Az ENSZ szakértője szerint be kellene tiltani világszerte a vadállatpiacokat

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Katasztrófa

A járványok megelőzése érdekében. Csak az a baj, hogy Afrikában például emberek millióinak megélhetése függ a vadállatpiacoktól.

Annak érdekében, hogy a jövőben megelőzzük a koronavírushoz hasonló járványokat, be kellene tiltani azokat a piacokat, ahol élő és halott vadállatokat árulnak – hangsúlyozta az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője, Elizabeth Maruma Mrema.

Egyes feltételezések szerint - amiket viszont időnként tagadnak a kínai járványügyi szakemberek - a koronavírus a vuhani piacról terjedt el, ahol az emberek például denevéreket, farkaskölyköket, kígyókat vagy épp tobzoskákat árultak (Kína betiltotta az ilyen jellegű piacokat). Az ENSZ vezetője szerint bizonyított, hogy az ebola járvány és a Nipah-vírus is vadállatok eladásával állt összefüggésben, csakúgy mint a koronavírus esetében – írja a 444.hu a The Guardian cikke alapján.

„Azt az üzenetet kapjuk most, hogy ha nem foglalkozunk a természettel, akkor majd ő foglalkozik velünk” – mondta Mrema. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy például Afrikában emberek millióinak megélhetése függ az ilyen piacoktól, és ha ezeket bezárnák, akkor az emberek illegális kereskedelembe kezdenének, ezzel akár a kihalás szélére sodorva veszélyeztetett állatfajokat. Mrema szerint ezért meg kellene találni az egyensúlyt a betiltás és az engedélyezés között.

Jinfeng Zhou, a Kínai Biodiverzitás Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány főtitkára szerint is állandóvá kellene tenni a vadon élő állatok piacának betiltását. „Az emberi betegségek több mint 70 százaléka vadon élő állatokból származik, az elfogyasztásuk ráadásul a fennmaradásukat is veszélyezteti” – mondta Zhou.

Figyelmébe ajánljuk