Drasztikus intézkedések Ausztriában, teljes kijárási tilalom és boltzár jön keddtől

  • narancs.hu
  • 2020. november 14.

Katasztrófa

Bezárják, amit lehet, és azt tanácsolják, mindenki maradjon otthon.

További szigorításokat léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése, jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján.

Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.

Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-ig lesznek hatályban.

Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot, ugyanis a járványhelyzet Ausztriában továbbra sem javul.

Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg, tette hozzá.

Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak. "Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél", mondta.

“Tudom, hogy ezek az intézkedések drasztikusak, de ezekkel az intézkedésekkel szeretnénk biztosítani, hogy a fertőzöttek száma csökkenjen és így megakadályozhassunk az egészségügyi rendszerünk túlterheltségét”, mondta a Telex szerint Kurz.

A teljes zárlatról szóló első sajtóhírek után szombaton több helyen hosszú sorok alakultak ki a pánikszerű vásárlás miatt, írta meg szintén a Telex.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, az osztrák tendenciák érvényesek Magyarországon is, „az alapján lehet számolni, ami ott történik".

Korábban Orbán azt is mondta, Ausztria egyfajta „labor" Magyarország számára.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk