A rendőrfőnök vállalja a felelősséget a szöuli tragédiáért

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 1.

Katasztrófa

A 150 halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenség előtt a segélyhívásokra a rendőrség nem reagált megfelelően.

A dél-koreai rendőrség vállalja a felelősséget a szombaton Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért – közölte a dél-koreai rendőrfőnök kedden.

 „Az illetékes kormányhivatalok egyikének vezetőjeként súlyos felelősségem van (a tragédiában)” – közölte Jun Hí Kün, a dél-koreai nemzeti rendőrhivatal főnöke. Hozzátette: „a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy a továbbiakban megakadályozza az ehhez hasonló tragédiák megtörténtét”.

Szöul belvárosában szombat éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint 20 külföldi állampolgár.

A rendőrfőnök szerint az előzetes vizsgálatok rámutattak, hogy az ünnepeknek helyt adó, népszerű Itaewon negyedből több sürgős segélyhívás is érkezett, amely tömegbalesetre utaló jelekre figyelmeztetett, a rendőrök azonban nem megfelelő módon kezelték a beérkező hívásokat.

Han Duk Szu, Dél-Korea miniszterelnöke keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak arról beszélt, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó „intézményes segítségnyújtási intézkedések hiánya” is hozzájárult a tragédiához.

A szombati volt Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, melyben több mint 300 ember vesztette életét. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk