A színházak és produkciós cégek 70%-a szűnhet meg év végére

  • narancs.hu
  • 2020. július 23.

Katasztrófa

Az Egyesült Királyságban.

A koronavírus-járvány hatalmas veszélyt jelent a művészetekre - figyelmeztettek brit parlamenti képviselők.

A törvényhozás alsóházának kulturális bizottsága szerdai ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a színházak és produkciós cégek mintegy 70 százaléka szűnhet meg 2020 végére. Kiemelték, hogy csak a mozik 300 millió fontnyi veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány kijárási korlátozások első 12 hetében.

Nem működött a zenei rendezvényeknek otthont adó létesítmények 93 százaléka, elhalasztották a fesztiválok 90 százalékát erre az évre.

A parlamenti képviselők szerint a kormány túl lassan reagált a színházakat, a zenei életet és más kulturális létesítményeket érintő egzisztenciális veszélyekre.

A szektornak megígért 1,57 milliárd font támogatás "csak egy ragtapasznyit enyhít az egyre szélesedő sebeken" - idézte Julian Knightot, a bizottság vezetőjét a BBC News Hírportál.

A kulturális tárca nem ért egyet a képviselők megállapításaival, szerintük a kulturális szektorban több ezer intézményt és több százezer munkahelyet mentettek meg különféle támogatási formákkal. A minisztérium szerint ez az eddigi egyszeri legnagyobb pénzügyi támogatás, amelyet a szektor kapott.

Knight a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nemcsak egyszeri anyagi támogatásra van szükség, hanem hosszú távú tervre, amely lehetővé teszi a szektor kilábalását. A bizottság által készített jelentés egy talpraállítási program kidolgozását javasolja.

A londoni Globe-színház már májusban arra figyelmeztetett, hogy állami segítség nélkül nem fogja átvészelni a járványt.

(MTI)

Neked ajánljuk