95 százalékos hatékonyságú a Pfizer és a BioNtech koronavírus-vakcinája

  • narancs.hu
  • 2020. november 18.

Katasztrófa

Eddig úgy tűnik, az oltásnak nincsenek súlyos mellékhatásai.

Az utolsó adatok elemzése után szerdán a Pfizer azt közölte, hogy a koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai – írjaThe New York Times.

A gyógyszergyártó cég közlése szerint az oltás megakadályozta a koronavírus okozta Covid–19 enyhe és súlyos formáit is. 94 százalékban volt hatásos a vakcina azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre különösen veszélyesek a vírus okozta betegség szövődményei.

A cég közölte, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért folyamodnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina minél hamarabb elérhetővé válhasson.

A múlt héten a Pfizer már bejelentette, hogy az első tesztek alapján több mint 90 százalékos hatékonyságú az a védőoltás, amit a német BioNTech nevű biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztettek. Ezt pontosították most újabb adatok ismeretében 95 százalékra.

A Pfizer és a BioNTech tesztje során csaknem 44 000 önkéntes vett részt,  közülük csak az alanyok egyik fele kapta meg az oltást, a többiek placebót kaptak. A cég közlése szerint a tesztben részt vevők közül 170-en fertőződtek meg a vírussal, közülük 162-en a placebócsoportból kerültek ki. A tíz súlyos koronavírusos esetből, mindössze egy került ki a beoltottak közül.

The New York Times cikke szerint, ha az FDA engedélyezi az oltóanyagot, akkor idén akár 50 millió, a jövő év végéig pedig 1,3 milliárd adag vakcina is elkészülhet.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Az oroszok saját fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű vakcinája állítólag 92 százalékos hatékonyságú.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már meg is kezdte a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának (mRNA-1273) úgynevezett „rolling review” eljárás keretében történő engedélyeztetését – közölte az amerikai cég. A „rolling review” az ügynökség egyik eszköze arra, hogy felgyorsítsák egy ígéretes gyógyszer vagy oltóanyag értékelését egészségügyi válsághelyzetek esetén.

(The New York Times)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?