Egyre több koronavírusos beteget ápolnak Orbán „laboratórium-országában”

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Katasztrófa

Fokozatosan nő az osztrák intenzív osztályok telítettsége, Ausztriában egy nap alatt 1543 új fertőzöttet találtak.

Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott  adataiból, melyet az MTI idéz.

Bécsben, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriában már 13,7 százalékos a kórházak intenzív ágyainak telítettsége. Az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő szakértői bizottság előrejelzése is  riasztó képet mutat: a járvány későbbi alakulását előre vetítő számítások szerint - melynek alapját a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzési átlag képezi - már szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki a kórházakban.

A jelenleg Ausztria-szerte rendelkezésre álló 2054 intenzív ágy 9 százalékát már most Covid-betegek foglalják el. Amennyiben belátható időn belül nem sikerül laposítani a járványgörbét, jóval hamarabb éri el az ország a 20 százalékos telítettségi küszöböt, mint ahogyan azt a kormány várja - figyelmeztet a bizottság.

A három említett tartományban a szakértők szerint a 33 százalékos telítettség sem zárható ki.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 543 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta immár 711 573 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 753, az intenzív kezelésre szorulók 191-en vannak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 840-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 679 480.

Az osztrák helyzet intő példa lehet Magyarországnak: Orbán Viktor az első és második járványhullám idején is arról beszélt a közrádióban, hogy „Ausztria a mi laboratóriumunk” a pandémia szempontjából, náluk pár héttel előbb következnek be drámai változások és abból is lehet tanulni, hogyan védekeznek a fertőzés ellen. Az ingyenes Covid-tesztek bevezetését viszont azóta sem sikerült eltanulnia a magyar kormánynak Bécstől, ahol a gyógyszertárakban is lehet kérni az ingyenes antiteszt-vizsgálatot.

Magyarországon elmúlt három napban 873 új fertőzöttet igazoltak, ugyanakkor 12-en veszítették életüket a Covid-betegség következtében. Az elmúlt hételejei adatok alapján egyértelműen látszik, hogy folyamatosan növekszik az új fertőzöttek száma, míg egy hete ilyenkor 648 új esetről számoltak be, addig még egy héttel korábban 521 fertőzöttről, még egy héttel korábban, augusztus 20 után pedig 340 betegről.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk