Az EU ismét elhalasztja a Szputnyik V vakcina elfogadását

Katasztrófa

Az oroszok ugyanis nem tartották be a június 10-i információátadási határidőt.

A Reuters európai uniós forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az Unió ismét elhalaszthatja a Szputnyik V koronavírus-vakcina elfogadását, mivel az orosz fél újabb információátadási határidőt nem tartott be.

Egy német kormányzati forrás azt is elmondta a lapnak, hogy legalább szeptemberig csúszni fog az EU-ban az orosz vakcina elismertetése, de az is elképzelhető, hogy egészen az év végéig marad a jelenlegi állapot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency - EMA) korábban úgy nyilatkozott, hogy májusban vagy júniusban várható hivatalos állásfoglalása az oltóanyagról. A Reuters értesülései szerint a június 10-i határidőre nem érkeztek be a kért vizsgálati dokumentumok a szert előállító orosz Gamaleya Intézettől, akik ezt követően azt ígérték, hogy egy héten belül, de legalább a hónap végéig pótolják az elmaradást.

A vakcina kereskedelmével megbízott orosz állami Direkt Befektetési Alap közben úgy nyilatkozott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jelentése már tulajdonképpen készen van és annak pozitív lesz az eredménye, ám ezt a gyógyszerügynökség egyelőre nem erősítette meg a Reutersnek.

A cikk arra is kitér, hogy Németország bár folytat tárgyalásokat az oltóanyagról, hivatalosan rendelést nem ad le belőle amíg az európai jóváhagyás el nem készül. Az EU-ban Magyarország volt az első, Szlovákia pedig a második tagország, amelyik közös jóváhagyás nélkül is elkezdte az orosz oltóanyag használatát.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk