Debrecenben emelkedik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

  • narancs.hu
  • 2020. november 17.

Katasztrófa

Emellett több városban is emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) beszámolójában.

Mint írják, Debrecen mellett több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon is emelkedett a koncentráció. A változás tendenciája többnyire stagnáló, a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is.

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt szolgáltat, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett, a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is. Az NNK vizsgálatai megerősítik, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén.

A szennyvíz-vizsgálatokról nyáron írtunk bővebben.

Nemzeti Népegészségügyi Központ:előre megjósolható a járvány esetleges második hulláma a szennyvízből

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek. Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Figyelmébe ajánljuk