavírus kikben okoz súlyos, halálos kimenetelű betegséget.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk