A WHO újabb vakcinának adott veszélyhelyzeti alkalmazásra engedélyt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 18.

Katasztrófa

Az új vakcinát főleg szegényebb országokban kívánják használni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette a veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott koronavírus elleni védőoltások listájára az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját, amelyet így a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott Covax program keretében is alkalmazhatnak a jövőben.

A CovavaxTN nevű vakcina immár a kilencedik, amelyet az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott.

A Novavax másik, egyedül kifejlesztett vakcináját, a Nuvaxovidot jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A WHO közölte, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szervének ajánlásai alapján véglegesíti saját értékelését.

"A jóváhagyás célja, hogy növelje a vakcinához történő hozzájutás esélyét mindenekelőtt az alacsony jövedelmű országok számára, amelyek közül negyvenegy még mindig nem volt képes átoltani a lakosság 10 százalékát, 98 ország pedig nem érte el a 40 százalékos átoltottságot" – olvasható Mariangela Simao, a WHO gyógyszerekhez és egészségügyi termékekhez történő hozzáférésért felelős igazgatóhelyettese pénteken kiadott közleményében.

A Novavax és az SII közölte, hogy több mint 1,1 milliárd adag védőoltást szállít a Covax program részére. A Novavax azt is közölte, hogy jelenleg vizsgálja, mennyire véd az oltás az új típusú koronavírus omikron változatával szemben, és szükség esetén megkezdik a módosított vakcina kifejlesztését.

A marylandi székhelyű cég génsebészeti módszerekkel alakít ki ártalmatlan tüskefehérje másolatokat, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos.

A Novavax vakcináját eddig Indonéziában és a Fülöp-szigeteken engedélyezték. Folyamatban van a vizsgálata az EMA-nál és Nagy-Britanniában. A cég az év végéig tervezi benyújtani az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak.

A Financial Times című brit lap csütörtökön azt írta, hogy az EMA várhatóan a jövő héten hoz döntést az oltásról.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.