A kormány újra elővette a járvány elleni legnagyobb fegyverét: Müller Cecíliát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 24.

Katasztrófa

Mindenkit arra kér, oltassa be magát!

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járvány eddigi szakaszaiban mindig a kormány járványkezelésének első hangja és arca volt, épp ezért sokakat meglepett, hogy a negyedik hullám hiába tarol, Müller Cecília teljesen eltűnt a porondról. Hogy a kormány is érzékeli mekkora a baj, az is bizonyítja, hogy kényletelen voltak újra elővenni Müllert, aki szerdán nem a megszokott, virágládára emlékeztető operatív törzsi pulpitus mögül beszélt, hanem az M1 egyik reggeli műsorában.

Müller Cecília azonban most nem nyunyókázott, hanem egyenesen kijelentette:

"Soha nem volt annyira szükség a koronavírus elleni védőoltásra, mint most, hiszen versenyt futunk az idővel".

Müller Cecília azt is elmondta, a negyedik járványhullám felfutó szakaszában vagyunk, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik és nő a kórházba kerülők száma is. Ezért fontos az oltások felvétele, hiszen legalább két hétnek kell eltelnie, hogy a vakcina kifejtse hatását.

Megjegyezte, hogy a védőoltás sem véd meg ugyan százszázalékosan a fertőzéstől, de elkerülhető vele a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés.

Kitért az oltási akcióhét tapasztalataira, amelyet jónak értékelt, hozzátéve, hogy a regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltási lehetőség "úgy tűnik, kicsit kényelmesebb forma" az embereknek. Elmondta azt is, ami a mai koronavírus-adatközlésből is tudható, hogy  hétfőn több mint 14 ezren kérték első adag oltást. Szerinte ez "mutat egyfajta szándékot az oltási sorozat befejezésére."

Kiemelte, a harmadik védőoltás felvétele is nagyon fontos, ezzel újra magasra, 80-90 százalékra lehet emelni a szervezet védekezési képességét.

  Müller Cecília beszélt arról is, hogy

a fertőzés következtében a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres, bizonyos krónikus kockázatoknál pedig akár tizenhétszeres is lehet.

A vírus örökítőanyagának szennyvízben mért értékeiről elmondta, azok magas szinten stagnálnak, de a stagnálás azt mutatja, hogy egy-két hét múlva a járványhullám tetőzhet Magyarországon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?