Csütörtöktől két hétre bezár Szlovákia

  • narancs.hu
  • 2021. november 24.

Katasztrófa

Munkába, iskolába, ennivalóért, orvoshoz, temetésre el lehet menni otthonról.

A koronavírus-járvány miatt november 25-étől két hétre bezárnak Szlovákiában az éttermek és a nem létfontosságú árut forgalmazó üzletek, az iskolák, óvodák egyelőre nem – adta hírül az Új Szó, a szlovák kormány szerdai határozatára hivatkozva.

Kijárási korlátozást vezetnek be, ami azt jelenti, otthonról élelmiszer-vásárlás és munkavégzés céljából, óvodába, iskolába, orvoshoz, temetésre, esküvőre vagy keresztelőre lehet elmenni, túrázni is lehet, a járáson belül.

Az új járványügyi intézkedésről Richard Sulík gazdasági miniszter azt mondta, az a cél, hogy a helyzet addigra javuljon, és 10 nap után újraértékelik a döntést. A két hét letelte után pártja azt fogja javasolni, hogy az élet úgy álljon helyre, hogy az oltottak további előnyöket élvezzenek az oltatlanokkal szemben, és ha nem is zárnak be az iskolák – erről vita zajlott a kormány ülésén –, de legyen kötelező a tesztelés az oktatási intézményekben.

Eduard Heger kormányfő arról beszélt, nem gondolta korábban, hogy ilyen intézkedésre szükség lehet, bízott a polgárok felelősségteljes hozzáállásában. Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint a pandémia kezdete óta most a legrosszabb a járványügyi helyzet Szlovákiában.

A szlovákiai munkahelyeken az oltatlanoknak és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a betegségen, háromnaponként negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Azt az alkalmazottat, aki nem vette fel az oltást, nem is esett át a fertőzésen, és a tesztelést is megtagadja, a nemrég hatályba lépett szlovák törvény alapján fizetés nélküli szabadságra küldik.

 

 

 

 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk