95 százalékos hatékonyságú a Pfizer és a BioNtech koronavírus-vakcinája

  • narancs.hu
  • 2020.11.18 15:19

Katasztrófa

Eddig úgy tűnik, az oltásnak nincsenek súlyos mellékhatásai.

Az utolsó adatok elemzése után szerdán a Pfizer azt közölte, hogy a koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai – írjaThe New York Times.

A gyógyszergyártó cég közlése szerint az oltás megakadályozta a koronavírus okozta Covid–19 enyhe és súlyos formáit is. 94 százalékban volt hatásos a vakcina azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre különösen veszélyesek a vírus okozta betegség szövődményei.

A cég közölte, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért folyamodnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina minél hamarabb elérhetővé válhasson.

A múlt héten a Pfizer már bejelentette, hogy az első tesztek alapján több mint 90 százalékos hatékonyságú az a védőoltás, amit a német BioNTech nevű biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztettek. Ezt pontosították most újabb adatok ismeretében 95 százalékra.

A Pfizer és a BioNTech tesztje során csaknem 44 000 önkéntes vett részt,  közülük csak az alanyok egyik fele kapta meg az oltást, a többiek placebót kaptak. A cég közlése szerint a tesztben részt vevők közül 170-en fertőződtek meg a vírussal, közülük 162-en a placebócsoportból kerültek ki. A tíz súlyos koronavírusos esetből, mindössze egy került ki a beoltottak közül.

The New York Times cikke szerint, ha az FDA engedélyezi az oltóanyagot, akkor idén akár 50 millió, a jövő év végéig pedig 1,3 milliárd adag vakcina is elkészülhet.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Az oroszok saját fejlesztésű, Szputnyik V elnevezésű vakcinája állítólag 92 százalékos hatékonyságú.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már meg is kezdte a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának (mRNA-1273) úgynevezett „rolling review” eljárás keretében történő engedélyeztetését – közölte az amerikai cég. A „rolling review” az ügynökség egyik eszköze arra, hogy felgyorsítsák egy ígéretes gyógyszer vagy oltóanyag értékelését egészségügyi válsághelyzetek esetén.

(The New York Times)

Neked ajánljuk