A brit kormány minden országot levett a koronavírus miatti vörös listáról

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 15.

Katasztrófa

Mert az omikron már úgyis bent van az országban. Hoztak egy sor szigorító intézkedést is.

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról. A döntés kedd esti bejelentése után nem sokkal a kormány azt isközölte, hogy mindenki, aki ezekből az országokból érkezett Angliába, elhagyhatja az őrzött karanténszállodákat, amelyekben az eddigi szabályozás szerint tíz napot kellett volna eltölteniük.

A rendelet előtt tizenegy afrikai ország - Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini - a korábbi Szváziföld -, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe - volt a vörös listán az omikron koronavírus-variáns felbukkanása miatt. Viszont mivel Sajid Javid brit egészségügyi miniszter érvelése szerint Nagy-Britanniában is már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns, a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategória immár kevéssé hatékony eszköz az omikron behurcolásának megakadályozására.  

Az a szabály azonban nem változott, hogy az Angliába utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával koronavírus-tesztet kell elvégeztetniük, és az angliai érkezés utáni 48 órában is kötelező egy PCR-teszt elvégzése. A negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

Emellett kedd este egy több szigorítást is bevezettek az omikron megfékezésére. 

  • Szerdától oltási igazolást vagy negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.
  • Jövő tavaszig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) minden olyan dolgozóját kötelezően be kell oltani a koronavírus ellen, aki közvetlenül érintkezik páciensekkel.

 Az oltási igazolás a koronavírus elleni vakcina két beadott dózisa esetén is beszerezhető. Sajid Javid egészségügyi miniszter azonban a keddi parlamenti vitában jelezte: nem kizárt, hogy ha a lakosság többsége megkapta a harmadik, hatáserősítő dózist, az oltási igazolás érvényességéhez három vakcinaadag lesz szükséges.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk