70 tűzeset az év utolsó napján, hárman meghaltak

  • narancs.hu
  • 2024. január 1.

Katasztrófa

34 helyen tűzijátékok, petárdák okoztak bajt.

Szilveszterkor 204 segélyhívás futott be a katasztrófavédelemhez, 143 esethez ki is kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Ebből 73 műszaki mentést igénylő baleset volt, 70 pedig tűzeset, köztük három halálos kimenetelű – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői beszámolójából.

Vasárnap este kilenckor Budapest IX. kerületében, a Thaly Kálmán utcában kigyulladt egy társasházi lakás. Öten el tudták hagyni az égő épületet, egy embernek nem sikerült, ő meghalt. 

A Tolna vármegyei Pálfán szilveszter éjjelén kigyulladt egy többszintes ikerház egyik földszinti lakrésze. A tűzoltók meg tudták akadályozni, hogy a tűz átterjedjen a többi lakásra, de a benn lévő ember életét már nem sikerült megmenteni. 

A Pest megyei Zsámbokon vasárnap este egy családi ház szobájában meggyulladt az ágy. A tűz már nem égett, mire a segítség odaért, de egy idős ember meghalt, valószínűleg a füst miatt. Mindhárom tűzesetet vizsgálják.

Szilveszterkor 34 tüzet okoztak legális vagy illegális pirotechnikai eszközök. Nyolc esetben épület gyulladt meg, huszonnégy alkalommal a növényzet vagy a szemét. A katasztrófavédelem a jellemző eseteket felsorolta.

Budapesten, a XV. kerületi Mézeskalács téren egy műanyag szeméttároló lobbant lángra egy tízemeletes társasház földszintjén. A lakók még a tűzoltók előtt kivitték a kukát az épületből és eloltották a tüzet. 

A győri Eszperantó úton egy elhasznált tűzijáték égett és izzott egy szeméttároló konténer mellett, a győri hivatásos tűzoltók oltották el. Ugyancsak tűzijáték okozott tüzet két négyzetméteren, a használaton kívüli Rába étterem épületében este kilenc óra után, a Gyóni Géza sétányon. Ott is szükség volt a poroltóra és a fecskendőre.

Sárváron, a Deák Ferenc utca egyik tízemeletes társasházának hetedik emeleti ablakán berepült egy tűzijáték este tizenegy óra körül. A lakás tulajdonosai eloltották a tüzet.

Kiskunhalason, a Vezér utcában egy lakóház teraszának tetejére dobott valaki petárdát éjfél előtt. A helyi tűzoltók tüzet, füstöt már nem láttak, amikor odaértek, a tető azonban kicsit megolvadt. 

Debrecenben, a Kossuth utcában éjfél előtt egy kuka mellett meggyulladt egy tűzijátéktelep, ezt is civilek oltották el. 

Csongrádon, a Fő utcán a fölhasznált pirotechnikai eszközök csomagolása gyulladt meg egy konténer mellett este tizenegy óra után,  ott szükség volt a hivatásos tűzoltók közbelépésére.

Jászberényben, a Kossuth Lajos utcában valaki petárdát dobott egy üzlet udvarán tárolt papírhulladékra. A tűzoltók úgy oltották el, hogy másban nem keletkezett kár.

A szegedi Csanádi utcában a garázssornál szintén petárdázás miatt gyulladt meg az összehordott szemét, oda is tűzoltókat kellett hívni.

Robbanások miatt megrémült állatok mentésében is részt kellett venniük a tűzoltóknak. Törökszentmiklóson, a Vadai Ferenc utcában egy kutya fennakadt egy kovácsoltvas kerítés tüskéjén, ki kellett szabadítani.

A Komárom-Esztergom megyei Bajóton, a Kossuth Lajos utcában egy kútba esett kutyát kellett kimenteni. 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalán is jó néhány elmenekült állatról lehet látni posztot:

 A címlapkép Budapesten, a Blaha Lujza téren 2024. január 1-jén reggel készült. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk