Brutális hőhullámtól szenved India

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 30.

Katasztrófa

Az időjárási feljegyzések kezdete óta (122 éve) nem látott forróság tapasztalható az országban.

Szokatlanul korán beköszöntött hőhullám sújtja Indiát, helyenként 45 Celsius-fokot meghaladó forróságtól szenvednek az emberek, és áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg.

Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet, a legmagasabbat – 47,4 fokot – az észak-indiai Banda városban.

Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet átlaga északnyugaton elérte 35,9, Közép-Indiában pedig a 37,78 Celsius-fokot, ami a legmagasabb a mérések kezdete óta.

A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt még fokozódhat is, Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók – közölte szombaton Mrutjandzsaj Mohapatra, az indiai meteorológiai szolgálat vezetője.

Az ilyen forróság nem számít ritkaságnak Dél-Ázsiában, ám idén szokatlanul korán jött az első hőhullám. Indiában hagyományosan a május és a június a legforróbb hónap. A tikkasztó hőségben megolvadnak a járdák, sok a rosszullét és a tűz, az iskolák zárva tartanak.

A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek – hívták fel a figyelmet tudósok.

A hőhullám több indiai államban áramhiánnyal párosul, mert a megnövekedett fogyasztás miatt hiány keletkezett a villamosáram előállításához szükséges szénből. A hatóságok rendkívüli szénszállítmányokkal teli vasúti szerelvényeket indítottak útnak az áramszünetek sújtotta térségekbe.

Hőségtől szenved Pakisztán is, ahol – mint azt a klímaváltozási szövetségi miniszter megállapította – évtizedek óta először elmaradt a tavasz, a telet rögtön a nyár váltotta fel.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk