WHO: Eddig nem látott gyorsasággal terjed a koronavírus omikron variánsa

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 14.

Katasztrófa

Afrikában például az előző héthez képest 83 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a koronavírus omikron variánsa immár a világ országainak többségében jelen van. Eddig hetvenhét ország jelzett omikron-eseteket, de a szakértők szerint valószínűleg már a legtöbb országban jelen van, még akkor is, ha egyelőre nem azonosították.

Az omikron minden korábbi vírusváltozatnál gyorsabban terjed

- jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján a WHO főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Azt is elmondta, hogy a védőoltások hatékonysága az új mutánssal szemben kis mértékben csökkent a Covid-19 betegség súlyos formáival és a halálozással szemben, és általában csökkent az enyhébb lefolyású betegség vagy a fertőzés esetében.

A WHO vezetője emellett arról beszél, hogy attól tartanak az omikron variáns miatt felgyorsított emlékeztető oltási programok elvonják avakcinát azokból az országokból, ahol még az első és második oltásokra sem került sor megfelelő mértékben.

"Az omikron megjelenése egyes országokat arra késztetett, hogy a teljes felnőtt lakosságra kiterjesszék a Covid-19 elleni emlékeztető oltási programokat, még akkor is, ha nincs bizonyíték az emlékeztető oltások hatékonyságára ezzel a variánssal szemben. A WHO aggódik amiatt, hogy az ilyen programok következtében megismétlődik a Covid-19 elleni vakcina felhalmozása, mint ahogyan ez az idén megtörtént, és súlyosbodik az egyenlőtlenség " - tette hozzá Tedrosz Adhenom Gebrejeszusz. Mindeközben hangsúlyozta:

    A WHO nem az emlékeztető oltásokat ellenzi, hanem az oltási egyenlőtlenséget.

A főigazgató szerint az emberek tévesen gondolják, hogy az omikron közepes megbetegedést okoz, és szerinte az új variáns túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket.

"Még ha az omikron kevésbé súlyos megbetegedéseket vált is ki, a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése ismét összeomláshoz vezethet" - hangsúlyozta.

Az Afrikából érkező adatok abból a szempontból megnyugtatóak, hogy bár óriási mértékkel, a z előző héthez képest 83 százalékkal nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Afrikában, de a tünetek mérsékeltek.  Míg a fertőzöttek száma minden korábbinál gyorsabban nő, elsősorban Dél-Afrikában, "óvatos optimizmusra" ad okot, hogy a negyedik hullámban kevesebb lesz a halálesetek és a megbetegedés súlyosabb formáinak a száma - közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója. A Dél-afrikai Köztársaságban kórházban ápolt betegek száma többségében oltatlan felnőtt, a kórházi ápolás átlagos ideje pedig 4-5 napra csökkent a korábbi hullámok idején tapasztalt kilencről.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk